Недавно сам написао чланак о Коди (енгл. Kodi) мултимедијалном центру који између свега осталог може служити за гледање онлајн филмова и серија. Коди уме да буде мало компликованији за подешавање и додавање извора преко којих се гледају или слушају разноразни садржаји. Баш због тога, решио сам да опишем још један одличан програм за репродукцију филмова, серија и цртаних филмова који је у много чему лакши.

У питању је Попкорн Тајм (енгл. Popcorn Time) који за разлику од Кодија има минимум подешавања, али и нешто мање функција. Ради по принципу инсталирај и гледај. Ко користи или зна шта је Netflix, може да препозна сличан начин аранжирања садржаја у Попкорну.

Попкорн Тајм, лаички речено, представља програм који уз помоћ торент машине повлачи податке које корисник прегледа на свом рачунару. Ради по принципу гледања филмова из било ког прегледача само што изузима рекламе, као и разне додатке које, често и непотребно, морате инсталирати на Фајерфоксу(енгл. Firefox) или Хрому(енгл. Chrome) да бисте уопште могли да гледате филм преко интернета.

popcorn-time-gledanje-filmova-preko-neta-1a Попкорн има једноставан преглед и категоризацију. Корисник може веома једноставно правити списак за гледање или означити омиљене филмове. Уколико се покрене преузимање, операција ће бити настављена аутоматским отварањем торент апликације коју имате на рачунару. Ако нисте навикнути на означавање оваквих линкова за преузимање торентом, потражите иконицу магнета са половима окренутим на горе у облику латиничног слова У, одмах испод наслова и индикатора здравости датотеке садржаја. Кликом на ову иконицу покрећете преузимање снимка преко торент апликације.

Подразумевана опција прегледа садржаја је преко самог Попкорна, али лако можете одабрати да видео гледате преко ВЛЦ (енгл. VLC) плејера, уколико га имате. Ову могућност бирате на самом дугмету Гледај, у његовом наставку, па ако погледате слику испод, видећете да у склопу тог дугмета стоји иконица кесице са кокицама. Кликом на иконицу бирате плејер. У зависности од брзине интернета можете бирати и квалитет снимака од понуђених 720 или 1080p.

Пре него што се одлучите да погледате цео филм, можда ће вам бити привлачно гледање његовог трејлера. Дугме за преглед трејлера налази се на управо тамо где бисте га могли очекивати.

popcorn-time-gledanje-filmova-preko-neta-2a

Репродукција, као и сам програм су бесплатни. Оно на шта треба обратити пажњу  је да само преузимање или у овом случају гледање материјала припремљеног за преузимање без дозволе власника и носиоца права је у неким замљама забрањено и представља илегалну радњу.

Popcorn Time подешавања титлова

Као што сам већ рекао, Попкорн је једна од оних апликације које инсталирате и користите без потешкоћа. Оно што препоручујем је да обавезно наместите подразумевани титл како не бисте морали сваки пут да га активирате. Оно што је похвално је да преводи раде беспрекорно и било да сте означили подразумевани титл или га додајете при сваком гледању превод је увек на свом месту у тачно одређено време.  Наравно, када кажем „додајете“ мислим на означавање језика превода при гледању филма, при чему Попкорн проналази титл(на интернету) и додаје га у најкраћем могућем року.

Уколико титл додајете када је видео већ учитан, на дну екрана потражите облачић. Отвориће се изборник где можете одабрати језик, док одмах поред можете подесити величину словних ликова.

popcorn-time-gledanje-filmova-preko-neta-3Да поставите подразумевани језик превода, отворите подешавања и у делу Титлови одаберите српски језик. Од тог тренутка превод ће бити аутоматски учитаван и додат сваком филму или серији. Поред језика, у овом делу можете мењати и боју тила и његову величину.

popcorn-time-gledanje-filmova-preko-neta-4

Кокице су бесплатне

И увек су биле, ако их сами правите. Попкорн Тајм је одличан прегледач који штеди време преузимања, тражења правих титлова и квалитетних снимака. Довољно је отворити програм, кликнути на филм и већ кроз минут-два, у зависности од брзине интернета који имате, можете видети себе како заваљени гледате свој нови омиљени филм.

Попкорн је доступан за Линукс, Виндоуз, Епл и Андроид оперативне системе. Можете га преузети овде popcorntime.io и инсталирати начином на који иначе то радите на вашем рачунару. И сајт и сам програм преведени су на српски језик па нећете имати проблема да се снађете. Ако их ипак имате, јавите се у коментарима испод.

Ако вас занима како да од старог рачунара и једног стандардног телевизора са опцијом повезивања на рачунар направите мултимедијални центар прочитајте обавезно чланак коjи сам поменуо на самом почетку овог текста.