Google, Bing, Yahoo и остало друштво нису успутне станице које другума омогућавају да пронађу вас или сајтове на којима пишете. Ако сте свесни колико дубоко задиру у све поре интернета – боље по вас.
Било да сте блогер, copywriter, content creator или све заједно, није потребно да разумете сложеност математике коју претраживачке машине користе док обављају свој посао и то је јако битно (и добро). Ако ваш посао није оптимизација система и платформи на којима се садржај ствара и поставља, довољно је да познајете основе функционисања претраживача или у супротном губите време са непотребним знањем.
Наравно, то никако не значи да можете бити површни у SEO припреми онога што ви сами стварате. Ваш део посла морате обавити најбоље што умете и морате тежити да будете још бољи.
Немогуће је написати чланак који ће у потпуности одговорити на ову тематику и рећи -То је то! Спреман си! Крени да радиш!

Ја ћу зато навести области које треба да истражите и пратите њихов напредак, а од вас, вашег времена и сналажљивости зависиће и сами резултати.

Crowling

Претраживачке машине користе паукове (енгл. Spiders) који ходају, гмижу интернетом читајући садржаје. Они представљаји рачунарски код – скрипте које проналазе садржаје, прегледају их и настављају даље следећи линкове који упућују на друге сајтове.
Паукови се повремено враћају на страницу па први преглед није једини и кључни. Могу променити правила на основу којих се врше прегледи, могу регистровати промене начињене на страници па то уједно и вама омогућава измене и прилагођавање у будућности (што ће бити забележено).
Уколико постоји разлог због ког паукови не могу да прочитају садржај на страници она неће бити индексирана.

Indexing

Пауци складиште све белешке о својим прегледима у посебну базу података. Циљ тога је стварање извештаја који ће помоћи у унапређењу будућих претрага. Поред тога врши се и процена релевантности садржаја у односу на речи које људи користе у претрагама.

Ranking

Рангирање је финални део обраде података где се одлучује које резултате прогласити важнијима и испоручити их претраживаоцима пре других, мање важних, резултата претраге.
Софтвер за претрагу користи сложена правила на основу којих процењује зашто је један резултат квалитетнији од других и боље одговара на захтев који је корисник упутио куцајући речи у поље за претрагу.

И то је само основа за учење

Да бисмо били прочитани и схваћени од стране претраживачких машина морамо утицати на садржаје које креирамо у мери која нам припада.
Сви садржаји припремљени за читање од стране људи треба да, истовремено, буду доступни претраживачкој технологији.
Ако сте ангажовани као copywriter, ваше задужење није системска оптимизација сајта па немојте губити време на то (осим ако баш пишете о томе). Међутим, ЅEO у оквирима садржаја које стварате јесте ваша брига.
Прочитајте обавезно и чланак са Adriahost блога: SEO – Оптимизација текста, слика и веза у постовима , потрудите се да проучите основе и пратите трендове везане за претраживачку технологију у мери неопходној за copywriting, блоговање, content creation и све заједно.