Ukoliko ste u grafičkom ili veb dizajnu, pravite sajtove ili volite da sklapate lepe naslove u Photoshopu, verovatno ste videli negde neki dobar font i pitali se koji je. Ovo lako možete saznati ako pitate autora, ali dok čekate odgovor probajte da to saznate i sami. Evo kako da vidite koji je font na slici ili sajtu.

Prepoznavanje fonta sa slike

Situacija za ovo prepoznavanje fonta je ova: Imate sliku sa fontom koji vam se sviđa, ne znate koji je font, a želite da saznate. Idite ovde: FONT IDENTIFIER. Potrebno je da podignete sliku sa zagonetnim fontom na ovaj sajt i označite koji font želite da bude istražen.

Za podizanje slike na sajt idite na dugme Upload Image, zatim sačekajte da se slika otpremi:

Kada se završi otpremanje slike, možete menjati dimenzije ovog plavog pravougaonika sve dok ne obuhvatite font koji želite da bude ispitan. Kada to uradite, kliknite na Matcherate it!

Vrlo brzo videćete rezultate fontova ispod. Ovaj način može biti koristan ukoliko želite da vidite koji je font korišćen na nekom flajeru, u časopisu ili bilo kojoj slici. Možete čak uslikati neki font telefonom i postaviti ovde da vidite o kojem se fontu radi.

Napomenuću samo da ovaj sajt ne radi uvek 100% tačno, ali može biti koristan. U najgorem slučaju vam može dati nekoliko vrsta sličnih fontova, ali i to nije loše.

Prepoznavanje fonta sa sajta

Ukoliko ste videli sajt na kojem stoji odličan font koji planirate da i vi upotrebite, pitajte autora o kojem se fontu radi. Međutim, dok čekate isprobajte i Google Chrome priključak za detektovanje fontova na sajtovima.

Evo kako radi. Najpre instalirajte ovaj priključak za Google Chrome: What Font – find font. Kada bude instaliran pojaviće se gore pored adresne trake na vrhu Chromea. Ovako izgleda ikonica:

Idite sada na sajt čiji vas font zanima. Kliknite na ikonicu What Font – find font i pređite preko fontova sa stranice sajta – videćete nazive fonta u oblačiću koji se otvori. Ako želite da vidite više informacija o fontu, kliknite na željeni font.

Evo kako to izgleda u radu:

Ova pokretna slika snimljena je u ScreenToGif, više o tome ovde: Dobri programi za snimanje GIF slika za Ubuntu i Vindouz 10

Jednom kada vidite koji je font u pitanju, lako možete pristupiti daljem radu. Tada možete preuzeti font koji vam je potreban ili uključiti isti font i na vašem sajtu.

Postoje i drugi sajtovi i programi za detekciju fontova

Kada pročitate ovaj tekst i isprobate ovo što sam zapisao, ne zaboravite da ukucate na Google sličnu pretragu i vidite šta drugi o ovome kažu kao i koje sve alate za detekciju fontova možete pronaći. Meni su ova dva načina prilično korisna u poslu koji ja radim, pa nisam istraživao dalje.
Ideja za ovaj tekst kreće odavde: