Раније, док сам гледао слике са разних светских догађаја посвећених ГНУ/Линукс свету приметио сам да многи познати програмери који учествују у његовом развоју користе MS Windows или Apple Mac оперативни систем. Да сам увежбани мрзитељ (хејтер) кренуо бих у жесток обрачун и посветио цео један форумски пост на ту тему, чак и по цену да људи којима је то намењено и не виде колико греше.

Наравно, пошто ја то нисам, имам слободу да претпоставим да је у питању или проблем са хардвером или са софтвером управо разлог тог сагрешења. Батерија и прегревање неких модела преносних рачунара су годинама стални другари са Линуксом. Међутим, и не мора да значи да је у питању неки проблем. Неки људи једноставно користе рачунар, раде нешто на њему без обзира на оперативни систем. Користе га да стварају магију, зарађују новац и хране своју породицу.

Windows на паузи 2009-2015.г

Те године испробао сам Линукс први пут, допао ми се, подмирио све моје потребе тада и решио да га задржим као примарни оперативни систем.

Није ту било неке философије, падова система, вируса, кочења и мука због који се многи заричу на апстиненцију од Windowsa. Тадашњи XP је одлично радио, али Линукс ме је купио свим својим квалитетима и то је цела прича око преласка.

Шест година у свету Линукса помогле су ми да много научим, упознам изванредне људе, стекнем још пријатеља и искуства која трају целог живота. Сада је 2015. година, отац сам и муж, имам више одговорности и брига, планова у којима више нисам сам, проблеме које и ви имате и живот који мора напред.

Поново користим Windows као примарни оперативни систем.

Photoshop & Illustrator

Можемо да заговарамо разне философије, али ова два програма су мама и тата многих других из исте бранше. Скупи јесу, нису отвореног кода и људи који их развијају годинама, желе да добију новац за свој труд.

Ја немам диплому из ИТ сектора која ће на разговору за посао стајати иза мене и бити стуб ослонца, али радим напорно да будем добар у овоме што радим. Можда сам и добар у Гимпу и Инкскејпу, али њих нико не помиње као услове.

Уметник нисам, немам велике резултате иза себе и када дођем на разговор где се тражи Фотошоп ја морам да покажем Фотошоп. Једном када будем толико добар, са пуним портфолиом, нико не неће ни питати са чиме стварам своју магију и тада им неће бити потребан Фотошоп, већ ја. До тада мора да се ради и доказује радом и резултатима.

Дража ми је препоручио 8.1

И хвала му. Написао је и текст о његовом искуству са овом верзијом Windows-а. Нигде није погрешио. Инсталио сам систем. Драјвери су детектовани, преузети и ради свако дугме. Хладан као лед ( ако је лед око 38°), ако ме разумете. Користим лаптоп са SSD-ом и систем се покреће за невероватних 6-9 секунди. Да, шест секунди од притиска на дугме Power до екрана за пријаву. Моје је само да почнем да радим.

И какав је? А шта је са Линуксом?

Одличан је. Ту и тамо другачији ако сте навикли на одзив апликација на Линуксу, али користан. За оно што ја радим, текстови, графика и обрада видео снимака, и са мојим знањем и временом, Windows ми је тренутно употребљивији од Линукса. И то је цела прича.

И даље нема философије, завета и строгих окретања од и ка нечему. Линукс је код мене тренутно на паузи и тако ће остати док се општи егзистенцијални услови не поправе. Једном када све дође на своје, можемо да причамо о философији, идејама, пијемо кафу и расправљамо о скупим лиценцама и монополима великих.