Ако имате стари рачунар са којим не знате шта бисте урадили, можете га искористити да направите мултимедијални центар уз помоћ Коди (енгл. Kodi) XBMC програма. Ево шта вам је потребно:

  • било какав рачунар (стари, нови)
  • веза са интернетом (за гледање филмова и телевизије добро је да буде што бржа)
  • монитор или телевизор са опцијом повезивања на рачунар (што већи то бољи)

KODI (XBMC) медија центар

XBMC је програм – мултифункционални плејер који омогућава преглед разних материјала као што су видео снимци, фотографије и музикa. Извор са ког повлачите материјал за гледање може бити рачунар или интернет. Уз помоћ разних додатака, чији број уопште није мали, лако можете гледати филмове онлајн, слушати музику или прегледати разне видео сервисе широм интернета. Има добру подршку за управљање са даљинским управљачем па ако рачунар прикачите на телевизор, лако можете од обичног направити смарт ТВ.

Како?

Основно – повезивање

Ако за ову прилику користите монитор рачунара, не постоји неки одређени начин да монитор прикачите, од оног на који је већ прикачен. Ако рачунар повезујете са телевизором, постоји неколико начина и сваки од њих зависи од опреме коју имате. Генерално, ваша графичка карта мора поседовати одговарајући излаз преко ког би рачунар могао да шаље слику/сигнал до телевизора. И телевизор мора имати одговарајући улаз преко ког би магао да прима сигнал са рачунара.

Да бисте утврдили шта вам је потребно најбоље је да урадите следеће:

  1. Утврдите коју графичку карту имате на рачунару и да ли има могућност (излаз) за повезивање са телевизором.
  2. Утврдите да ли телевизор има могућности да се повезује са рачунаром и који је улаз (прикључак) у питању.
  3. Сходно резултатима потражите одговарајући кабл за повезивање рачунара са телевизором. Приликом куповине кабла обавезно нагласите шта повезујете и које улазе-излазе имате.

Можда је најбоље да усликате излаз са графичке карте и улаз на телевизору и по све покажете у радњи где одете да пазарите кабл, или понесите документацију од оба уређаја(графичка карта и телевизор) ако је имате.

Главно – инсталација програма и подешавања

Инсталирајте Коди (енгл. Kodi), односно, XBMC. У зависности који оперативни систем користите разликује се и инсталациони пакет који треба преузети. Уколико имате или планирате да инсталирате Линукс оперативни систем, Коди – XBMC се вероватно већ налази у софтверским ризницама па је довољно да га потражите у програму за инсталацију софтвера. За Убунту и све оперативне системе засноване на њему довољно је да у Терминалу укуцате следеће:

sudo apt-get install xbmc

За све остале системе погледајте страницу за преузимање: http://kodi.tv/download/

Ако користите Федору потребно је да активирате RPM Fusion ризницу.

Препорука за маторе рачунаре

Ако сте из подрума извукли стари рачунар који у скорије време неће покренути Виндоуз 9 (енгл. Windows) обавезно пробајте да инсталирате неки од лаганих Линукс оперативних система који ће радити без проблема. Да ја не бих препричавао оно што је Жељко већ писао прочитајте ГНУ/Линукс за старије рачунаре и слабије рачунаре.

xbmc-img1

Једном када инсталирате Коди покрећете га као и сваки други програм. Интерфејс је једноставан и прилагођен је управљању даљинским управљачем. Наравно, ако немате даљински, користићете миш за обављање свих радњи било да је у питању монитор рачунара или телевизор. Коди омогућава много тога уз помоћ програма и додатака које сами инсталирате. Ако желите да гледате Youtube, додатак за њега потражите у Videos → Add-ons →Get more…

xbmc-img2Поред њега видећете и још десетине других додатака који омогућавају лако прегледање видео снимака преко сервиса као што су: DailyMotion, 9GAG TV, CNET Podcast… код мене их у понуди има 284. Довољно је да кликнете на жељени додатак, а затим на дугме Install да бисте га инсталирали.

xbmc-img7

Видећете и сами да је веома лако радити са Кодијем и да се додаци једноставно инсталирају док је ваш једини посао да одлучите шта ћете гледати.

Гледање филмова online – Navi-X

Ово можете постићи инсталацијом додатка Navi-X који морате инсталирати из спољног извора. Преузмите најпре пакет којим ћете додати софтверску ризницу која је неопходна за инсталацију Navi-X додатка. Пакет се налази овде  https://code.google.com/p/navi-x/  да га преузмете само кликните на „Download the TVADDONS.ag Repository to Stay Updated!“

Сачувајте пакет, отворите Коди и идите на System→Addons →Install from zip file где ће се отворити менаџер датотека (File manager). Пронађите пакет који сте управо преузели и кликните на њега. Ризница ће бити додата аутоматски. Након тога рестартујте Коди и идите на System→Addons →Get Addons →TVADDONS.ag Addon repository→Video Addons , пронађите Navi-X и кликните. Отвориће се опције додатка и одабарите Install.

