Како да инсталирам Убунту терминал на Виндоуз 10

Виндоуз 10 има могућност да корисник инсталира Убунту и тако га користи. За ово није потребан Виртуалбокс или слично. Овде немате Убунтуов графички интерфејс, али имате Терминал са којим на Виндоузу можете да радите операције које бисте радили на Линуксу. Ако вам је то у реду, читајте овај текст.

Како да инсталирам Убунту на Виндоуз 10?

Отворите Microsoft Store апликацију и једноставно, у поље за претрагу, укуцајте “ubuntu”. Видећете ту две доступне верзије (слика изнад) па одаберите и инсталирајте Убунту као било који други програм који бисте инсталирали на Виндоузу.

Инсталација траје пар минута јер је потребно преузети око 300 MB фајлова. Обратите пажњу када крене инсталација, уколико добијете грешку:

The Windows Subsystem for Linux optional component is not enabled. Please enable it and try again.

која изгледа баш овако:

Потребно је да укључите “Windows Subsystem for Linux optional component”. Ево као да то урадите:

Како да укључим “Windows Subsystem for Linux optional component”?

Отворите PowerShell са администраторским привилегијама:

У PowerShell укуцајте (боље копирајте) следеће и стисните Ентер:

Enable-WindowsOptionalFeature -Online -FeatureName Microsoft-Windows-Subsystem-Linux

Након тога рестартујте рачунар када то буде затражено. Поново покрените апликацију под називом Убунту.

Направите корисника за Убунту

Потребно је да направите корисника којег ћете користити на Убунту. Само испратите испис који ће се појавити у Терминалу и унесите име корисника, затим и лозинку коју ћете користити за рад. Имајте у виду да се лозинка неће визуелно приказати нити ће се ишта приказати док је куцате (неће се приказивати “звездице” уместо лозинке нити слично).

Од овог тренутка, можете да радите све што бисте иначе радили у Убунту терминалу. На пример, мене је за почетак интересовало шта само добио овде (команда ll), односно где се налазим (команда pwd):

Отишао сам до корена (команда cd / ) и погледао шта ту има (опет ll ):

Шта ће мени Убунту терминал на Виндоузу или шта ће вама то?

Ево како је то ишло код мене. Имам солидан хардвер на рачунару, добар процесор, доста радне меморије (RAM), фину батерију, али имам проблем да све то лепо ради под Убунтуом. Међутим, све то исто лепо ради на Виндоузу за које постоје уредни драјвери. Укратко, ништа се не греје, бежични интернет хватам у пуном сигналу, батерија држи максимално, процесор искоришћен уредно. Наравно, има Виндоуз својим мана и мана, али тренутно на овом хардверу ради боље.

Размишљам, требало би ми нешто да покреће овај хардвер овако како то ради Виндоуз, али да имам све што имам на Линуксу. Пробао сам Виртуалбокс већ дуже време, али не свиђа ми се то губљење времена на покретање па онда опет време на гашење док сачува стање и слично, а све то чекам само да бих имао приступ Терминалу.

Сасвим случајно решим пре пар дана да инсталирам Убунту из МС продавнице и схватим да је то баш оно што ми тренутно треба. Убунту терминал на клик, ради све што ми треба, одличан.

А то за шта ћете га ви користити, то не могу ја да напишем. Откријте сами. Горе изнад је упутство.

Аутор: Иван Благојевић

Радим као Engineering Lead у Адриахосту. Највише времена проводим на Линукс серверима.

Помажем људима да реше проблеме и да одаберу прави хостинг за свој сајт. Овде је моја радна биографија.

Пишем овде у слободно време.

Други текстови са блога: