Ne znam da li je neko uspeo da kupi Photoshop iz Srbije i kako, ali znam da ja nisam uspeo. Photoshop se i dalje koristi kao “slobodan softver” međutim, pri pokušaju da se legalno kupi Adobe Photoshop, dobija se sledeći odgovor:

Setih se Draže kompjuteraša, kad kaže ”može u Ameriku”

Gledao sam malo po forumima i tražio ”how to buy photoshop in serbia” i kažu da može da se kupi od ovlašćenih preprodavaca, po višoj ceni, ali i tada ne može da se kupi individualna licenca, već samo timska. Ovde je jedan forum za Buy Creative Cloud membership in Serbia. Ovde su cene Photoshop za individualne licence:

Ovih 10$ (1000 din) na mesečnom nivou nije strašno, ako poredimo sa drugim mesečnim troškovima koje plaćamo, npr. 400-500 din je da vam neko čuva dete 1 sat. Međutim, ova cena nije za nas.

Gde kupiti Photoshop u Srbiji?

Ovde pogledajte za dostupnost kupovine Photoshopa u Srbiji. Stoji da je dostupna licenca za Creative Cloud for teams Available through Resellers.

E sada ovde pronađite preprodavca Photoshopa u Srbiji. Treba da u padajućem izborniku odaberete Serbia.

Ja sam malo pogledao, pa vidim da se cene kreću od 72.221 din. ako kupite u prodavnici, ili 64.999 din. ako kupite preko interneta u istoj radnji. Cena je za godinu dana, ali se na sajtu ne navodi da li je timska ili individualna. Ako je za verovati ovima iznad, onda je timska verovatno. Tu imate nekoliko ovlašćenih prodavaca, ali sam samo na ovom jednom našao transparentno napisanu cenu, ovi drugi ili su izbacili iz upotrebe zbog velikog interesovanja ili ih morate kontaktirati direktno.

Kako sad Photoshop pošteno i legalno u Srbiji?

Za pošteno i legalno, najbolje je cimnuti preprodavca i kupiti po ceni koju prodaje. Dobro proverite da li je u pitanju timska licenca za Photoshop, jer ako jeste, možete se izdeliti sa nekim, pa možda bude i pristupačna cena.

Ako nećete da platite, tu je krekovani Photoshop čime opasnost od hakovanja vašeg računara podižete na maksimum. Dakle nemojte krekovani Photoshop ako je u pitanju poslovni računar ili računar na kojem imate pristupe koji mogu ugroziti vaše normalno funcionisanje ako padnu u ruke trećem licu.

Meni krekovana varijanta nije rešenje, pa se služim GIMP-om i Inkskejpom. Ako ste na Mac-u, probajte i Pixelmator PRO ili Affinity Photo jer predstavljaju dobru alternativu za Photoshop.

GIMP na Mac-u