OnePlus 7T Pro 5G McLaren – kupujemo reklamu a ne kvalitet jer smo mnogo brzi

Možda, verovatno ne, planiram da kupim novi telefon pa listam tako neke članke koji obrađuju savete za kupovinu starijih telefona sada, jer su jeftiniji ali i dalje aktuelni zbog hardvera.

Zašto bre tako? Pa zato što je Mercedes 300D iz 1977. godine i dalje bolji od novog novcatog Punta, Dačie, Pežoa. Doduše, moj brat ga je pre desetak godina prodao nekome kome je trebao samo motor da bi ga ugradio u buldožer. Dakle poenta je u hardveru i kvalitetu.

Danas, mnogi telefoni koji su izašli pre dve godine više nisu moderni jer su izašli pre dve godine, a mi smo suviše brzi da bismo koristili stvari stare dve godine.

Kao da kvalitet može da zastari.

Ljudi, u daljem tekstu potrošači, prosto ne sude po proizvodu već po reklami i preporuci, pa zbog toga često kupuju ono što im se nudi umesto da potraže i zagrebu dublje i potroše svoj novac na nešto kvalitetno, kada ga već troše.

Na primer, ja već dve godine koristim Huawei Y7 2019 i prezadovoljan sam. Odličan telefon sa 8 CPU jezgra, 3 GB RAM-a, jakom baterijom od 4000 mAh koja bukvalno drži 5 dana nakon što sam obrisao Facebook i Instagram – pre toga je držala 2-3 dana.

To što u nazivu telefona stoji 2019 mi ne predstavlja neku niti bilo kakvu smetnju jer bitno mi je da telefon radi sve ono što mi je potrebno.

Uglavnom, naiđem po prvi put na telefon, može se reći telefončinu pod nazivom:

OnePlus 7T Pro 5G McLaren

Članak se zove “Best old phone to buy in 2021” i rekoh sigurno među starim telefonima predstavljaju i neki noviji radi reklame jer vidim da u nazivu stoji 5G.

U nazivu još stoji brend McLaren, garant čak i da je stariji sigurno je neki raritet sa zlatom i dijamantima koji košta kao 20 hektara najkvalitetnije zemlje u Pepeljevcu.

Pogledam cenu, kaže oko 700 evra. Kucnem na Google “OnePlus 7T Pro 5G McLaren Srbija” na guglu kaže cena slična, negde veća negde manja ali okvirno tu oko 700 evra.

Ma dobro, sigurno je samo nalepljen McLaren na već neki serijski OnePlus, pa aj da vidim šta ima od hardvera, kad ono:

  • CPU: Octa-core izuzetnog orkestra od 1×2.96 GHz Kryo 485 & 3×2.42 GHz Kryo 485 & 4×1.78 GHz Kryo 485
  • RAM: 12GB
  • Memorija: 256GB
  • Kamera, nije mi bitno ali da pomenem: 48 MP
  • Baterija: 4085 mAh
  • Android 10

Znači ovaj telefon je još pre 2 godine (2019.) imao sve ovo i još jače nego telefoni koji se sada prodaju, računajući čak i Android 10 koji je prilično još uvek svež.

Međutim:

Zašto se ovaj telefon više ne prodaje kada je sasvim regularan po svim standardima i zahtevima?

Jer prodaja. Ovo nisam razumeo kada sam bio dosta mlađi, ali kada dođeš do nekog iskustva shvatiš da potrošači više vole novo jer je novo, nego starije pa makar bilo i kvalitetnije. To je prosto tako, da ne ulazimo u psihologiju.

Takođe, ako si preduzetnik, uvek grabiš napred, pa ti trebaju noviteti, ostanak u trendu, širenje kapaciteta, širenje prodaje, širenje i širenje na sve strane.

Da ne zaboravim, evo kako izgleda OnePlus 7T Pro 5G McLaren, prilično skladno uklopljena tekstura Damaskog čelika (ko voli noževe zna o čemu se radi):

Po mom mišljenju izuzetan telefon, a ako pogledamo hardver lako ćemo videti da su mnogi računari slabiji od njega.

U poređenju sa vrlim novim modernim telefonima

Ako želite da društvu prikažete novi moderni telefon tek izašao iz fabrike, evo koje su razlike u ceni, gledao sam po karakteristikama slične telefone, negde je hardver malo slabiji, ali svi su tu negde u istoj klasi kada je tehnologija u pitanju:

  • Samsung Galaxy S21, cena od 100.000 do 130.000 dinara
  • Xiaomi Mi 11, cena oko 90.000 dinara
  • HUAWEI P40 Pro, cena oko 130.000 dinara

Mrzelo me je da idem dalje, ali OnePlus 7T Pro 5G McLaren kao dve godine mator model telefona je jeftniji čak iako ima bolje specifikacije.

Ovo nam govori da kvalitet više nije bitan toliko i da se novac zarađuje na predstavi i poimanju, a ne na realnoj proceni.

Jer potrošačko društvo tako živi, diše i hrani se, izborili smo se za to.

Ako nađete, kupite slobodno ovaj telefon

Sigurno se nećete pokajati ako negde nađete neki zaostali primerak u radnjama i kupite ovaj telefon. Slobodno se vratite i gore u tekstu ponovo pogledajte specifikaciju telefona i uporedite je sa drugim telefonima.

Videćete da je telefon prava mašina, a Vi ćete za manje para dobiti bolji kvalitet.

Mene je oduševio i baš razmišljam da potražim i pogledam ovaj telefon, ukoliko je to moguće sada.

Poznajem nekoliko ljudi koji se bave servisom mobilnih telefona, među kojima je i Andrija iz www.servismobilnihtelefona.co.rs, međutim serviseri obično ne prodaju telefone. Ako budem imao sreće možda znaju nekog ko može da nađe još koji primerak OnePlus 7T Pro 5G McLarena pa pogledam izbliza.

Аутор: Иван Благојевић

Радим као Engineering Lead у Адриахосту. Највише времена проводим на Линукс серверима.

Помажем људима да реше проблеме и да одаберу прави хостинг за свој сајт. Овде је моја радна биографија.

Пишем овде у слободно време.

Други текстови са блога: