Блогерске платформе, блогови уопште, дизајном и стиловима писања, већ су прошли кроз неколико развојних фаза. Код нас се блоговање још увек налази у прелазној форми, али уз константан степен пораста популарности ове културе. Иако у Србији већ живи један добар број успешних блогова, као што је блог Драгана Варагића, блог Истока Павловића, блог Ивана Минића и других, ова грана интернет промовисања још увек има много неискоришћеног простора.

Многе компаније тек покрећу своје блог кампање, док познате личности из света филма, музике и уметности не показују велику жељу да крену истим путем. Корпорације широм света користе предности које блогови пружају да би оживеле своје брендове.  Блог на једноставан начин представља идеје, покреће нове приче и поново промовише старе тако да никада не изгледају као већ виђене. Наши познати и славни не користе предности блога у сврху одржавања и богаћења своје популарности. Зашто је тако, вероватно они најбоље знају.

Зашто је интернет презентовање јавних личности у Србији препуштено случају?

Ово је питање на које познати треба да одговоре. Ако укуцате име и презиме наших селебрити личности као што су Јелена Карлеуша, Светлана Ражнатовић, Гога Секулић, Јелена Крунић или Јелена Томашевић, на првој страници добићете резултате који воде до ЈуТјуб канала, биографије на Википедији, Твитер профила(што и није лоше), Фејсбук странице и многих таблоида.  Наравно, ту су и разноразни званични и незванични форуми који покрећу теме о животу и кретању ових личности у контексту који  је ван норме лепог и моралног. Ретки случајеви као што су: Ана Ивановић, Гоца Тржан, Драгана Мирковић, Ивана Јордан, имају своју веб презентацију која се појављује као лична у Гугл претрази. Још мање има оних чији се веб сајтови налазе на првом месту при претраживању. Док сајтова који имају јединствени, нови и занимљивији приступ од онога што смо до сада видели просто нема.

Рекло би се да је имиџ славних у Србији у знатној мери препуштен људима који седе по форумима, пишу за таблоиде или праве незваничне фан странице. Иако то изгледа забавно, популарно, смешно и занимљиво са маркетиншке и пословне тачке гледишта то није ни мало шаљиво. Зашто је веб имиџ као форма која се може контролисати уз изградњу ауторитета на сопственом сајту препуштена обожаваоцима то знају само чланови ПР тимова који раде за наше звезде.

blogovi-poznatih-srbija

Градити имиџ на блогу или на друштвеним мрежама?

Уместо простог одговора овде је практичније просто питање: Зашто не одабрати и једно и друго? Зашто не ујединити моћ моју пружају друштвене мреже са снагом и креативношћу која се може постићи на блогу.

Друштвене мреже као што су Facebook, Twitter, Google+… прилагођене су коришћењу од стране широких народних маса. То обухвата и оне који се слабије разумеју у коришћење рачунара, али и напредније кориснике. Прилагођене су све акције кроз разрађене методе оглашавања, дељења и лајковања, али уз ограничену креативност која се у оваквим условима може постићи. Када се тако срочи, изгледа је су све мреже сличне, али оне то нису и то је добро. Ево зашто:

  • Фејсбук је као једна велика породица на окупу заједно са друштвом из вртића, основне и средње школе и факултета. Свако са сваким прича, дели и лајкује оно што му се допада.
  • Твитер има другачију, доста одређенију форму ограничену на дељења од максималних 140 словних карактера. То је једна велика журка где свако прича за себе, твитује, ретвитује. Привући пажњу на таквој журци јесте тешко али се исплати.
  • Гугл+, за разлику и од једног и од другог, уз помоћ својих кругова омогућава да одређени садржаји дођу до тачно одређене групе људи који се за ту тематику и интересују.

Ова разлика је продуктивна. Одређен број људи користи све друштвене мреже, док се неки опредељују за оне које су прилагођене њиховим потребама. Добро организованим маркетингом може се представити живот и рад славних потпуно другачије од онога како то раде таблоиди. Све што је потребно за такав план је командни центар одакле све креће – блог.

Поновићу да су друштвене мреже специјално дизајниране за оглашавање и презентацију, али уз ограничену форму само зато да би задовољиле многе укусе, навике, познавање интернета и рачунара. Добре су за кратко и лепо срочено оглашавање које ће људи привући на место где смо нашу причу изложили без ограничења које друштвене мреже имају.

blog-ili-drustvene-mreze-blogovi-poznatih

Блог вас поставља испред конкуренције

На интернет тржишту као што је наше, уз одређену своту новца(која је мала ако погледате колико кошта једна реклама на телевизији) и добру организацију кроз кратко време се може постићи да своје квалитете поставите тамо где им је и место – на сам врх. Овде није реч о маркетинг триковима, овде је по среди здраво рекламирање и истицање понуде у светлу чијим рефлектором сами управљате.

Као пример можемо узети две компаније, али се исто тако могу узети и различите професије појединаца из многих сфера друштвеног живота. Ове компаније баве се сличним делатностима у истим правним условима и могућностима да своје пословање подигну на виши ниво. Такође имају и веб презентације. Међутим, само једна од њих користи блог у склопу свог сајта и предности које он носи. Ова друга има строго оријентисану форму интернет презентовања ограничену на стручне информације које се тичу услуга и пословања. Има чак и везу до профилних страница друштвених мрежа, али ако одете до њих видећете да су објаве старе и по неколико месеци. Питате се:

Како тачно изгледа сајт друге фирме која користи блог?

