Суштина дељена преко друштвених мрежа

Друштвене мреже су наши пријатељи. Истовремено могу бити и бескористан алат, ако не придајемо пажњу њиховом начину употребе. Делити садржаје (објаве, текстове) значи рекламирати се. Рекламирати се добро, значи успети у ономе што желимо да постигнемо – да будемо запажени, наши веб сајтови посећени, а текстови читани.

Још бољи успех може се постићи ако се рекламира циљано. Конкретно:

 • на Фејсбуку се људи често учлањују у групе интересовања, то нам олакшава циљано рекламирање
 • на Твитеру се до различитих интересовања људи долази помоћи хаштагова и листа
 • на Гугл+ мрежи постоје кругови и заједнице

Коју год мрежу да користимо и коју год групу да циљамо (групи сродним објавама и дељењима) суштина је:

 1. Да привучемо људе
 2. Да објаснимо људима о чему се ради
 3. Да оправдамо поверење садржајем на локацији на коју упућујемо

Ово су три проста захтева. Није битно да ли их поштујете или не. Битно је обратити пажњу ако то већ није урађено до сада. Неопходно је и схватити да нико не мора да кликне на нашу објаву, нико не мора да чито оно што ми пишемо. Ако немамо времена за читаоце, треба ли они да га имају за нас?

Богат, јасан путоказ који води право до нас

Ништа више, ништа мање, него управо толико. Богато се не сме претворити у пренатрпано. Богато је оптимално. Ево како то изгледа на Твитеру:

Образац је прост: описни наслов + кључне речи у облику хаштага + где + веза + слика. Ништа другачије не треба додати ни када је у питању нека друга друштвена мрежа. Ево конкретно и објашњено:

 • Описни наслов не мора да се подудара са насловом чланка. Иако је наслов на блогу Како да зарадите користећи свој блог, слободно можете ставити мало инспиративнију верзију Начини онлајн зараде које сам ја испробао/ла на свом блогу.
 • Хаштагови су кључне речи. Користите их максимално три. Често је довољан само један.
 • Ако делите туђи чланак обавезно наведите чији је текст.
 • Поставите везу која води право до чланка из описног наслова(а где другде?). Оканите се заобилазних путева и апликација.
 • Слика није пресудна ако сте испоштовали горње савете. Ако имате неку која савршено пристаје вашој објави, зашто да не, објавите је. Нећете ништа изгубити поделом слике.

Један трик да све буде лакше

Сада то можда изгледа и компликовано, тражи неколико минута више, припрему слике, размишљање како да то буде најбоље. Поред тога, и дање не можемо да контролишемо како ће то изгледа када неко други дели наше текстове. Да ли ће и тада бити лепо „спаковани“ у одмерену и укусну поделу на мрежи?

Ту у много чему може помоћи WordPress SEO by Yoast прикључак за оптимизацију сајтова и припрему пред интернет претраживачима. Поред тога што је одличан SEO алат, овај прикључак нуди и контролу дељења, тј. како ће наш текст изгледати на друштвеним мрежама када га неко дели.

Ово није примарна функција овог прикључка али је итекако практична. Испод уређивача текста имате панел за уређивање SEO-а и у њему Social језичак за поставке које се тичу друштвених мрежа – како ће наш текст изгледати када га ми или неко други подели. 

deljenje preko drustvenih mreza seo by yoast

За сваку друштвену мрежу постоје три поља. У првом пољу Facebook Title уносите наслов који ће се појавити на Фејсбуку када неко подели тај текст. У другом пољу Facebook Description, уносите опис који ће се појавити на Фејсбуку. У трећем пољу Facebook Image треба унети слику која ће се појавити при подели.

deljenje preko drustvenih mreza dodatno by yoast seo

Уколико ове поставке оставите празнима, Фејсбук ће користити подразумеване начине да вашу објаву прикаже на мрежи. На исти начин уређујете поставке и за Твитер и Гугл плус.

deljenje preko drustvenih mreza wordpress seo by yoast

 

Можда није толико једноставно јер и даље тражи време, али је корисно. Пружа контролу дељења и  бољи утицај на изглед дељења.

Вештина дељења

Колико год изгледало лако, једноставно или тешко чак, и даље много људи греши. Неки претерују, неки само поделе линк и очекују да сви крену за њим. Једно увек морамо да имамо у виду док пишемо, очекујемо и планирамо да будемо посећени, читани и поштовани:

Нико не мора да кликне на линк који ми делимо.