Дина 2 и поново сам се вратио на читање књиге

Већ сам писао о првом делу филма о планети Аракис, познатој као Дина и да сам задовољан са оним што сам видео. Поред тога што сам читао књигу и гледао први филм из 1984. Искрен да будем, нисам очекивао да ће други део бити још бољи.

Ако Вас занима мој први текст, овде је: Дина, књига, филм, визија која није добила довољно пажње.

Наравно, гледали смо филм у биоскопу. Нисмо могли да чекамо да дође на мале екране преко неких стриминг апликација.

За неког ко није читао књигу, филм ће бити изузетан, како први део тако и други. Међутим, ако сте читали књигу сигурно ћете наићи на детаље који Вам се неће свидети, односно на неке детаље нећете наићи.

Изузетан филм, али за оне који нису читали

… пробајте да направите компензацију са оним што ствараоци овог филма нуде:

  • квалитет слике и звука
  • музика у филму
  • глумци и костими
  • начин на који су свако од њих доживели причу и екранизовали је

Да бисмо разумели ствараоца стварно морамо да се запитамо шта је он хтео да пренесе на екран, поставимо се на његово место и погледамо из тог угла.

Ко плаћа тај и кроји, у овом случају монтира

У 21. веку више није тајна да је предност преузела зарада, а да се све остало у шта спада и креативност, генијалност, и труд целе глумачке екипе ставља обавезно иза зараде.

Сигуран сам да пре него што изађе филм, то погледа неки чика који површно гледа на све и каже ово избаците, кога то занима, ма ово не ваља (јер се њему не свиђа) па тако сваки производ који дође до нас је прилично обликован укусом и идејом зараде тог чике.

То показује и управо зелено светло за трећи део, о чему се редитељ огласио тек када је други део премашио зараду након првих 7 дана приказивања, у односу на први део.

Поново ћу дати сугестију да ко хоће да доживи Дину, мора да прочита књигу, односно више књига. Писао сам о томе у првом делу овог текста.

О нечему чега у филму нема и још пар утисака

Ако ћете већ гледати филм, нема смисла да и ја пишем о томе. Па хајде да видимо шта је мени недостајало у досадашној Дини.

Постоје неки ситни сигнали који обликују целу причу. Иако минимални, они дају цео нови угао доживљаја, а чини ми се да тога нема у филму.

Ако кренемо редом, планета Каладан одакле је породица Атреида, у филму је приказана као облачна и влажна планета, док у књиги можемо да прочитамо да се са Половог прозора виде и воћњаци у правцу планине Сијуби.

Џесика приђе прозору, широм размакну завесе и баци поглед преко речних воћњака према планини Сијуби. “Убрзо ћеш сазнати све о гом џабару”, рече она.

књига Дина, Френк Херберт, 1965. година

Дакле, Каладан у књизи није тек успутна станица коју Атреиди напуштају да би приграбили нови дом за који знају да крије опасност највећу до сада.

Не могу много да замерим, јер су западне вредности 21. века примењене у филму, односно човек са села као ја примети да је тај дом, завичај, имао и воћњаке и планину у коју је Пол гледао док је одрастао, али можда неко за запада то не уме да види, већ у намери да гледаоцима прикаже богаство водом на Каладану као супротност Аракису, приказује само суште супротности.

Полова старија сестра

У филму тога нема, али Пол јесте имао старију сестру. У књизи се помиње једном и каже да је умрла у “кућама забаве” Харконена, што одмах даје слику о бруталном супарништву између ове две породице.

У филму се само помиње да њихово непријатељство траје већ вековима.

Полова млађа сестра Алија

Иако на крају другог дела филма, Алија треба да одигра главну улогу, она се не појављује већ је њихова мајка и даље носи у стомаку.

То је прилично тежак “прекршај” јер испада да је цео пут од пропасти куће Атреида до Половог враћања дуг мање од 9 месеци, што никако не може да се уклопи у здрав разум, прихватање од Слободњака, његову обуку и месијанску улогу.

Алиа са Гом Џабаром (Дина из 1984, слика https://m.imdb.com/ )

У филму из 1984. године тај пут траје 4-6 година, таман толико да Алија стаса у девојчицу способну за завршни чин освете који ће она извести. Алија се сматра изродом и има дозу чудноватости јер од рођења говори и разуме као одрасла особа, што је одлично приказано 1984. године.

И не само то, већ и…

Полов први син, Лето Други Старији

У току управо тог периода од 4-6 година док се Пол докаже међу Слободњацима, он треба да добије и сина са Чани, али у филму тога нема. По књизи, Лето Други Старији бива убијен од стране царског Сардакаура током напада на Сиеч Табр.

Некако је овај син избачен из овог новог остварења.

