Блоговање на бесплатном блог сервису

Блоговање на бесплатним платформама подразумева коришћење простора и адресe блога потпуно бесплатно, али уз одређена ограничења које давалац такве услуге захтева. Што се тиче простора, добијате га у довољној мери, али када је адреса у питању мораћете да се навикнете да је користите уз име сервиса који омогућава ову услугу. Па ако отворите бесплатан блог на WordPress.com, ваша адреса изгледаће овако:

www.VAŠ-BLOG.wordpress.com

или ако покренете блог на Blogger.com адреса ће гласити овако:

www.VAŠ-BLOG.blogspot.com

Због ограничења овакав вид блоговања често се не сматра професионалним. Многи тврде да се на оваквим сајтовима не може зарадити, али то не схватајте као правило. За нове, иновативне и идеје које привлаче много пажње никада неће постојати препреке. Ако успете да изнедрите такву, не сумњајте у себе, јер ће вам неко убрзо понудити бесплатну услугу хостинга и домена увидевши ваш квалитет и потенцијал онога што стварате.

Блоговање на плаћеном сервису – Лични веб сајт

За разлику од бесплатног сервиса, овај вид блоговања представља корак ближе професионализму. Подразумева закуп хостинга и адресе домена. Цена овакве услуге зависи од величине простора који изнајмљујете и домена који одаберете (.rs, .com, .info, .net..). За један почетнички блог треба вам не више од 2 GB простора. У Србији се хостинг пакет те величине може добити од 10 до 30€ по години. Цена домена варира од .rs домена који кошта од 1800,оо до 2500,оо динара, преко .info домена од 850-1300,оо динара, или .com домена који стоји око 1000 динара . Све у зависности од провајдера хостинг услуге.

Дакле, ако узмемо да се један добар хостинг пакет може узети за 25€ по години и једна адреса .rs домена од 20€ долазимо до тога да годишње трошите 45€ за трошкове хостинга и домена.

То је цена за основни пакет услуга без додатних трошкова и улагања која нису обавезна и зависе само од ваших жеља и потреба(форум, вики странице, додатне веб апликације) које могу захтевати додатни простор или перформансе сервера на коме се налази ваш сајт. Овде није урачунато ни улагање у дизајн и рекламирање сајта. Све то под претпоставком да ћете на почетку преузети бесплатну тему за сајт и оглашавање вршити лично путем друштвених мрежа.

Колико кошта професионално блоговање

Професионално блоговање подразумева врхунско залагање у пољима вашег напредовања, учења, уклапања у трендове, инспирацијe, али захтева и професионалне радне услове. Ту се рачуна професионални хостинг који има много више могућности по питању броја посетилаца, ресурса и свих других детаља који такав хостинг сачињавају. У Србији се дељени хостинг са неограниченим ресурсима, али до 300.000 посета месечно може наћи за 140€ по години. Изнајмљивање посвећених сервера можете извршити почев од 69€ месечно(не годишње) и скупље. Наравно, ако сте већ блогер(и није практично оптерећивати се многих стварима), рачуна се да нећете сами одржавати целокупну платформу, па треба издвојити и новац за администрацију.

Поред тога, ту су и услуге дизајна сајта и маркетинга. Квалитетан дизајн, другачији од већ виђених, напреднији од готових тема-шаблона који ће ваш блог учинити препознатљивим, може коштати од неких 300€ и више. Маркетинг је област која захтева знатно ангажовање. У зависности од тога како ћете се рекламирати варираће и трошкови. Начина је много. Од Гугл Адвордса, преко Фејсбук реклама, банера, плаћених линкова и текстова. За шта год да се одлучите, ритам и начин биће диктирани издвојеним буџетом.

Иако овакав вид блоговања захтева дубок џеп и фондове омање корпорације, не треба се пуно бојати. Ако сте марљиво радили, учили, ширили мрежу утицаја и људима пружали оно што им је помогло, ваш пут до професионализма већ је донео зараду. Зарада погурана професионалним приступом донеће још већи бољитак, а ваше заслуге и слава неће изостати.