Аутор: Иван Благојевић

Радим као L2 техничар у одржавању сервера. Највише времена проводим на Линукс оперативним системима са cPanel/WHM панелима.

Помажем људима да реше проблеме и да одаберу прави хостинг за свој сајт. Овде је моја радна биографија.

Пишем овде у слободно време.

Други текстови са блога:

CloudLinux courses at CloudLinux University

I recently received an email notification about CloudLinux courses prepared by CloudLinux University. The mail is more informational in nature, where the user's opinion is still...

XFCE4 Panel question marks problem

If you see question marks in the XFCE4 Panel and you don't need to use the option to change the keyboard and layout, you can easily solve this problem. This problem is caused by...

Два корисна савета за куповину лаптопа

Ево једног кратког и једноставног, а ефикасног, водича за куповину лаптопа. Дакле, идеја је да купиш оно што желиш, да буде добро, ако може јефтиније и да сви буду задовољни почев од тебе будући корисниче нове играчке. Ја иначе не волим да пишем оне “10-20 савета како да купите лаптоп” или “40 ствари које морате да урадите да нешто”. Записао сам овде две корисна савета. Један за куповину новог лаптопа, један за куповину половног, јефтиног, али доброг.

Иначе, пратим по мало тражиште рачунара, како нових тако и половних. Волим повремено да бацим поглед и видим шта је занимљиво, шта је јефтино од нових, а шта је добро од половних лаптопова. Могу рећи да често налетим на добре половне лаптопове више класе по неким нижим ценама.

Савет за куповину доброг половног лаптопа

Одмах да упутим на битно, овде је реч од половним лаптоповима који су без гаранције, обично не долазе са оригиналним хард-диском, треба добро погледати пре куповине, треба по мало знати око рачунара или евентуално добро изгуглати пре куповине на овај начин. Цена коју препоручујем за добар, а полован лаптоп је од 200 до 300 евра. Ово је иначе цена за најјефтинији нови лаптоп Ш класе.

Постоје разни сајтови са огласима где можете да пронађете људе који продају ове лаптопове. На пример, на купујем-продајем има доброг избора. Где год да тражите, ево шта би било добро да пронађете:

  • Тражите лаптопове који су увезени из ЕУ и тек су изашли из гаранције
  • Имају немачку тастатуру
  • Тражите Lenovo ThinkPad рачунаре, по могућству Т класу

Зашто лаптопове из ЕУ?

Зато што многе ЕУ фирме одмах након истека гаранције узимају нове уређаје. Изваде хард-диск и дају га на уништавање, ово остало дају на рециклажу или некако распродају. У фирмама је обично већа дисциплина и чистоћа па постоји вероватноћа да ћете наићи на добро очувани, чист и не пуно коришћени лаптоп.

Зашто са немачком тастатуром?

Немачка је у ЕУ, високо су дисциплиновани, и шта год неко причао около, сигурно је да се на испоручују исти лаптопови за Немачно и за Балканско тржиште.

Зашто ThinkPad?

Повезано са претходним, често их користе фирме и банке. Неуништиви су. Водоотпорни су. Отпорни су на ударце и падове. Кућиште од легуре магнезијума и алуминијума. Пролазе УСА војне стандарде. Квалитетне су израде и ако већ мора полован, боље полован ThinkPad него нови пластичан лаптоп.

Савет за куповину новог лаптопа

Овде баш и не може да се бира да ли Немачки или за домаће тржиште. Међутим, може да се уштеди јер цене од продавнице до продавнице варирају и по 10.000 динара што уопште није мало. Е сада, трик је у томе како да упоредиш цене и да дођеш до онога што ти треба, по могућству брзо јер нова играчка чека негде у излогу.

Недавно сам куповао Воји тротинет и налетим на idealno.rs. Ово је сајт за поређење цена  и за тротинет ми и није био користан јер је разлика била око 100 динара. Међутим, прелистах шта има од лаптопова за поређење и овде већ може да се уштеди. Ево примера:

У питању је исти лаптоп, по истим условима и гаранцијом, у две различите радње са разликом од 7.800 динара. Ово уопште није мала разлика јер толико кошта и један добар SSD од 120 GB (ја то тако мерим). Ево још једног примера, није лаптоп, али је одлично за ову причу:

Чини ми се да сам и раније виђао овакве сајтове за поређење цена код различитих продавница, али не знам зашто нисам обратио више пажње. Код куповине новог лаптопа, по мом мишљењу, ако већ знаш шта хоћеш да купиш, обавезно треба погледати и овде да ли исти лаптоп постоји  по нижој цени. Ја сада често бацим поглед на њихове топ производе јер буде стварно неких одабраних поређења цена које имају смисла, овде: топ производи – поређење цена.

У оба случаја треба промислити

Ново је ново, али и половно може бити добро ако се добро одабере. Није увек све у уштеди, некада нижа цена кошта много више на дуже стазе, а некада и висока цена не даје резултате који су плаћени. Битно је све добро проверити, треба мало и Google укључити и читати искуства и препоруке. Надам се да ће вам ова два савета бити од користи.

Аутор: Иван Благојевић

Радим као L2 техничка подршка у одржавању хостинга (дељени и наменски хостинг сервери). Добар део времена проводим на Линукс оперативним системима са cPanel/WHM панелима.

Пишем овде у слободно време.

Други текстови са блога:

How to check my laptop WiFi frequency on Linux 2023

How to check my laptop WiFi frequency on Linux 2023

Here are some useful Linux commands you need if you want to determine what frequencies your computer supports and check if you can use 5G WiFi. This command will show you all the channels supported by your network card and on which frequency they work. Let's first...

How to use 5G WiFi if your laptop only supports 2.4 GHz frequency

How to use 5G WiFi if your laptop only supports 2.4 GHz frequency

There is an easy way to enable 5G Wifi on your laptop without buying a new card on your old laptop. The problem with 5G internet is that old network cards don't support it. That is, there are network cards that only support a frequency of up to 2.4 GHz, and to work...

Best Linux Video Editor for Beginners and all users 2023

Best Linux Video Editor for Beginners and all users 2023

For beginners as well as for advanced ones, I recommend Shotcut Linux video editor for all work with video material. Here is my experience and some helpful details. Shotcut is a free, open source, cross-platform video editor for Windows, Mac and Linux. Major features...

CloudLinux courses at CloudLinux University

CloudLinux courses at CloudLinux University

I recently received an email notification about CloudLinux courses prepared by CloudLinux University. The mail is more informational in nature, where the user's opinion is still being researched. CloudLinux courses will definitely take off, but CloudLinux probably...

XFCE4 Panel question marks problem

XFCE4 Panel question marks problem

If you see question marks in the XFCE4 Panel and you don't need to use the option to change the keyboard and layout, you can easily solve this problem. This problem is caused by a package called fbxkb: Right-click these question marks in the XFCE4 panel and select the...

How to install restricted codecs on MXLinux – MX Codecs installer

How to install restricted codecs on MXLinux – MX Codecs installer

MX Codecs installer is a tool for installing restricted deb files on MX Linux. This tool enables the installation of necessary codecs for watching special video formats that are protected or require special codecs. MX Codecs is already automatically installed with MX...