Ovde sam zabeležio par postavki o podešavanjima snage računara i potrošnje baterije na laptopovima sa Windows 10. U nekim slučajevima ova podešavanja mogu pomoći kod nepotrebnog i prekomernog pregrevanja laptopa. Meni je pomoglo, a vi iskoristite i primenite ono što vama radi posao.

I to ovim redom:

  1. Ne treba mi pozadina u HD boji
  2. Što više aplikacija iz prodavnice za duže trajanje baterije
  3. Power Settings – pretres više stavki
  4. Kalibracija baterije

Ne treba mi HD pozadina i osvetljenje na maksimum

Pozadina ekrana sa visoko šljaštećim vizuelnim elementima i osvetljenjem na maksimum troši bateriju. Preporuka je da treba koristiti solidnu boju ili flet pozadinu (ako mora). Solidnu boju možete odabrati ako kliknete desnim klikom na pozadinu, zatim na Personalize i tu odaberete Solid Color:

Ja lično kod sebe koristim crnu pozadinu jer cveće, drveće, planine i drage osobe treba gledati uživo, u suprotnom će vam ubrzano trošiti bateriju. Osvetljenje ekrana držim na oko 50% preko dana, dok noću čak i niže, mada po pitanju osvetljenja ne gledam da uštedim toliko koliko da mi prija očima, a po noći baš i ne prija previše svetla.

Dok smo već tu, koristim i Night Light, a sva podešavanja za ovo možete pronaći u Night Light Settings u sklopu Windows 10 podešavanja. Night Light inače dolazi podrazumevano uz Windows 10 i ne treba da instalirate neku drugu aplikaciju za ovo, već samo da podesite ono što vam je potrebno.

Ne znam da li štedi bateriju ali noćno svetlo eliminiše plavu svetlost koju emituje svaki računarski monitor i time smanjuje stres koji pogađa oči u toku noći i omogućava vam da kasnije bolje zaspite. Odlično je ako često radite noću.

Uključite i tamni mod u Colors, Choose your default app mode:

Što više aplikacija iz prodavnice za duže trajanje baterije

Ukoliko možete da se uklopite, pokušajte da koristite što više aplikacija iz Microsoft prodavnice za rad. Otvorite Microsoft Store i instalirate aplikaciju. Nije obavezno da se prijavite, već odmah možete preuzimati ono što vam je potrebno.

Aplikacije iz Microsoft prodavnice su prošle određene standarde, oslanjaju se na Windows 10 arhitekturu, pa imaju i manje mogućih “konflikata”. Nije baš sjajan izbor, ali mogu se pronaći korisne aplikacije. Napisaću poseban tekst o ovome.

Ukoliko vam nije neophodno da bude drugačije, kada god ste na bateriji koristite Edž (engl. Edge) internet pregledač. Potvđeno je da omogućava duže trajanje baterije u odnosu na Chrome ili Firefox. Ja koristim Edž na bateriji, Chrome na kablu.

Power Settings pretres

Idite u Power Settings i vidite šta ste tamo podesili. Nije uvek sve što je fabrički istovremeno i najbolje. Idite u Power & sleep, zatim pod Related settings, kliknite na Additional power settings.

Otvoriće se novi prozor pa kliknite na Change plan settings.

Ovde možete podesiti određene akcije na bateriji ili na kablu, pa podesite to i idemo dalje. Kliknite na Change advanced power settings:

Ovde imate dosta finijih podešavanja, pa budite pažljivi. Pročitajte, istražite na Google kako su to drugi uradili pa podesite. Evo nekih podešavanja, uslikao sam i postavio ispod ono što sam podesio.

Wireless Adapter Settings:

Energy Efficient Optimization:

Intel Graphics Settings:

System cooling policy – ovde sam postavio pasivno hlađenje na bateriji, gde se ventilator retko uključuje, odnosno radi to samo kada je potrebno. Ako primetite da vam se laptop previše greje dok je na bateriji, uključite aktivni mod hlađenja i na bateriji. Tu je i Maximum processor state gde sam postavio da procesor dok je na bateriji ne prelazi 65% svoje snage:

Multimedia settings:

Kod ovih podešavanja je bitno da pažljivo istražite i shvatite šta je vama potrebno, šta radite kada ste na bateriji ili kablu i kako to utiče na potrošnju.

Kalibracija baterije

U zavisnosti od laptopa koji koristite istražite koji softver ili način možete koristiti za kalibraciju baterije. Kalibraciju pokrenite na svakih 30 ciklusa punjenja-pražnjenja baterije. Ona će vam pomoći da laptop bolje procenjuje koliko baterije imate na raspolaganju. Problem nastaje kada laptop kaže da imate još 5% baterije i ugasi ga, dok baterija možda ima i 30%. Ovo znači da treba uraditi kalibraciju.

Ja koristim Lenovo Vantage program za upravljanje baterijom, ažuriranjima i drugim postavkama. Odličan je zato što radi automatsku kalibraciju baterije i može dodatno da uštedi i produži sam vek baterije. Ukoliko i vi imate Lenovo, i niste dobili određenu drugu aplikaciju za to isto, u Microsoft prodavnici potražite Lenovo Vantage.

Ovde se nećete previše usrećiti sa uštedom pri korišćenju, ali možete raditi automatsku kalibraciju i uključiti opciju za prekid punjenja na 100% što će produžiti vek baterije laptopa. Ukoliko vam znači, ovde je korisna opcija za korišćenje/nekorišćenje USB portova za punjenje telefona ili tableta:

Windows, laptop, baterija

Koliko sam uspeo da vidim iz iskustva drugih, najbolja kombinacija baterije i laptopa uz prava fabrička podešavanja dolazi uz Mac laptopove, onda idu bolje klase HP i Lenovo laptopova sa Windows 10 operativnim sistemom. Ukoliko želite da vam laptop baterija duže traje, potrebno je ili dobro podesiti ili odmah kupiti laptop sa jačom baterijom. Ukoliko vaš model to dozvoljava, možete kupiti i pojačanu bateriju.