Ovo je uputstvo za instalaciju Ubuntu 18.04 operativnog sistema zapisano korak po korak sa slikom i objašnjenjem svakog koraka za instalaciju. Za instalaciju Ubuntu operativnog sistema uputstvo često nije ni potrebno iz razloga što je proces prilično jednostavan.

Ovo uputstvo je namenjeno početnicima koji instaliraju Ubuntu operativni sistem na čistom hard-disku. Ukoliko imate računar sa hard-diskom na kojem se već nalazi neki operativni sistem ili podaci koje želite da sačuvate, nemojte koristiti ovo uputstvo.

Instalacija Ubuntu 18.04 korak po korak sa particijama

Korak 1. instalacije Ubuntua

Preuzimate najnoviji Ubuntu koji želite da instalirate. To radite ovde: https://www.ubuntu.com/download/desktop

Korak 2. instalacije Ubuntua

Fajl koji ste preuzeli je ISO slika. Možete je nasnimiti na DVD ili USB disk. Sada većina ima USB disk pa preporučujem ovaj način: https://tutorials.ubuntu.com/tutorial/tutorial-create-a-usb-stick-on-windows#0

USB disk je i mnogo brži način da instalirate Ubuntu – u odnosu na instalaciju sa DVD-a.

Korak 3. instalacije Ubuntua

Kada snimite ISO sliku na USB disk ubacite taj disk u računar gde želite da instalirate Ubuntu. Pokrenite računar. Da biste instalirali Ubuntu potrebno je da operativni sistem bude pokrenut sa USB diska koji ste ubacili. Na primer, na mom računaru imam opciju gde biram odakle pokrećem sistem: Hard-disk, USB disk, DVD čitač i sl.

Ukoliko i vi imate ovu opciju i za instalaciju Ubuntua koristite USB disk, odaberite USB disk i sačekajte da se Ubuntu učita.

Korak 4. instalacije Ubuntua: Odabir jezika

I ovo je prvi ekran koji vidite kada se Ubuntu učita. Ovde birate jezik, kao i da li želite da prvo isprobate Ubuntu ili idete pravo na instalaciju.

Za instalaciju možete odabrati i srpski jezik, a nakon što to uradite možete krenuti sa instalacijom klikom na dugme Instalirajte Ubuntu:

Korak 5. instalacije Ubuntua: Odabir tastature

Ovde treba odabrati tastaturu koja će biti korišćena. Preporuka je da za početak odaberete kao što je na slici ispod:

Korak 6. instalacije Ubuntua

Obratite pažnju na prvu opciju koja se odnosi na minimalnu instalaciju. Ako odaberete ovu opciju dobićete Ubuntu koji ima samo internet pregledač i osnovne programe. Meni to odgovara, ali vama možda neće odgovarati. Ukoliko prvi put koristite Ubuntu, nemojte štiklirati ovo polje.

Druga dva polja možete slobodno štiklirati. Pored svakog polja imate zapisano i na šta se odnose.

Korak 7. instalacije Ubuntua

Pošto se ovo uputstvo odnosi na instalaciju sa objašnjenjem za pravljenje particija, odabraćemo opciju Someting else.

Napomena: BRISANJE PODATAKA! Ovo uputstvo odnosi se na instalaciu Ubuntua na praznom hard-disku ili disku sa kojeg vam podaci nisu potrebni. Ukoliko imate bitne podatke ili postojeći operativni sistem na disku, nemojte koristiti ovo uputstvo.

Korak 8. instalacije Ubuntua

S obzirom da na računaru imate prazan hard-disk prikazaće se upravo to pod nazivom /dev/sda. Potrebno je napraviti novu particionu tabelu klikom na dugme New Partition Table…

Korak 9. instalacije Ubuntua

Videćete upozorenje koje kaže da ukoliko nastavite sve postojeće particije (ukoliko ih imate) biće obrisane. Ukoliko imate prazan-novi hard-disk onda je sve u redu. U redu je u ukoliko imate hard-disk sa podacima koji vam više nikako nisu potrebni. Nije u redu ukoliko imate hard-disk sa podacima koji su vam potrebni. Razmislite pre nego što kliknete na Continue.

