У прошлом тексту под насловом Покретање првог блога на WordPress-у обећао сам да ћу направити и листу прикључака које сваки блог треба да има. Као што сте већ имали прилику да прочитате, прикључци за WordPress су алати који га чине лаким и подесивим чак и за почетнике. Просто речено, прикључци представљају графички интерфејс који олакшава рад који бисте иначе морали да обављате у самом коду вашег веб сајта. Помоћу прикључака заморно писање у коду које тражи и одређени степен познавања програмерских вештина замењено је практичним прекидачима (on/off) и пољима за унос неопходних информација. Листа прикључака коју сам припремио обједињује практичне и незаобилазне алате који ће вам олакшати почетак, али и комплетно одржавање веб сајта на дуже стазе.

Неки од ових прикључака обједињују и више функција, као што је то случај са SEO by Yoast и JetPack прикључцима. То је итекако добра опција, јер смањује број инсталираних прикључака и сакупља подешавања у лепше и прегледније форме. Иако је листа прилагођена оним радњама које најпре треба инсталирати и подесити, она није толико стриктна по питању предности било ког прикључка.

Да се разумемо пре него што кренете да читате, ово није чланак са упутством, ово је списак прикључака са описом функција. Ово је и одговор на питање: Који су то WordPress прикључци неопходни за почетак са блогом?

Огласите да је ваш сајт у изради уз помоћ WP Maintenance Mode

 

wp-maintenance-mode

Ово је подесив, прегледан и одличан начин да свима који дођу до вашег сајта кажете да је он још увек у изради. Колико год то изгледало непотребно, људи ће умети да цене труд који сте уложили да им пренесете обавештење о недоступности сајта.

Овај прикљукач није везан само за прве радове на блогу. Њега можете користити сваки пут када испробавате нове функције и не желите да клијенте и посетиоце изложите могућим грешкама.

Maintenance Mode поседује и бројач који свим посетиоцима указује на тачно време преостало до доступности сајта. Поред тога, ту су и везе до ваших друштвених мрежа и ваше е-поште.

Овај додатак можете инсталирати директно из контролног панела WordPress-а или преузимањем са странице додатка и ручном инсталацијом: https://wordpress.org/plugins/wp-maintenance-mode/

Подесите скоро све уз Jetpack by WordPress.com прикључак

jetpack-wordpress-slika

Овај додатак носи са собом многе погодности које су раније биле доступне само корисницима на wordpress.com званичном месту за покретање бесплатног или плаћеног блога. Омогућава лаку имплементацију прегледа посета, доноси мобилну тему за ваш сајт, олакшава многа подешавања, док перфомансе и сигурност подиже на виши ниво. Уз додатак Акисмет обезбеђује и потпуно аутоматизовану заштиту од спам коментара. Једном када се посветите подешавању овог додатка схватићете да вам десетине других корисних додатка уопште неће бити потребно, јер се у оквиру Jetpack прикључка налази:

 • Beautiful Math – писање математичких једначина и радњи
 • Carousel – лепши преглед галерија слика
 • Contact Form – готова форма за контакт страницу
 • Custom CSS – измена CSS-a
 • Custom Content Types – више врста саджаја страница и текстова (портфолио, линк, цитат, видео, текст)
 • Enchanched Distribution – аутоматско повезивање садржаја са претраживачким машинама
 • Extra Sidebar Widgets – додатни виџети
 • Gravatar Hovercards – граватарове картице са подацима аутора или људи чији Граватар профили нађу у коментарима
 • Infinite Scroll – бесконачно скроловање
 • JSON API – омогућавање апликацијама да се сигурно закаче за сајт и користе садржаје
 • Jetpack Comments – коментари са имплементацијом опција за Фејсбук и пријаву на обавештења о новим коментарима
 • Jetpack Single Sign On – пријава на налог као на WordPress.com
 • Likes – свиђања и приказ о броју
 • Markdown – додатне опције без пуно учења о кодирању и форматирању текста
 • Mobile theme – тема за приказивање вашег сајта на мобилним уређајима
 • Monitor – прати стање вашег сајта проверама на сваких 5 минута, уколико дође до пада сајта обавештава вас е-поштом
 • Notification – обавештења
 • Omnisearch – напредна претрага
 • Photon – кеширање фотографија на вашем сајту које доводи до бржег приказа истих без обзира на тренутни хостинг
 • Post by Email – постављање текстова директно путем е-поште
 • Publicize – аутоматска објава текстова на друштвеним мрежама
 • Related Posts – сродни текстови и њихов приказ
 • Sharing – дељења, дугмад за дељење садржаја и текстова
 • Shortcode Embeds – кратки кодови за одређене намене
 • Site Icon – favicon или иконица сајта
 • Site Verification – верификација сајта на Гуглу, Пинтересту и сличним сервисима за вебмастере
 • Spelling and Grammar – провера правописа и граматике
 • Subscriptions – пријаве на обавештења о нових текстовима на вашем блогу
 • Tiled Galleries – уклопљене галерије
 • VideoPress – приказ видео снимака уз активирану услугу
 • WP.me Shortlinks – можете добити кратки линк онда када је потребно да уштедите простор, као што је случај са Твитером
 • Widget Visibility – када ће и коме бити приказани одређени виџети
 • WordPress.com Stats – статистике посета
 • VaultPress – бекап сајта у реалном времену са провером сигурности

