Gutenberg je novi uređivač sadržaja za WordPress. Za nekih 200 godina, na pitanje Šta je Gutenberg? deca u školi će odgovarati da je to uređivač za WordPress. Možda će oni koji imaju više stpljenja za čitanje istorije, odgovoriti i da je pre WordPressa, Gutenbergova bila prva štamparija u Evropi.

Kako do Gutenberga u WordPressu sada?

Gutenberg još uvek dolazi opciono, pa se pri ažuriranju WordPressa otvara mogućnost instalacije ovog novog ili tradicionalnog uređivača. Ova opcija se sada javlja i kod instalacije novog WordPressa i postojaće sve dok WordPress ne počne da podrazumevano isporučuje Gutenberg.

Instalacija Gutenberga traje kratko. Nakon instalacije treba još kliknuti na dugme za aktivaciju i procedura je završena. Korisnik odmah biva preusmeren na primer gotovog teksta koji je već sređen u Gutenbergu, pa lako može videti kako to izgleda.

Kako izgleda novi uređivač za WordPress?

U centar pažnje smešten je uređivač sadržaja koji ima svojstva bildera (engl. builder, npr. page builder). Mnogo veći deo ekrana sada je pokriven sadržajem koji se uređuje i meni lično je to u redu. Dosta toga je sklonjeno, i lepo spakovano, sa desne strane. To se u najvećoj meri odnosi na alate za uređivanje teksta koji su u tradicionalnom uređivaču stajali na vrhu u alatnoj traci – sada su tu desno u Block.

Šta je Block?

Kada je već reč o blokovima, ovde se misli na sve što se može naći u tekstu, tako da je naslov blok, kao i slika, kao i lista ili nešto što biste dodali u tekst ili stranicu. Novi blok se dodaje gore levo, klikom na plus dugme. Tu je i korisno polje za pretragu blokova pa brzo možete naći ono što želite da dodate i uređujete. Odmah pored su i dugmad za kretanje kroz istoriju ispravki pa se lako može raditi andu (engl. undo).

Pored je i dugme koje daje više informacija, kao na primer: broj reči, broj naslova, pasusa, broj blokova. Ako kliknete na neki od prikazanih naslova, uređivač direktno skoči na taj naslov. Ovo je sjajno kod sadržaja koji imaju dosta naslova, podnaslova pa umesto skrolovanja treba samo kliknuti na željeni podnaslov.

Alati za uređivanje teksta u Gutenbergu

Klik na određeni blok sadržaja otvara podešavanja koja se nalaze sa desne strane pod Block. Podrazumevano, sada je tu i podešavanje veličine teksta pa možete koristiti već unapred postavljene veličine ili upisati veličinu koja vam je potrebna za tekst. Ovo nije slučaj sa tradicionalnim uređivačem, ukoliko ne instalirate neki dodatni plugin za to. Naravno, ti su i sve druge korisne opcije koje će vam pomoći da tekst izgleda odlično.

Gde se sakrio uređivač koda? i Konačno upotrebljiv “ceo-ekran”!

Uređivač koda više nije na jedan klik daleko, potrebno je kliknuti na tri tačke u desnom uglu ekrana i odabrati ovaj način za uređivanje sadržaja. Ovde je i odlična opcija za rad preko celog ekrana, kao i Spotlight mod koji omogućava rad sa jednim po jednim blokom sadržaja – ovo je dobro ako ne želite da vam drugi blokovi skreću pažnju dok uređujete neki određeni.

Hardverski resursi za Gutenberg?

WordPress je već sam po sebi malo “teži”, a Gutenberg ima svojstva bildera stranica koji po definiciji dolaze kao hardverski zahtevni… Mada, tokom rada nisam stekao utisak da traži velike resurse, čak mi deluje prilično lagano. Naravno, treba imati u vidu da sam ovaj test izveo na praznoj instalaciji pa sve lepo klizi, ali možda bi se bolja slika stekla testiranjem na sajtu koji ima više pluginova i zahteva.

Video snimak kao zaključak

Evo kako to izgleda kada se postavi jedan tekst, slika, malo sredi okolo i objavi. Preporučujem da pogledate u najvećoj rezoluciji 1080p preko celog ekrana.