Како препознати фонт са слике или сајта

Уколико сте у графичком или веб дизајну, правите сајтове или волите да склапате лепе наслове у Фотошопу, вероватно сте видели негде неки добар фонт и питали се који је. Ово лако можете сазнати ако питате аутора, али док чекате одговор пробајте да то сазнате и сами. Ево како да видите који је фонт на слици или сајту.

Препознавање фонта са слике

Ситуација за ово препознавање фонта је ова: Имате слику са фонтом који вам се свиђа, не знате који је фонт, а желите да сазнате. Идите овде: FONT IDENTIFIER. Потребно је да подигнете слику са загонетним фонтом на овај сајт и означите који фонт желите да буде истражен.

За подизање слике на сајт идите на дугме Upload Image, затим сачекајте да се слика отпреми:

Када се заврши отпремање слике, можете мењати димензије овог плавог правоугаоника све док не обухватите фонт који желите да буде испитан. Када то урадите, кликните на Matcherate it!

Врло брзо видећете резултате фонтова испод. Овај начин може бити користан уколико желите да видите који је фонт коришћен на неком флајеру, у часопису или било којој слици. Можете чак усликати неки фонт телефоном и поставити овде да видите о којем се фонту ради.

Напоменућу само да овај сајт не ради увек 100% тачно, али може бити користан. У најгорем случају вам може дати неколико врста сличних фонтова, али и то није лоше.

Препознавање фонта са сајта

Уколико сте видели сајт на којем стоји одличан фонт који планирате да и ви употребите, питајте аутора о којем се фонту ради. Међутим, док чекате испробајте и Гугл Хром прикључак за детектовање фонтова на сајтовима.

Ево како ради. Најпре инсталирајте овај прикључак за Гугл Хром: What Font – find font. Када буде инсталиран појавиће се горе поред адресне траке на врху Хрома. Овако изгледа иконица:

Идите сада на сајт чији вас фонт занима. Кликните на иконицу What Font – find font и пређите преко фонтова са странице сајта – видећете називе фонта у облачићу који се отвори. Ако желите да видите више информација о фонту, кликните на жељени фонт.

Ево како то изгледа у раду:

Ова покретна слика снимљена је у ScreenToGif, више о томе овде: Добри програми за снимање ГИФ слика за Убунту и Виндоуз 10

Једном када видите који је фонт у питању, лако можете приступити даљем раду. Тада можете преузети фонт који вам је потребан или укључити исти фонт и на вашем сајту.

Постоје и други сајтови и програми за детекцију фонтова

Када прочитате овај текст и испробате ово што сам записао, не заборавите да укуцате на Гуглу сличну претрагу и видите шта други о овоме кажу као и које све алате за детекцију фонтова можете пронаћи. Мени су ова два начина прилично корисна у послу који ја радим, па нисам истраживао даље.
Идеја за овај текст креће одавде:

Аутор: Иван Благојевић

Радим као Engineering Lead у Адриахосту. Највише времена проводим на Линукс серверима.

Помажем људима да реше проблеме и да одаберу прави хостинг за свој сајт. Овде је моја радна биографија.

Пишем овде у слободно време.

Други текстови са блога: