Divi je premijum tema za WordPress koju dobijate članarinom u Elegant Themes. Pored ove teme članarinom dobijate ukupno 87 tema i 7 premijum plagina. Sve zajedno, ukoliko se odlučite, imaćete dosta materijala za izradu sajtova.

Zapisaću ovde kako radi Divi tema i Divi builder, i zašto je ona korisna kako za veb-dizajnere tako i za njihove klijente. Na kraju, zapisaću i kako ovu temu možete dobiti od mene.

Divi tema i Divi builder

Odmah nakon instalacije ove teme, vaš sajt neće izgledati posebno u odnosu na druge sajtove. Pitanje Šta ovde košta 89$? je sasvim na mestu. Međutim, Divi je dobra upravo zbog bildera koji dobijate uz ovu temu. Naravno, bilder je sastavni deo teme, ali može biti instaliran i kao plagin i korišćen uz neku drugu temu.

Диви за Вордпрес

Ovako izgleda podrazumevano i bez podešavanja

Treba razlikovati temu od bildera. Tema je ono što odmah dobijate, dok je bilder alat koji će vam pomoći da od teme napravite novi i jedinstveni dizajn.

Temu možete podesiti ako odete na Izgled – Prilagodi, odnosno Appearance – Customize. Ovde možete pronaći na desetine podešavanja koja će vam omogućiti da podesite sve što nije moguće lako podesiti na nekoj drugoj temi a da pri tome ne morate da instalirate plaginove za ta podešavanja.

Ovde podešavate slova, rasporede, izgled menija, futer, vidžete i još mnogo toga

Ovde možete videti i pročitati tekst o osnovnim podešavanjima: Prvo podešavanje , ali će vam sigurno biti od koristi i Kako instalirati Divi temu kao i Kako aktivirati Divi temu.

Bilder je ključan za sve lepe radove

Bilder omogućava da bukvalno po drag-drop (engl. drag and drop, prev. prevuci i pusti) sistemu skrojite stranicu po sopstvenoj ideji i potrebi. Na taj način lako možete napraviti mnogo jedinstvenih stranica i sajtova, a da pri tome koristite jednu temu – Divi.

Bilderom možete praviti stranice i tekstove. Potrebno je samo odabrati da li će biti korišćen klasični uređivač ili Divi. Pogledajte ispod kako se uključuje bilder za kreiranje teksta ili stranice:

Ukoliko krenete odmah da pišete, stranica ili članak će biti napravljeni u klasičnom WordPress uređivaču, ali ako kliknete na „Koristi Divi izrađivač“ dobijate mnogo više opcija.

Ovako izgleda konstrukcija već napravljene stranice u Divi bilderu:

Već izgrađena stranica u Divi bilderu

Svaki pravougaonik na slici iznad ima svoju funkciju, dok klik na podešavanje (tri vodoradne crtice) otvaraju opcije za svaku zonu, funkciju i modul. Sve što vidite na slici može biti premeštano ili uklonjeno na jedan klik, dok dodatni moduli mogu takođe biti dodati vrlo brzo.

Snimio sam i jedan video gde se vidi kako se gradi stranica. Preporučujem da snimak pogledate preko celog ekrana kako biste bolje video šta se dešava:

Dobro za veb-dizajnere i njihove klijente

Elegant Themes već nekoliko godina ulaže u razvoj, marketing, affiliate, zajednicu i podršku za sve svoje proizvode. Divi je trenutno njihov najisplativiji proizvod koji okuplja veliki broj korisnika. Kada mnogo ljudi koristi jedan ovakav projekat, znači da je mnogo puta testiran, pronađene su i ispravljene greške, mnogo uputstava je napisano i dostupno na internetu pa je lako pronaći pravo rešenje, inspiraciju i ideju za novi sajt.

Evo par korisnih linkova: Primeri sajtova sa Divi temom, Divi forum, The Divi Kitchen. Naravno, Google je takođe od velike pomoći.

U Diviju je sada dostupan i „obilazak“ koji će vašim klijentima omogućiti da lako uskoče u sajt koji ste napravili za njih i da nastave sa daljim radom. Više o tome pročitajte na blogu Product Tours For Divi.

Naravno, ovo vam neće trebati ukoliko sajtove izrađujete sa idejom da nastavite da radite za tog klijenta, unosite mu nove sadržaje, proizvode i slično. Opcija obilaska se može isključiti u podešavanjima teme. Međutim, ukoliko izrađujete i predajete sajt na dalje održavanje u režiji klijenta, ovo je odlična stvar!

Kontakt i konsultacija za Divi temu i izradu sajta

Ukoliko još uvek tragate za dobrim hostingom (potrebno da bi sajt bio postavljen na internetu) i dobrom temom za Vordpres kao što je Divi, slobodno mi postavite pitanje koristeći formu ispod. Mogu vam napraviti i sajt ili vas uputiti kako da to sami uradite koristeći Vordpres.

Ukoliko se bavite veb-dizajnom, zarađujete izradom sajtova, i još uvek niste sigurni da li je Divi prava stvar za vaš posao, slobodno mi pišite i daću vam Divi da isprobate – besplatno.

Moje iskustvo

Već par godina koristim Divi temu i napravio sam nekoliko sajtova na taj način. Ono što mi se najviše sviđa je to što za osnovne prezentacione sajtove najčešće nije potrebno instalirati plaginove drugih autora kako bi se postigla određena funkcija ili vizuelni detalj. Divi ili neka druga tema iz Elegant Themes uz bilder i plaginove, predstavljaju odlično rešenje. Ukoliko ste tražili preporuku, upravo ste je dobili. Javite se ako zatreba nešto ili imate po neko pitanje.