Полов други син, Лето Други

Он и не треба да се помиње још увек, али ја морам га да поменем јер је у питању кључна фигура у целом универзуму који ће утицати како на прошлост, тако и на будућност. Нећу превише да откривам, али овај Полов син познат је као Лето Други, али и као Божански Цар или простије Тиранин, у зависности од тога ко га помиње.

Кратак пут Половог прихватања од стране народа Аракиса

Имам утисак да је овде снимљено много више, али да је исечено јер се неком чики то није свидело и рекао је “ево сеците овде, неће се приметити”.

Већ сам поменуо да од пада породице Атреида до краја другог дела филма треба да прође око 4-6 година, а за то време Пол је постао Усул Муал Диб. С обзиром да је имао тежак задатак да се прилагоди и научи путеве слободњака и преживи у тако суровим условима пустиње и још суровијим условима начина како слободњаци функционишу, то време је прихватљиво.

Међутим, у филму од ове године, 2024, цео тај пут уклапа се у 9 месеци. Журило се оном чики који зна боље шта се људима свиђа.

Сумња која није пала на Џесику

Права драма у првом делу требало је да се обавије око Џесике и сумње која је требала да падне на њу. Атреиди су имали информацију да се међу њима крије издајник, али нису знали ко је то. С обзиром да Џесика већ припада реду сестринства Бене Џезерита, из којег се не иступа, сви погледи су лако пали на њу.

Чак је и Данкан Ајдахо, под окриљем пијанства, јавно оптужио Џесику, али то се није десило у филму, а верујем да би могло да допринесе лепшем повезивању људскости у овој причи.

Недовољно указано ко су ментати и где је бре Туфир Хават у другом делу?

Ментати су људи посебно обучавани да постану биолошки рачунари. И даље људи, али са изузетним способности за прорачуне, испитивања, проматрања и закључивања. Најбољи стратези и неумољиве убице.

Један од ментата је Туфир Хават, на страни Атреида. Други је Питер Де Врис, на страни Харконена.

У филму јесте приказано да Туфир и Питер имају одређене способности, али у светлу понизног саветника, не толико из угла стратегије и безбедности.

Такође, Туфир Хават је преживео напад на планету Аракис и условљен је да пређе на страну Харконена, одакле ће и даље остати веран Атреидима, али то није приказано у новом филму. Можда би то додало мало приче у целу ствар.

О Данкану Ајдахоу

Љубимац многих жена али и Гинашки мајстор мачевања. Један од неколико најспособнијих људи уз породицу Атреида. Нисам сигуран колико је то добро показано у филму јер се код мене меша оно што знам из књиге и оно што видим на платну, па због тога не знам колико је људима јасна битна улога коју овај лик има.

Данкан се не појављује у другом делу, али појавиће се у трећем делу сигурно (по књизи) али и у сваком следећем и представља једног од главних ликова у целом универзуму из маште Френка Херберта.

Ствараоц филма се потрудио да у првом делу, једним кратким потезом покаже величину овог јунака при заузимању топтера (летелица) од Харконена, где су се супарнички војници просто разбежали када су видели ко је у питању.

У свим књигама подвлачи се мотив оданости коју је Данкан показао породици Атреида и цео његов лик кроз следећих неколико хиљада година се гради на томе.

Одличан лик Стилгара – бољи од верзије из 1984. године

У новом остварењу, Стиглар је представљен као лукави председник месне заједнице који треба да сељаке убеди у нешто у шта он верује (то јесте одлика вође).

У филму из 1984. године, Стилгар је представљен као строги ауторитет чија се свака реч спроводи без питања, што прилично идеализује његов лик иако нам то није потребно. Идеал треба да осветли Пола, који ће постати месија.

Уз помоћ Хавијера Бардема овај лик је у новом филму представен управо онако како треба. Лукав на сељачки начин, познавалац људи, фанатични верник, вођа.

У свему добра оцена, враћам се да читам књигу

Свака част Звезданим ратовима, али Динин универзум је класа изнад.

Мени се овде десило управо оно што волим, а то је враћање на читање књиге сада из угла ликова које сам доживео у филму.

До сада сам књигу читао два пута, гледајући на ликове из перспективе филма из 1984. Међутим, сада као да читам сасвим нову књигу у много бољој резолуцији, са бољим звуком и режијом.

Код мене се преклапају књига и филм, и то је управо оно што волим код добро екранизованих књижевних дела.

Свака част екипи и Дениу Виленеувеу.

За крај, ненадмашни Ханс Цимер са музичком темом из филма – Гом Џабар:

Чекамо Месију Дине – трећи део филма

Чекаћемо још пар година на трећи део ове авантуре. Предлажем да прочитате књиге до тада и погледате прва два дела ако већ нисте.

Аутор: Иван Благојевић

Радим као Engineering Lead у Адриахосту. Највише времена проводим на Линукс серверима.

Помажем људима да реше проблеме и да одаберу прави хостинг за свој сајт. Овде је моја радна биографија.

Пишем овде у слободно време.

Други текстови са блога: