Шта ако Бога нема

Нема много правих атеиста, а расправе између оних који знају и оних који не знају за Бога, воде се са идејом да је Бог ту негде. Чак и они који тврде да Бога нема, тврде то више у порицању Њега, него са циљем да истрају у својој замисли, а ако крене по злу, рачунају да ће Он све поправити, једном када се помире са Њим.

Често сам у прилици да разговарам и са верницима и са “атеистима” и са атеистима. Нелојалност је присутна код све три групе. Нисам неки социолог, нити психолог, довољно је што сам човек, да приметим када и ја сам као верник колебам своје мисли, када “атеиста” ради на порицању Бога, и када атеиста прибегава решењима у којима тражи замену за Бога.

Ако знамо да су теисти који који верују и раде на томе да спознају Бога, а лоши атеисти само поричу Бога, опет они прави атеисти теже нихилизму, што је стање без Бога, а као заштиту од оне горе страшне мисли траже у постојању друге, не супротне силе, силе која може да помогне чак и њима.

Сви заједно, а правих атеиста нема много опет, не узимају ту страшну мисао у разматрање, шта ако Бога нема. Ко ће онда да поравна све када дође до тачке да немамо где даље?

А та мисао јесте страшна? Можда и најстрашнија од свих других. Толико проста и отворена, прикривена и немилосрдна за све оне који се у вери или невери надају да ће таква сила бити ту када све остало потрошимо.

Те мисли се плаше чак и они прави атеисти, а прави атеиста се чак не бави питањем да ли Бог постоји, већ просто не узима ни једну опцију, тако да је и они избегавају.

Сви заједно, Богу хвала, и они који теже спознавању, и они који негирају, знају да не иду у страну те супротне силе. И сам размишљам сада да ли би та супротна сила била непостојање Бога или његова супротност.

Ако постоји супротност, онда мора постојати и Бог, а ако не би постојао Бог онда не би постојале ни све друге силе, крајње као оне које су обједињене под појмом ђавола, али ни оне које нуде сви путеви нихилизма.

Е сада, мисао ме води даље да ако Бога нема, нема ни овог другог, али ни трећег. Онда се не би требало бавити овим питањима, једном када нађемо одговор.

Ако би неко тврдио да Бога нема, онда мора да тврди да нема ни његове супротности ни замена за све то.

Неко рече на твитеру, да у Србији има много атеиста којима смета само православна вера док су друге вере сасвим прихватљиве.

Аутор: Иван Благојевић

Радим као Engineering Lead у Адриахосту. Највише времена проводим на Линукс серверима.

Помажем људима да реше проблеме и да одаберу прави хостинг за свој сајт. Овде је моја радна биографија.

Пишем овде у слободно време.

Други текстови са блога:

Стари Срби нису умирали

Када кремо на море у Грчку, можда приметимо да на граничном прелазу са Македонијом пише Премин. Македонија, данашња Северна Македонија, је некада припадала територији која се...