Аутор: Иван Благојевић

Радим као L2 техничар у одржавању сервера. Највише времена проводим на Линукс оперативним системима са cPanel/WHM панелима.

Помажем људима да реше проблеме и да одаберу прави хостинг за свој сајт. Овде је моја радна биографија.

Пишем овде у слободно време.

Други текстови са блога:

CloudLinux courses at CloudLinux University

I recently received an email notification about CloudLinux courses prepared by CloudLinux University. The mail is more informational in nature, where the user's opinion is still...

Како стварно убрзати Виндоуз 10 у 2018. години

Записао сам како сам ја то урадио и како ви можете да убрзате Виндоуз 10 уколико имате мало RAM-a на претек, спори хард-диск и колико-толико употребљив хардвер. Ради се о томе да сам недавно набавио лаптоп који не долази са SSD-ом на који сам сада већ навикао, већ са хард-диском (HDD) на 5500 обртаја.

Машина је квалитетна, i5 Intel, 8 GB RAM-a, HD, магнезијумско кућиште, светлећа тастатура :), међутим у цену коју сам ја калкулисао не улази SSD. Дакле, постоје две опције где је једна да уложим 6000 РСД за диск од 120 гигабајта (око 12000 РСД за 256 гигабајта) или да пробам да изведем нешто на софтверско-хардверском нивоу. Додатно, SSD-ови су скупљи и мањи у гигабајтима. HDD-ови су јефтинији, имају више гигабајта, али су спори.

Ако и ви хоћете да убрзате Виндоуз, биће вам потребна два нова програма, један за кеширање података, други за зауздавање процеса. Банџи ми је препоручио оба. Банџи, Бане, је мој колега који много тога зна, али нема времена да запише. Пратите га на Твитеру обавезно @Bandzi.

Кеширање у RAM – PrimoCache

RAM је бржи од хард-диска. Уколико имате вишак ове меморије, слободно можете размотрити да кеширате податке и тиме убрзате рад целог система. Као што сам написао, имам 8 гигабајта, Виндоуз троши до 4 за оно што је мени потребно. Дакле, пола стоји онако.

Шта је PrimoCache и како ради?

PrimoCache је програм који се бави кеширањем садржаја у радну меморију. Посредује на линији између радне меморије и дискова (хард-дискова, SSD-ова и флеш дискова). Омогућава да се читање података обавља из кеша радне меморије уместо са диска.

Када инсталирате PrimoCache, затражиће вам да рестартујете рачунар па тако и урадите. Након тога, било који програм који покренете учитаће се у RAM и ту кеширати. Сваки следећи пут, програм који је ту кеширан, покретаће се директно из RAM-а и радиће то прилично брзо.

PrimoCache можете преузети овде. Имајте у виду да није бесплатан, али да пробни период траје 60 дана. За то време имате довољно да испробате да ли вам се исплати да потрошите 30 $ за нешто што би могло да вам користи. Ова цена је за доживотну лиценцу, бесплатна ажурирања и техничку подршку.

Подешавање је прилично једноставно и већ током инсталације проћи ћете кроз процедуру за то. Уколико нисте сигурни, оставите подразумевана подешавања или добро истражите шта тачно која опција ради. Ево како је то код мене подешено:

Једном када се подеси све лепо ради само. Покреће се са системом и ради кеширање. Након инсталације, када први пут покренете неки програм, он ће се и даље отварати подједнако споро као и пре, али сваки следећи пут, радиће то много брже.

Зауздавање процеса – Process Lasso

Process Lasso је програм за аутоматизацију и оптимизацију CPU-а у реалном времену. Потребно је само да инсталирате овај програм и покренете га. Можете га преузети овде. Одмах након инсталације скрипта ће почети да ради свој посао.

Највећи учинак види се код већег оптерећења, где одговор апликација сада постаје много бржи. Process Lasso сређује приоритете над процесима који користе CPU снагу и на тај начин не дозвољава да процеси који тренутно нису неопходни заузимају ресурсе.

Овај програм све ради аутоматски, али има доста простора за додатним подешавањима. Документацију можете прочитати овде: Proces Lasso документација.

Код мене ради одлично

На мом рачунару, одзив апликација повећао се до мере где се не примеђује да рачунар не користи обичан хард-диск. На другом лаптопу користим SSD па могу да упореди рад на једном и другом. Готово да нема разлике.

Напоменућу само и да сам већ покушао са оним стандардним подешавањима и искључивањем процеса који стартују са системом, али нисам приметио велики напредак. Највише од свега одговара ми то што сам добио брзину SSD-a, а при томе задржао и простор којим обилују хард-дискови. Ако ви имате неки трик за убрзање, јавните.

Аутор: Иван Благојевић

Радим као L2 техничка подршка у одржавању хостинга (дељени и наменски хостинг сервери). Добар део времена проводим на Линукс оперативним системима са cPanel/WHM панелима.

Пишем овде у слободно време.

Други текстови са блога:

How to install WordPress on Alma Linux 8 – 2023

How to install WordPress on Alma Linux 8 – 2023

If you are using Alma Linux 8 on your server then you need to know how to install WordPress on Alma Linux 8 if you want to use WordPress on your server. The instruction is simple, but you need to know the basics of the following knowledge: Connecting to the server via...

Find all files by extension on Linux, CentOS, Alma, Ubuntu

Find all files by extension on Linux, CentOS, Alma, Ubuntu

Any administrator may often need a command that can find all files by extension on Linux. This is especially useful if you're cleaning up a site and want to find all the files that have a specific extension. For example, I often clean WordPress for my clients and one...

How to check my laptop WiFi frequency on Linux 2023

How to check my laptop WiFi frequency on Linux 2023

Here are some useful Linux commands you need if you want to determine what frequencies your computer supports and check if you can use 5G WiFi. This command will show you all the channels supported by your network card and on which frequency they work. Let's first...

How to use 5G WiFi if your laptop only supports 2.4 GHz frequency

How to use 5G WiFi if your laptop only supports 2.4 GHz frequency

There is an easy way to enable 5G Wifi on your laptop without buying a new card on your old laptop. The problem with 5G internet is that old network cards don't support it. That is, there are network cards that only support a frequency of up to 2.4 GHz, and to work...

Best Linux Video Editor for Beginners and all users 2023

Best Linux Video Editor for Beginners and all users 2023

For beginners as well as for advanced ones, I recommend Shotcut Linux video editor for all work with video material. Here is my experience and some helpful details. Shotcut is a free, open source, cross-platform video editor for Windows, Mac and Linux. Major features...

CloudLinux courses at CloudLinux University

CloudLinux courses at CloudLinux University

I recently received an email notification about CloudLinux courses prepared by CloudLinux University. The mail is more informational in nature, where the user's opinion is still being researched. CloudLinux courses will definitely take off, but CloudLinux probably...