Zapisao sam ovde koja dva programa koristim na Ubuntu i Windows sistemima za snimanje ekrana u gif pokretnim slikama. Na ovaj način možete snimati ekran i pokazati određene radnje na računaru, kao kada je pišem neko uputstvo ili možete snimiti neki smešan gif (odete na Youtube i snimite deo nekog smešnog video snimka, npr).

U pitanju su dva prosta, besplatna i korisnika programa koja završavaju posao kada vam to treba. U pitanju je Peek za Ubuntu i ScreenToGif za Windows .

Program za snimanje gifa na Ubuntu

Za snimanje gifa na Ubuntu potrebno je da najpre instalirate Peek program. Instalirajte ga dodavanjem spoljne riznice softvera, pa otvorite Terminal i kucajte jednu po jednu komandu za dodavanje riznice softvera, ažuriranje baze dostupnih programa i komandu za instalaciju programa:

sudo add-apt-repository ppa:peek-developers/stable
sudo apt update 
sudo apt install peek

Odmah nakon instalacije možete pokrenuti Peek i snimati sve što vam treba na vašem Ubuntu direktno u gif pokretnu sliku. Evo ovako to bude kada se snime noviteti u Ubuntu 18.04:

Kada pokrenete program za snimanje gifa otvoriće se prozor čiju veličinu korigujete prema delu ekrana koji želite da snimite. Kada podesite ono što želite da snimite samo kliknete na dugme za početak snimanja. Kada želite da završite snimanje, kliknite ponovo na isto dugme. Čuvanje se vrši automatski, dok će biti potrebno i da označite gde želite da slika bude sačuvana.

Program za snimanje gifa na Windows 10

ScreenToGif je program za snimanje gif slika ali i istovremeno i napredan program za obradu tih (ili drugih) već snimljenih gifova. Potrebno je da prvo preuzmete program odavde Preuzimi ScreenToGif  a zatim i da program instalirate na način na koji se to inače radi na Windows 10.

Korišćenje je prilično jednostavno. Otvorite program i odaberite opciju Recorder da biste podesili veličinu prozora – zonu snimanja. Zonu snimanja podešavate isto kao i na Peek-u, jednostavnom promenom veličine prozora.

Evo kako izgleda kada se snimi baš ovo što pišem sada:

Odmah nakon što kliknete na Stop otvara se i prozor sa svim opcijama za uređivanje gif snimka. Ovde možete pregledati frejm po frejm i podešavati dodatne razne opcije. Na kraju ovde i čuvate snimljeni gif:

ScreenToGif obiluje opcijama optimizacije gifova, pa se mogu i dodavati različiti efekti, uklanjati nepotrebni frejmovi, skraćivati i obrađivati po potrebi. Sve je prilično jednostavno i logično.

Samo dva dobra programa za snimanje gifa

Koristim upravo ova dva programa na Ubuntu i Windows 10. Ovaj tekst nije tekst o 5, 10, 15 dobrih programa za snimanje gifova, a sve to iz prostog razloga – nisam isprobavao druge programe. Druge nisam isprobavao samo zato što ova dva rade svoj posao, besplatni su i laki za korišćenje.