Kako stvarno ubrzati Windows 10 u 2018. godini

Zapisao sam kako sam ja to uradio i kako vi možete da ubrzati Windows 10 ukoliko imate malo RAM-a na pretek, spori hard-disk i koliko-toliko upotrebljiv hardver. Radi se o tome da sam nedavno nabavio laptop koji ne dolazi sa SSD-om na koji sam sada već navikao, već sa hard-diskom (HDD) na 5500 obrtaja.

Mašina je kvalitetna, i5 Intel, 8 GB RAM-a, HD, magnezijumsko kućište, svetleća tastatura :), međutim u cenu koju sam ja kalkulisao ne ulazi SSD. Dakle, postoje dve opcije gde je jedna da uložim 6000 RSD za disk od 120 gigabajta (oko 12000 RSD za 256 gigabajta) ili da probam da izvedem nešto na softversko-hardverskom nivou. Dodatno, SSD-ovi su skuplji i manji u gigabajtima. HDD-ovi su jeftiniji, imaju više gigabajta, ali su spori.

Ako i vi hoćete da ubrzate Windows, biće vam potrebna dva nova programa, jedan za keširanje podataka, drugi za zauzdavanje procesa. Bandži mi je preporučio oba. Bandži, Bane, je moj kolega koji mnogo toga zna, ali nema vremena da zapiše. Pratite ga na Tviteru obavezno @Bandzi.

Keširanje u RAM – PrimoCache

RAM je brži od hard-diska. Ukoliko imate višak ove memorije, slobodno možete razmotriti da keširate podatke i time ubrzate rad celog sistema. Kao što sam napisao, imam 8 gigabajta, Windows troši do 4 za ono što je meni potrebno. Dakle, pola stoji onako.

Šta je PrimoCache i kako radi?

PrimoCache je program koji se bavi keširanjem sadržaja u radnu memoriju. Posreduje na liniji između radne memorije i diskova (hard-diskova, SSD-ova i fleš diskova). Omogućava da se čitanje podataka obavlja iz keša radne memorije umesto sa diska.

Kada instalirate PrimoCache, zatražiće vam da restartujete računar pa tako i uradite. Nakon toga, bilo koji program koji pokrenete učitaće se u RAM i tu keširati. Svaki sledeći put, program koji je tu keširan, pokretaće se direktno iz RAM-a i radiće to prilično brzo.

PrimoCache možete preuzeti ovde. Imajte u vidu da nije besplatan, ali da probni period traje 60 dana. Za to vreme imate dovoljno da isprobate da li vam se isplati da potrošite 30 $ za nešto što bi moglo da vam koristi. Ova cena je za doživotnu licencu, besplatna ažuriranja i tehničku podršku.

Podešavanje je prilično jednostavno i već tokom instalacije proći ćete kroz proceduru za to. Ukoliko niste sigurni, ostavite podrazumevana podešavanja ili dobro istražite šta tačno koja opcija radi. Evo kako je to kod mene podešeno:

Jednom kada se podesi sve lepo radi samo. Pokreće se sa sistemom i radi keširanje. Nakon instalacije, kada prvi put pokrenete neki program, on će se i dalje otvarati podjednako sporo kao i pre, ali svaki sledeći put, radiće to mnogo brže.

Zauzdavanje procesa – Process Lasso

Process Lasso je program za automatizaciju i optimizaciju CPU-a u realnom vremenu. Potrebno je samo da instalirate ovaj program i pokrenete ga. Možete ga preuzeti ovde besplatno. Odmah nakon instalacije skripta će početi da radi svoj posao.

Najveći učinak vidi se kod većeg opterećenja, gde odgovor aplikacija sada postaje mnogo brži. Process Lasso sređuje prioritete nad procesima koji koriste CPU snagu i na taj način ne dozvoljava da procesi koji trenutno nisu neophodni zauzimaju resurse.

Ovaj program sve radi automatski, ali ima dosta prostora za dodatnim podešavanjima. Dokumentaciju možete pročitati ovde: Proces Lasso dokumentacija.

Kod mene radi odlično

Na mom računaru, odziv aplikacija povećao se do mere gde se ne primeđuje da računar ne koristi običan hard-disk. Na drugom laptopu koristim SSD pa mogu da uporedi rad na jednom i drugom. Gotovo da nema razlike.

Napomenuću samo i da sam već pokušao sa onim standardnim podešavanjima i isključivanjem procesa koji startuju sa sistemom, ali nisam primetio veliki napredak. Najviše od svega odgovara mi to što sam dobio brzinu SSD-a, a pri tome zadržao i prostor kojim obiluju hard-diskovi. Ako vi imate neki trik za ubrzanje, javnite.

 

Аутор: Иван Благојевић

Радим као Engineering Lead у Адриахосту. Највише времена проводим на Линукс серверима.

Помажем људима да реше проблеме и да одаберу прави хостинг за свој сајт. Овде је моја радна биографија.

Пишем овде у слободно време.

Други текстови са блога: