Snimanje gifa na Mac-u (ili bilo kom drugom sistemu) je odličan način da zabeležite snimak ekrana ili bilo čega sa ekrana u pokretnim slikama. Prednost u odnosu na video snimak je u tome što ne zauzima mnogo prostora i ne treba vam video plejer – gif je jednostavno pokretna slika, kao kod Harija Potera.

gif na meku

Koji program za snimanje gifa na Mac-u?

Mislim da sam isprobao svega dva i Gifox i Gify Capture. Gifoks možete da skinete ovde Gifox za Mac i instalirate ili ga preuzmite preko App Storea:

mac gif

Kao i dosta programa za Mac, imate i besplatnu i plaćenu verziju. Za moje potrebe, ova besplatna dobro radi svoj posao.

Kako snimati gif na Mac-u sa Gifoksom?

Kada pokrenete Gifoks, pojaviće se gore u panelu na vrhu ekrana. Odatle možete da radite dalje. Program je prilično jednostavan, pa u levom gornjem uglu prozora koji se vidi na slici ispod, nalaze se dve opcije:

  1. prva opcija je mogućnost da odabere deo ekrana za snimanje tako što ćete to obuhvatiti mišem
  2. druga opcija je da snimite određeni otvoreni prozor na ekranu
Gifoks interfejs

Sa desne strane tog istog prozora odakle upravljate snimanjem gifa, nalazi se ikonica foldera, kada kliknete tu otvori se folder koji ste odredili za čuvanje fajlova koje snimite. Tu pored je ikonica zupčanika kojom otvarate Gifoks podešavanja.

U samim podešavanjima ja nisam diraao ništa osim lokacije foldera gde se čuvaju snimljeni fajlovi, ali vi proverite šta vam od ovoga treba pa podesite:

Podešavanja za snimanje gifa

Tu je i tab sa podešavanjima kompresije i prečica na tastaturi koje možete podesiti, a u tabu Sharing možete dodati Dropbox, Google Drive ili Imgur nalog za deljenje preko tih servisa:

Opcije deljenja gif snimaka na Dropbox, Google Drive ili Imgur

Kako snimati gif na Mac-u sa Gify Capture

Kada instalirate Gify Capture za snimanje gifa na Mac-u, pokrenite ga i videćete jednostavan interfejs:

Gify Capture za snimanje gifova na Mac-u

Glavni panel, zeleno prozirno, je deo koji prikazuje koji deo će biti obuhvaćen snimkom. Veličini ovog prozora možete menjati kako biste obuhvatili različite delove ekrana.

Od dodatnih opcija tu je ona kojom možete snimiti i kursor miša (zgodno kod uputstava), zatim zadavanje prečice na tastaturi koju ćete koristiti za pokretanje, dodavanje vodenog žiga (npr. vaš logo).

Dodatne opcije nakon snimanja gifa na Mac-u

Jednom kada snimite gifove, stajaće u paleti na dnu ekrana. Klik na određeni snimak otvara i dodatne opcije sa kojima možete da izvezete gotov gif. Naravno, opcije omogućavaju i brze izmene u veličini i načinu prikazivanja gifa.

Snimanje gif snimaka na Mac-u, Ubuntu i Windows-u

U jednom ranijem tekstu preporučio sam i programe za snimanje gif snimaka na Ubuntu i snimanje gifa na Windows 10, taj tekst je Dobri programi za snimanje GIF slika za Ubuntu i Windows 10, pa ću sa ovim tekstom malo zaokružiti priču.

Snimanje gif snimaka mi odlično koristi upravo za pisanje tekstova, ovde ili na Adriahostovom blogu ili čak kada želim da nekom svom klijentu bolje objasnim.

Imajte u vidu da gif snimke možete korigovati i u Photoshop-u ili GIMP-u, ali to ću ostaviti za neki novi tekst.