Гутенберг је нови уређивач садржаја за Вордпрес. За неких 200 година, на питање Шта је Гутенберг? деца у школи ће одговарати да је то уређивач за Вордпрес. Можда ће они који имају више стпљења за читање историје, одговорити и да је пре Вордпреса, Гутенбергова била прва штампарија у Европи.

Како до Гутенберга у Вордпресу сада?

Гутенберг још увек долази опционо, па се при ажурирању Вордпреса отвара могућност инсталације овог новог или традиционалног уређивача. Ова опција се сада јавља и код инсталације новог Вордпреса и постојаће све док Вордпрес не почне да подразумевано испоручује Гутенберг.

Инсталација Гутенберга траје кратко. Након инсталације треба још кликнути на дугме за активацију и процедура је завршена. Корисник одмах бива преусмерен на пример готовог текста који је већ сређен у Гутенбергу, па лако може видети како то изгледа.

Како изгледа нови уређивач за Вордпрес?

У центар пажње смештен је уређивач садржаја који има својства билдера (енгл. builder, нпр. page builder). Много већи део екрана сада је покривен садржајем који се уређује и мени лично је то у реду. Доста тога је склоњено, и лепо спаковано, са десне стране. То се у највећој мери односи на алате за уређивање текста који су у традиционалном уређивачу стајали на врху у алатној траци – сада су ту десно у Block.

Шта је Block?

Када је већ реч о блоковима, овде се мисли на све што се може наћи у тексту, тако да је наслов блок, као и слика, као и листа или нешто што бисте додали у текст или страницу. Нови блок се додаје горе лево, кликом на плус дугме. Ту је и корисно поље за претрагу блокова па брзо можете наћи оно што желите да додате и уређујете. Одмах поред су и дугмад за кретање кроз историју исправки па се лако може радити анду (енгл. undo).

Поред је и дугме које даје више информација, као на пример: број речи, број наслова, пасуса, број блокова. Ако кликнете на неки од приказаних наслова, уређивач директно скочи на тај наслов. Ово је сјајно код садржаја који имају доста наслова, поднаслова па уместо скроловања треба само кликнути на жељени поднаслов.

Алати за уређивање текста у Гутенбергу

Клик на одређени блок садржаја отвара подешавања која се налазе са десне стране под Block. Подразумевано, сада је ту и подешавање величине текста па можете користити већ унапред постављене величине или уписати величину која вам је потребна за текст. Ово није случај са традиционалним уређивачем, уколико не инсталирате неки додатни плугин за то. Наравно, ти су и све друге корисне опције које ће вам помоћи да текст изгледа одлично.

Где се сакрио уређивач кода? и Коначно употребљив „цео-екран“!

Уређивач кода више није на један клик далеко, потребно је кликнути на три тачке у десном углу екрана и одабрати овај начин за уређивање садржаја. Овде је и одлична опција за рад преко целог екрана, као и Spotlight мод који омогућава рад са једним по једним блоком садржаја – ово је добро ако не желите да вам други блокови скрећу пажњу док уређујете неки одређени.

Хардверски ресурси за Гутенберг?

Вордпрес је већ сам по себи мало „тежи“, а Гутенберг има својства билдера страница који по дефиницији долазе као хардверски захтевни… Мада, током рада нисам стекао утисак да тражи велике ресурсе, чак ми делује прилично лагано. Наравно, треба имати у виду да сам овај тест извео на празној инсталацији па све лепо клизи, али можда би се боља слика стекла тестирањем на сајту који има више плугинова и захтева.

Видео снимак као закључак

Ево како то изгледа када се постави један текст, слика, мало среди около и објави. Препоручујем да погледате у највећој резолуцији 1080p преко целог екрана.