Не знам да ли је неко успео да купи Фотошоп из Србије и како, али знам да ја нисам успео. Фотошоп се и даље користи као „слободан софтвер“ међутим, при покушају да се легално купи Адобеов Фотошоп, добија се следећи одговор:

Сетих се Драже компјутераша, кад каже ”може у Америку”

Гледао сам мало по форумима и тражио ”how to buy photoshop in serbia“ и кажу да може да се купи од овлашћених препродаваца, по вишој цени, али и тада не може да се купи индивидуална лиценца, већ само тимска. Овде је један форум за Buy Creative Cloud membership in Serbia. Овде су цене Фотошопа за индивидуалне лиценце:

Ових 10$ (1000 дин) на месечном нивоу није страшно, ако поредимо са другим месечним трошковима које плаћамо, нпр. 400-500 дин је да вам неко чува дете 1 сат. Међутим, ова цена није за нас.

Где купити Фотошоп у Србији?

Овде погледајте за доступност куповине Фотошопа у Србији. Стоји да је доступна лиценца за Creative Cloud for teams Available through Resellers.

Е сада овде пронађите препродавца Фотошопа у Србији. Треба да у падајућем изборнику одаберете Serbia.

Ја сам мало погледао, па видим да се цене крећу од 72.221 din. ако купите у продавници, или 64.999 din. ако купите преко интернета у истој радњи. Цена је за годину дана, али се на сајту не наводи да ли је тимска или индивидуална. Ако је за веровати овима изнад, онда је тимска вероватно. Ту имате неколико овлашћених продаваца, али сам само на овом једном нашао транспарентно написану цену, ови други или су избацили из употребе због великог интересовања или их морате контактирати директно.

Како сад Фотошоп поштено и легално у Србији?

За поштено и легално, најбоље је цимнути препродавца и купити по цени коју продаје. Добро проверите да ли је у питању тимска лиценца, јер ако јесте, можете се изделити са неким, па можда буде и приступачна цена.

Ако нећете да платите, ту је крековани Фотошоп чиме опасност од хаковања вашег рачунара подижете на максимум. Дакле немојте крековани Фотошоп ако је у питању пословни рачунар или рачунар на којем имате приступе који могу угрозити ваше нормално фунционисање ако падну у руке трећем лицу.

Мени крекована варијанта није решење, па се служим ГИМП-ом и Инкскејпом. Ако сте на Меку, пробајте и Pixelmator PRO или Affinity Photo јер представљају добру алтернативу за Фотошоп.

ГИМП на Меку