Вратите се на почетну страницу Кодија и уђите у Videos→Video Addons→Navi-X и то је то. Видећете наколико секција и могућности које нуди овај додатак. Дајте себи времена да их истражите све и научите да се оријентишете у оваквом начину прегледања садржаја. Уколико сте љубитељ филмова пронаћи ћете велику колекцију. У неким земљама овакав начин је противзаконит колико и преузимање филмова преко торента, па обратите пажњу на то. Уколико желите да завирите у најновија остварења пре него их погледате у биоскопу препоручујем листу коју видите испод на слици.

xbmc-img6

Да бисте ви били сигурни при инсталацији и да ја боље прикажем ово што сам написао направио сам и кратки видео снимак у коме сам показао како се инсталира Navi-X додатак на Кодију.

Неке додатке мораћете да инсталирате на овај начин (install from zip file) уколико их нема на списку додатака који се могу инсталирати из Кодијеве софтверске ризнице. У почетку вам може бити компликовано, нарочито ако сте корисник Виндоуза, али временом ћете превазићи све потешкоће.

Гледање телевизије online – SuperRepo

Супер репо (енгл. SuperRepo) је ризница која омогућава инсталирање додатака преко којих можете гледати како филмове тако и телевизију преко интернета. Иако се и једно и друго може гледати и преко додатка Navi-X који сам поменуо, SuperRepo нуди мало бољу ажурност.

Како инсталирати Супер репо

Отворите Коди, идите на Settings→File manager→Add source и у пољу Enter the path or browse for the media location унесите следећу адресу:

http://srp.nu/

Кликните на дугме Done.

У пољу Enter a name of media source унесите назив за овај извор који сте задали. Биће довољно да упишете super repo и да упамтите оно што сте уписали (требаће вам касније). Кликните на ОК дугме да би унети извор био сачуван под називом који сте му задали.

Шта сте управо урадили?

У File manager – управнику датотека задали сте путању-локацију у којој се налазе додаци које можете инсталирати. Та локације се налази на интернету, на адреси коју сте напред унели. Задату локацију ће управник датотека прихватати као саставни део рачунара. Још увек нисте инсталирати неопходни додатак.

Да инсталирате Супер репо идите поново на Settings→Add-ons→Install from zip file. Отвориће се управник датотека (File manager) и одаберите извор који сте напред додали. Ако сте пратили упутство назвали сте га super repo. Кликните на тај извор, а затим на ризницу са називом последње верзије Кодија (верзија 13 је Gotham, а најновија 13 је Helix). По описном имену одаберите која вам ризница треба. Ако вам требају само видео додаци, кликните на Video. И на крају стижете до дела са избором датотеке под именом repository.superrepo.org.helix.video-latest-.zip. Кликните на њу и предахните. Остало је још само мало.

Вратите се на Settings→Add-ons и кликните на Get Add-ons, а затим на SuperRepo Video [Helix] (или ризницу коју сте инсталирали), идите на Video add-ons и коначно одаберите додатак који ћете користити за преглед видео материјала или телевизије. На пример, можете инсталирати додатак за Canal+, Football Today, или EarthCam. Као и код Navi-X додатка, потребно је да кликнете на додатак и да у опцијама одаберете дугме Install. Избор је велики, па потражите додатак за телевизију или сервис који вам одговара. Овде такође можете гледати и филмове директно без преузимања.

Знам да делује компликовано када се напише па сам управо због тога направио још један видео снимак са целим путем инсталације Супер репо ризнице и додатка. Поступак у снимку се мало разликује, али је тачан и помоћи ће вам да видите о чему се тачно ради. Не заборавите да бирате последњу верзију додатака (Helix) иако је у видео снимку другачије.

Једном када савладате поступак видећете да колико год вам у почетку изгледао тешко и сложено, није ни мало тако.

 Остали медија формати

У Кодију постоје опције за слушање музике, преглед фотографија, извештај о временским приликама. То конкретно значи да можете слушати музику преко интернета или претраживати фотографије. У оба случаја извор може бити локални рачунар или интернет.  Суштина Кодија представљају његови додаци. Као што сте видели, уз помоћ њих можете гледати филмове онлајн, слушати музику (препоручујем додатак: Music→Music Add-ons→Get More→Concert Archive), гледати телефизију или једноставно претраживати архиве стрипова (препоручујем додатак: Pictures→ Picture Add-ons→Get More→Comic Strips).

У Кодију можете инсталирати и програме (у делу Programs). Он представља скоро па оперативни систем и целину за себе. Из тог разлога може добро послужити као јефтина алтернатива смарт телевизорима уколико поседујете обичан уређај и један сасвим обичан рачунар који може да покрене било који употребљиви оперативни систем.

Уколико имате било каквих питања поставите их у коментарима, а ако имате жеља по питању упутстава везаниих за Коди, јавите ми и ја ћу радо додати још корисних редова овом тексту.