Evo jednog kratkog i jednostavnog, a efikasnog, vodiča za kupovinu laptopa. Dakle, ideja je da kupiš ono što želiš, da bude dobro, ako može jeftinije i da svi budu zadovoljni počev od tebe budući korisniče nove igračke. Ja inače ne volim da pišem one “10-20 saveta kako da kupite laptop” ili “40 stvari koje morate da uradite da nešto”. Zapisao sam ovde dve korisna saveta. Jedan za kupovinu novog laptopa, jedan za kupovinu polovnog, jeftinog, ali dobrog.

Inače, pratim po malo tražište računara, kako novih tako i polovnih. Volim povremeno da bacim pogled i vidim šta je zanimljivo, šta je jeftino od novih, a šta je dobro od polovnih laptopova. Mogu reći da često naletim na dobre polovne laptopove više klase po nekim nižim cenama.

Savet za kupovinu dobrog polovnog laptopa

Odmah da uputim na bitno, ovde je reč od polovnim laptopovima koji su bez garancije, obično ne dolaze sa originalnim hard-diskom, treba dobro pogledati pre kupovine, treba po malo znati oko računara ili eventualno dobro izguglati pre kupovine na ovaj način. Cena koju preporučujem za dobar, a polovan laptop je od 200 do 300 evra. Ovo je inače cena za najjeftiniji novi laptop Š klase.

Postoje razni sajtovi sa oglasima gde možete da pronađete ljude koji prodaju ove laptopove. Na primer, na kupujem-prodajem ima dobrog izbora. Gde god da tražite, evo šta bi bilo dobro da pronađete:

  • Tražite laptopove koji su uvezeni iz EU i tek su izašli iz garancije
  • Imaju nemačku tastaturu
  • Tražite Lenovo ThinkPad računare, po mogućstvu T klasu

Zašto laptopove iz EU?

Zato što mnoge EU firme odmah nakon isteka garancije uzimaju nove uređaje. Izvade hard-disk i daju ga na uništavanje, ovo ostalo daju na reciklažu ili nekako rasprodaju. U firmama je obično veća disciplina i čistoća pa postoji verovatnoća da ćete naići na dobro očuvani, čist i ne puno korišćeni laptop.

Zašto sa nemačkom tastaturom?

Nemačka je u EU, visoko su disciplinovani, i šta god neko pričao okolo, sigurno je da se na isporučuju isti laptopovi za Nemačno i za Balkansko tržište.

Zašto Thinkpad?

Povezano sa prethodnim, često ih koriste firme i banke. Neuništivi su. Vodootporni su. Otporni su na udarce i padove. Kućište od legure magnezijuma i aluminijuma. Prolaze USA vojne standarde. Kvalitetne su izrade i ako već mora polovan, bolje polovan ThinkPad nego novi plastičan laptop.

Savet za kupovinu novog laptopa

Ovde baš i ne može da se bira da li Nemački ili za domaće tržište. Međutim, može da se uštedi jer cene od prodavnice do prodavnice variraju i po 10.000 dinara što uopšte nije malo. E sada, trik je u tome kako da uporediš cene i da dođeš do onoga što ti treba, po mogućstvu brzo jer nova igračka čeka negde u izlogu.

Nedavno sam kupovao Voji trotinet i naletim na idealno.rs. Ovo je sajt za poređenje cena i za trotinet mi i nije bio koristan jer je razlika bila oko 100 dinara. Međutim, prelistah šta ima od laptopova za poređenje i ovde već može da se uštedi. Evo primera:

U pitanju je isti laptop, po istim uslovima i garancijom, u dve različite radnje sa razlikom od 7.800 dinara. Ovo uopšte nije mala razlika jer toliko košta i jedan dobar SSD od 120 GB (ja to tako merim). Evo još jednog primera, nije laptop, ali je odlično za ovu priču:

Čini mi se da sam i ranije viđao ovakve sajtove za poređenje cena kod različitih prodavnica, ali ne znam zašto nisam obratio više pažnje. Kod kupovine novog laptopa, po mom mišljenju, ako već znaš šta hoćeš da kupiš, obavezno treba pogledati i ovde da li isti laptop postoji  po nižoj ceni. Ja sada često bacim pogled na njihove top proizvode jer bude stvarno nekih odabranih poređenja cena koje imaju smisla, ovde: top proizvodi – poređenje cena.

U oba slučaja treba promisliti

Novo je novo, ali i polovno može biti dobro ako se dobro odabere. Nije uvek sve u uštedi, nekada niža cena košta mnogo više na duže staze, a nekada i visoka cena ne daje rezultate koji su plaćeni. Bitno je sve dobro proveriti, treba malo i Google uključiti i čitati iskustva i preporuke. Nadam se da će vam ova dva saveta biti od koristi.