Ако још увек нисте схватили да су и они најбољи на почетку ипак били само почетници, крајње је време да то урадите сада када сте решени да покренете свој први блог. Свако започне и свако погреши, неко мање, неко више. Оно што је данас добро је то што су многи блогери у Србији већ нагомилали грешке и омогућили вама да не поновите исте учећи на њиховим. Наравно, интернет је ту да видите како то греше и други људи, писци широм света. Равнотежа између самопопустљивости и дисциплиновања је иделана мера која нам омогућава да у грешкама не будемо превише самокритични док истовремено остајемо довољно хладни да наставимо даље.

Овај текст има за циљ да људима који по први пут размишљају о покретању блога приближи основне планове и услове које треба задовољити. Опет, овај текст неће говорити о ономе што је већ писано али ће указати на текстове који могу заиста помоћи. Намерно сам избегао упуство за инсталацију WordPress-a због разноликости у начинима инсталације. Иако делују слично и познато, ови начини за неког ко је почетник одају прилично сложен утисак, а обухватити све начине у једном тексту не би било укусно. Оно што је довољно за прво пробијање леда лежи у редовима испод и биће изражено у следећем:

  • WordPress платформа за први блог
  • WP бесплатан блог
  • WP блог у вашој режији
  • Разлике
  • Закуп хостинга и адресе домена за WP блог
  • Треба ли да вас брине инсталација WordPress-a
  • Шта преостаје?

WordPress платформа за први блог

Када је у питању живот и развој присуства на интернету WordPress(у даљем тексту зваћемо га WP) није тек степеник који треба прећи. Онако како је ова платформа идеална за почетнике, тако је и моћно оружје за оне старије и искусније. И једнима и другима на WordPress-у омогућено је да уз помоћ прикључака обаве све што је потребно да блог буде добро оптимизован и визуелно привлачан. Прикључци су, дакле, оно што WordPress-у даје почетни импулс и услове за неометан и лак рад.

WP можете користити на два начина:

  • Потпуно бесплатно, регистрацијом на wordpress.com

или

  • У сопственој режији, где ви сами сносите трошкове хостинга, домена и додатних услуга(ако се одлучите за њих)

WP Бесплатан блог

Први, бесплатан начин је добар уколико желите да се опробате у блогерским водама а да притом не потрошите новац. WordPress.com пружа одличну услугу, али са ограниченим могућностима. Много тога нећете моћи да урадите, и ту спада инсталација прикључака и тема по жељи, као и измена кода блога. Нећете моћи да убацујете огласе, поједине скрипте или кодове за праћење. Као што рекох, ово је само добар начин да се опробате у својој намери.

WP Блог у вашој режији

За разлику од претходно наведеног начина овде имате потпуну контролу свега што се тиче вашег веб сајта. Сами закупите хостинг простор и адресу за ваш блог, инсталирате WP платформу и извршите неопходна подешавања. На крају, сами и одржавате и администрирате свој блог поред тога што га пишете и стварате. Колико је добро што овим добијате пуну контролу, толико је и лоше јер лако можете упасти у сопствену замку преподешавања, улепшавања, гланцања и непотребног твиковања где се губи доста времена које сте давно наменили стварању занимљивих садржаја.

Разлике

Основну разлику сте већ извукли из претходних редова. Први начин има ограничење али вас лишава брига. Код другог начина нема ограничења али има више посла и неколико брига које вам могу одузети пажњи и концентрацију која би требало да буде усмерена на стварање. Наравно, додатни проблеми крећу ако сте почетник пред којим стоји десетине упустава од којих се треба одлучити за право. Али није ни то проблем, сви проблеми и решења крећу од хостинга, његовог квалитета и подршке коју вам та фирма пружа.

Закуп хостинга и адресе домена за WP блог

Имамо среће да код нас постији свега пар заиста добрих хостинг компанија па избор није тежак. Цене варијају али се добар почетни хостинг пакет за један блог( један веб сајт) може наћи за од 20 до 25€ по години. Домен се плаћа додатно, такође на годину дана. Неки провајдери пружају и могућност плаћања за до 3 године унапред па се у том случају смањује цена закупа по једној години. Наравно, фирме које се баве хостингом пружају и могућност регистрације домена па се немојте бринути око тог детаља. Тамо где будете узели хостинг имаћете опцију наручивања домена.

Ако већ немате искуства нити информација о могућим понудама, пробајте да се уклопите у неко од решења која бих вам ја препоручио. У питању су два хостинг провајдера која раде у Србији ево већ скоро 10 година:

Треба ли да вас брине инсталација WordPress-a

Приликом одабира хостинга за покретање првог блога, увек се распитајте за подршку, радно време и услуге које улазе у цену коју плаћате. Претражите форуме и друштвене мреже и прочитајте шта њихови клијенти мисле о услузи и да ли су задовољни. Обавезно погледајте и да ли хостинг фирма може да инсталира WordPress уместо вас, или да вам пресели(мигрира) постојеће садржаје које сте започели на бесплатној верзији коју сам поменуо напред. Многи хостинг провајдери рекламирају ову услугу па вас неће коштати ако и на то обратите пажњу. Велика је вероватноћа да ћете, уколико то нагласите, и добити већ готову инсталацију WP-а на закупљеном простору. Ако ипак заборавите да то нагласите, немојте се бринути јер увек можете контактирати подршку и замолити их да то ураде уместо вас. Немојте се бринути ако вас чак и усмере на упуство за инсталацију јер је сам поступак прилично лак чак и за почетнике. Ако чак и тада будете имали проблем са инсталацијом контактирајте мене и ја ћу вам то урадити. Сам процес можда не траје дуже од 5-6 минута и зависи да ли се ради „ручно“ или преко инсталацијске скрипте коју добијете у cPanel-у (графички интерфејс за лакше администрирање простора на закупљеном простору).

Шта преостаје?

Једном када je WP инсталиран, све остало своди се на додатне радње као што су инсталација визуелне теме блога и разних прикључака који вам могу олакшати и омогућити лакше одржавање и вођење веб места. Сада нећу описивати прикључке нити давати спискове јер одабир у великој мери зависи од ваших потреба, навика и жеља. Наравно, сада ћу избећи овакво писање али ћу у неком следећем тексту радо направити упуство за основне прикључке које сваки блог мора да има ако жели да добро стартује.

Оно што од срца могу да вам препоручим да не журите са одабиром хостинга и домена. Дајте себи шансу да квалитетно одлучите и време да спроведете идеје. Осмислите један план и пустите га да преноћи. Ако вам и сутра изгледа подједнако добро, оставите га још који дан и питајте пријатеље и колега шта мисле о томе.

Дакле, остајем дужан за основне основне прикључке које сваки WordPress блог треба да има. У међувремену прочитајте одличне текстове који вам могу помоћи у одабиру домена и хостинга: