Ako ste dobili connection error za prettify.css prilikom testiranja sajta na (npr.) Pingdomu, a pri tome koristite Simple Code Highlighter za prikaz kodova na stranicama, isprobajte ovo rešenje koje će vam uštedeti par sekundi pri učitavanju sajta.

Na mom sajtu je gubljeno celih 2,35 sekundi zbog ovog problema i to samo za proveru ovog fajla. Ako uzmemo da se nečiji sajtovi učitavaju za manje od jedne sekunde, ovo jeste problem.

Čemu služi Simple Code Highlighter?

Simple Code Highlighter WordPress-ov plugin služi da lepo prikaže programske kodove, komande za konzolu ili bilo koji drugi tekst koji treba posebno istaći. Kod mene možete često naići na primer koji sam zapisao ispod i to je upravo svrha ovog plugina.

Neki tekst, programerski kod ili komanda za dodavanje spoljne riznice na Ubuntu.

Ne preporučujem da ga instalirate zato što nije ažuran već više od nekoliko meseci i ne zna se da li će se nastaviti razvoj. Ovo rešenje iskoristite ukoliko već koristite ovaj plugin kao privremeno dok ne nađete zamenu za ovaj plugin.

Rešenje za connection error prettify.css

Ovaj problem sam primetio pri merenju performansi sajta na Pingdomu. Inače, Pingdom je odličan i besplatan alat za merenje brzine sajta sa prikazom svega što se učitava i ukazom na probleme. Evo kako izgleda deo koji je bio problematičan:

Malo sam guglao ali nisam našao brzo rešenje, ali sam na stranici ovog plugina pronašao baš ono što mi treba. Rešenje je da otvorite fajl koji se naziva pretty.js i obrišete ili prepravite jedan deo koda. Ovaj fajl pripada pluginu i možete ga pronaći u /wp-content/plugins/simple-code-highlighter/

Nakon što otvorite  fajl za uređivanje, pronađite:

A.push("loader/prettify.css');

I uradite sledeće:

  • Rešenje 1: Obrišite tačno taj deo koda. Sačuvajte fajl i greška nestaje.
  • Rešenje 2: Promenite ga u sledeće:
A.push("https://www.mysite.com/wp-content/plugins/simple-code-highlighter/js/loader/prettify.css");

Deo www.mysite.com zamenite adresom vašeg sajta.

Ja sam iskoristio prvo rešenje. Uskoro menjam ovaj plugin, a vidim da rešenje radi. Vi slobodno isprobajte i drugo.

Diskusiju o ovom problemu možete pronaći ovde: Console Errors Prettify.css. A evo i greška je nestala:

Ako koristite neki prost i lep plugin sa sličnom namenom, javite mi. 🙂 Koristite kontakt formu ili mi kucnite na Twitter-u na @ivanblago