Већ сам поменуо да многе светске компаније користе блог да би своје присуство на вебу учиниле човечнијим, приснијим и као такве остале у контакту са прошлим, радиле са садашњим и приближиле се будућим клијентима. Таква компаније негује комуникацију са корисницима, користи њихова сведочења и искуства, бележи и снима. Једноставно и лако, сакупљају сваку искористиву информацију која ће помоћи и другим људима са сличним проблемима, а самој фирми донети бољитак. Те информације излажу на свом блогу док друштвене мреже користе да одржавају своје пристуство пред клијентима и рекламирају своју разноликост.

Није тешко схватити која ће од ове две компаније имати бољу комуникацију са људима ако узмемо у обзир развој друштвених медија уз пораст присуства људи на интернету. Иако обе нуде исти квалитет, само једна од њих нуди текстове оријентисане ка услузи, сведочаства клијената и проверена искуства као гаранцију својих услуга.

Блог нема креативних ограничења

Блог, за разлику од друштвених мрежа, нема ограничења по питању писања и начина обраћања и комуникацијом са публиком. Стилова писања има много и можете их мењати у зависности од циљане групе којој се обраћате. Све врсте мултимедијалних материјала као што су фотографије, читаве галерије, текстови, видео материјал, могу бити представљени на јединствен и непоновљив начин задовољавајући многе захтеве и укусе. Блогове читају и људи који користе Фејсбук, и они који читају Твитер, али и корисници који не користе друштвене мреже. Неограниченим могућностима презентовања које има блог придружују се и нови иновативни и креативни начини представљања свих врста медија и апликација. На такав начин могу се покретати интернет гласања, квизови, наградне игре, презентације или графикони. Сам изглед свих ових елемената лако се прилагођава прилици или групи људи.

Блог је више од драгог дневника

О томе најбоље могу да посведоче велике корпорације широм света и славне личности из света филма, музике, уметности или спорта. Код нас се још увек покрећу једнолични блогови ради истицања свакодневице, мисли, гужве или бесног возача из градског саобраћаја. Наравно, ово никако није погрешно уколико сте сајт покренули да бисте управо о томе и писали. Међутим, ако сте јавна личност, професор или егзотична плесачица и имате публику која броји хиљаде, не можете се жалити ако сви ти исти људи у пуном броју не читају странице вашег дневника, јадиковке и слутње. Један добар део желеће да види ваш блог само и управо због разлога ваше славе, желеће да чита о томе шта ви мислите, како се осећате и како сте доспели ту где јесте.

Блог као центар ПР активности

Претворити блог у центар свих ПР активности много је практичнији корак него концентрисати се само на једну или можда све друштвене мреже. Концентрисање на једну друштвену мрежу равно је одрицању једног дела публике и обожаваоца којима дугујете то што сте познати, гледани или радо слушани. Фокусирање на све друштвене мреже прилагођавајући исти садржај за услове сваке одузима превише времена.

Већ смо рекли да је највећа погодност блога то што нема ограничења ни по којем питању. Управо због тога држаћемо да је блог најбоље место да прикажемо оно што желимо да људи виде, прочитају, осете и доживе.

Да ли су нам и тада потребне друштвене мреже?

Друштвене мреже су по покретању блога итеткако потребне. Као што смо утврдили на почетку, друштвене мреже су идеалне за ширење, јер су прилагођене лаком оглашавању, дељењу, лајковању, коментарисању и највећем броју људи свих слојева. Управо логично долазимо до тога да би било идеално да стварамо тамо где имамо неограничене могућности(блог) док оглашавамо тамо где је то најадекватније и где људи очекују. Ево просте схеме како то изгледа:

blogovi-poznatih-deljenje-od-bloga-prema-drustvenim-mrezamaЦиљ маркетинга јесте да буде једноставан и услужан, практичан за људе ка којима је усмерен. Блог у сарадњу са друштвеним мрежама има све предиспозиције за здраво анимирање публике и пружање потребних информација на неограниченом броју начина.

Материјал за блог

Већ сам узео естрадне уметнике као пример па ћу их искористити још једном. Многи од њих, рекло би се сви, улажу новац у своје песме, промо материјал, фотографисање, видео спотове, наступе, рекламе на телевизији. Велика већина то уради једном, затим то исто подели на омиљеној друштвеној мрежи где се временом затрпа новим догађајима и објавама.  То је одличан начин да добар материјал буде неискоришћен. То је још једна лоша карактеристика друштвених мрежа – временом много тога остаје затрпано. Фотографије и видео снимци са наступа, гостовања, испијања кафе или студијског ангажмана добро стоје на Фејсбуку, али се већа и лепша прича може направити на блогу уз добар текст, добро распоређене слике или квалитетан видео снимак. Да ствар буде још и боља, све приче са блогова се лако могу рециклирати или поново оглашавати кроз ретроспективе, подсећања или истицањем одређених догађаја по већ утврђеном организоционом распореду.

Како то раде познати у свету

Не може се рећи ни за све познате у свету, где су најновији видови маркетинга присутнији него код нас, да користе овакве методе у потпуности. Изгледа да многи познати, док то јесу не брину о томе да постану још познатији и да имају још више обожавалаца. Код оних који су се опробали и раде на свом имиџу промовишући га и даље путем веб презентације то изгледа овако:

 

Kim Kardashian ?

kim-kardasian

Khloe Kardashian →

kloe-kardasian

Coco Rocha →

coco-rocha

Jay Z →

jay-z-blog