За оне који не знају шта је SEO треба најпре рећи да је то скраћеница од Search Engine Optimization. Представља скуп мера оптимизације коју треба предузети како би један сајт био уочљив и добро рангиран од стране претраживача интернета. Примењује се у самом коду сајта, шаблону и функцијама које се обављају испод дела ког сматрамо, сасвим оправдано, визуелним. Своју примену налази и у текстовима и материјалима од којих је писање и презентација сачињена.

По опште прихваћеном правилу, да би један текст задовољио SEO стандарде мора да има што одређенији наслов који кратко и јасно описује оно што се у чланку може прочитати. Пожељно је да кручне речи нађу своје место у наслову, вези, као и у самом тексту (вероватно и не може другачије), у опису слике или видео снимку. Увек је добро да текст садржи и везу која води до странице са сродним садржајем који такође може помоћи читаоцу да сазна још информација о ономе што пишете. Истовремено, ако је сајт до ког веза води још и добро рангиран пред претраживачима, расте и ваш рејтинг.

Где се може јавити проблем?

Истраживали сте, читали о SEO-у и пронашли одлична упутства и савете који ће вам помоћи да направите пробој на велику сцену претраживача. Ако у томе претерате, лако се може десити да своју оригиналну креативност потчините правилима и почнете да призводите шаблонске садржаје. SEO постаје господар вашег писања, ограничава инспирацију на одређене форме и ограничава генерално.

Питате се да ли сте и ви потпали под утицај? Проверите да ли имате следеће симптоме:

1# Направили сте ментални SEO калуп за текстове

Инспирација неопходна за писање нових текстова пролази кроз ментално сито и улази у калуп који сте унапред припремили. Почињете да размишљате о насловима и текстовима који вам се чине SEO привлачним. Све остало одбацујете јер постајете SEO стручњак.

2# Постали сте штампач текстова прилагођених Гуглу и осталим претраживачима 

Текст за текстом прилагођавате разрађеној шеми до које сте дошли на основу онога што би људи могли да претражују уз помоћ претраживача. Поштујете све препоручене страндарде чак и по цену креативности и оригиналности па ваши текстови полако али сигурно губе ваш лични потпис.

3# Одбацујете идеје које вам се чине SEO неисплативим

Сигурно знате како изгледа просејавање песка на градилишту. Постоји сито, крупан песак и каменчићи остају на ситу док ситнији пропада. То сте и ви почели да радите. Све крупније идеје задржавате и примењујете, док све оно што пропадне кроз „сито“ не узимате у обзир. У овом случају ситан песак представљају садржаји на које се оптимизација не може у потпуности применити. Ту спадају кратке приче (испод 300 речи), вицеви, чланак-слика, објава једног цитата, пословице или мотоа. Међутим, ако овакви садржаји говоре људима да се иза блога крије и аутор који има смисла за хумор, пише добре кратке приче или има дара да у свакој ситуацији ухвати добар кадар, то итекако има позитиван утицај на SEO. Нарочито ако привлачи велики број људи.

Како се ослободити оваквог господара?

Ако сте наведене симптоме препознали како оне који се јављају код вас, ево шта можете да учините да ситуацију поправите:

1# Не спутавајте инспирацију. Одбацујте само идеје које немају везе са темом коју обрађујете, али само под условом да је тема вашег веб места уско везана за одређену област.

2# Прво пишите, пронађите најлепши и најјаснији начин да вас, вашу креативност и знање истакнете и омогућите другима да имају корист од тога што радите (зато и пишете блог, зар не?) Тек онда извршите оптимизацију за претраживаче.

3# Будите оригинални. Ако сте истраживали и нашли да је одређени тренд у порасту, вероватно ћете пожелети да се и ви њиме позабавите. Сва је прилика да ћете бити хиљаду и први блогер који се бави тиме и ако не умете да се изборите и пронађете црту која ће вас разликовати од осталих, лако се можете сврстати у групу блогера „И ја пишем о томе„.

Да се разумемо, није проблем ако пишете о нечему што је већ много пута обрађено. Проблем је ако се ваше писање не разликује од претходних, не доноси информације другачијег или можда супротног гледишта на цело питање.

Колико су последице заиста тешке

Наравно да нису тешке, вреди нагласити то. Ово је само дечија болест, говорећи жаргонски. Може се јавити у било ком узрасту блоговања, али није обавезна појава. Лако се лечи и проблеми који настају могу се отклонити. Највећа несрећа може настати ако никада не схватите ово што сте управо прочитали, све док вас негативни резултати услед SEO претеривања не наведу на одустајање од блоговања. Надам се, баш због тога, да ћете пре него донесете такву одлуку, прочитати овај текст. Срећно!