Korak 10. instalacije Ubuntua

Ovako izgleda nova particiona tabela. Imate uređaj pod nazivom /dev/sda i prazan prostor u okviru tog uređaja koji je označen kao free space za sada.

Korak 11. instalacije Ubuntua – Root particija

Dodajemo sada Root – korenu particiju. Radimo to tako što kliknemo na znak + ispod prostora gde se prikazuju disk uređaji i particiona tabela. Otvoriće se prozor ka na slici ispod gde treba uneti sledeće:

 • Size: unesite veličinu za ovu particiju u MB. Nemojte ispod 15 GB.
 • Type for the new partition: Primary
 • Location for the new partition: Beginning of this space
 • Use as: Ext4 journaling file system
 • Mount point: /

Da sačuvate particiju kliknite na OK.

Korak 12. instalacije Ubuntua – razmenski prostor

Ovako sada izgleda naša particiona tabela sa jednom particijom koju smo upravo napravili. Idemo dalje pa kliknite na dugme + za dodavanje nove particije.

U prozoru koji se otvori unesite sledeće:

 • Size: unesite veličinu za ovu particiju u MB. Obično ide količina rama puta dva. Ja obično stavljam koliko rama tolika i razmenska particija.
 • Type for the new partition: Logical
 • Location for the new partition: Beginning of this space
 • Use as: swap area

Da sačuvate particiju kliknite na OK.

Korak 13. instalacije Ubuntua – home particija

Ovako sada izgleda naša particiona tabela. Ostalo je da još kreiramo particiju za sve korisničke fajlove. Kliknite na + za dodavanje nove particije od preostalog praznog prostora.

Potrebno je uneti sledeće detalje za kreiranje nove particije:

 • Size: unesite veličinu za ovu particiju u MB. Možete dodeliti sav preostali prostor na disku.
 • Type for the new partition: Logical
 • Location for the new partition: Beginning of this space
 • Use as: Ext4 journaling file system
 • Mount point: /home

Kliknite na OK sa sačuvate novu particiju.

Korak 14. instalacije Ubuntua

Ovako sada izgleda naša particiona tabela sa sve tri particije koje su nam potrebne za rad. Da nastavite sa instalacijom kliknite na dugme Install Now.

Ako ste postavili previše malu korenu particiju dobićete ovako obaveštenje. Pročitajte šta piše i ispravite greške ili ako znate šta radite, kliknite na dugme Continue.

Ovde u sledećem ekranu imaćete napomenu o tome šta će se sve desiti sa particijama. Možete pročitati kako biste se malo bliže upoznali sa procesom instalacije i naučili nešto novo.

Korak 15. instalacije Ubuntua

Odaberite lokaciju gde se nalazite.

Korak 16. instalacije Ubuntua

Upišite svoje podatke kao što je vaše ime, odabrano ime za računar, vaše korisničko ime i lozinka. Upamtite dobro korisničko ime i lozinku jer će vam trebati tokom rada sa Ubuntuom.

Takođe, ovde birate da li će se lozinka zahtevati pri uključivanju sistema ili će korisnik biti uključen automatski kada neko dođe i uključi računar.

Korak 17. instalacije Ubuntua

I to je to. Nije teško, a možete naučiti po malo o particijama na hard-disku i osnovama instalacije jednog operativnog sistema zasnovanog na Linuksu.

Zovite upomoć!

Teško je, znam. Prvi put realno nisam znao šta je particija, ali vremenom sam naučio. Tako i vi, polako. Ako zatreba pomoć, kucnite komentar ili mejl preko kontakt forme. Link do kontakt forme imate gore u izborniku. Srećno!