Веома корисно, зар не?

Овај прикључак можете инсталирати директно из контролне табле WordPress-a или га преузмите и инсталирајте ручно: https://wordpress.org/plugins/jetpack/

 

Заштитите се од спам коментара уз Akismet прикључак

Ово је одличан додатак и вероватно најбољи додатак за аутоматизовану заштиту од спам коментара који долази уз WordPress као подразумевани прикључак. Да би Акисмет радио потрбно је регистровати налог и испратити једноставно упуство за активацију спам заштите. Као што сам већ поменуо, овај прикључак је и саставни део Jetpack-а. Акисмет омогућава лаку и једноставну селекцију коментара, аутоматски препознаје злонамерне и чак скривене линкове. Ово је један од „укључи и заборави“ прикључака и никако немојте дозволити себи да га немате као основни део вебн арсенала.

Иако долази подразумевано, овај прикључак можете пронаћи на званичној страници заједно са осталим подацима неопходним за рад: https://wordpress.org/plugins/akismet/

Оптимизујте лако свој WordPress сајт уз SEO by Yoast прикључак

Вероватно сте већ начули или се уверили да је SEO грана веб пристуства која из дана у дан напредује. Делује компликовано и тешко ако нисте спремни да се загњурите у кодове вашег сајта. Да би све то било олакшано у највећој могућој мери, направљен је прикључак који омогућава лаку оптимизацију веб сајта како би он био добро препознат на претраживачима. Као и JetPack, и овај прикључак има доста опција и требаће вам времена да бисте сваку разумели и поставили је у оптималну позицију. Овај прикључак омогућава и оптизацију текстова и страница за друштвене мреже са полуаутоматизованим опцијама.

Да би вам било јасније о чему се ради и како подесити овај прикључак за SEO, обавезно прочитајте и текст који сам написао за Адриахост:

Упутство: WordPress SEO by Yoast

Google аналитика – прикључак за имплементацију

Yoast, који је бави развијањем претходног прикључка, развија и овај за имплементацију Google аналитичког кода за праћење посета које ваш сајт остварује. Управо овај код који се иначе може убацити и у саму структуру теме(header, footer…) зна да буде загубљен приликом ажурирања или измене WordPress теме. Да не бисте након стаког ажурирања поново убацивали овај код постоји прикључак који га увек чини активним и убаченим тачно где треба.

Поред тога, из аналитике може искључити вас и чланове вашег тима (администратор, уредник, аутор…) како бисте имали прави увид у посете. Све што је потребно је додавање UA кода који се налази у вашем Google аналитика налогу и обично изгледа овако:

UA-37755298-1

Прикључак можете инсталирати директно из WP контролне табле или преузимањем са локације:

https://wordpress.org/support/plugin/google-analytics-for-wordpres

 Држите број инсталираних прикључака под контролом

Прикључци су оно што ову платформу чине једноставном и практичном, лако употребљивом. Као и са свим стварима и људима, ни овде не треба претеривати. Гомилање прикључака неће довести до бољег квалитета вашег писања нити ће увећати читаност ваших текстова. Трудите се да задржите  функционалне прикључке као и оне који вам често потребни. Управо због тога навео сам прикључке који обједињују много других у већ провереној и потврђеној форми.

Оно што бих вам опет остао дужан, а пало ми је на ум док сам писао овај кратак чланак, је упуство за JetPack прикључак. Из горе наведеног списка могућности можете да наслутите о каквом је прикључку реч. Све то не би било укусно уклопљено у овај чланак па сам решио да направим један уско усмерени на Jetpack упуство са сликама и детаљима.