Аутор: Иван Благојевић

Радим као L2 техничар у одржавању сервера. Највише времена проводим на Линукс оперативним системима са cPanel/WHM панелима.

Помажем људима да реше проблеме и да одаберу прави хостинг за свој сајт. Овде је моја радна биографија.

Пишем овде у слободно време.

Други текстови са блога:

CloudLinux courses at CloudLinux University

I recently received an email notification about CloudLinux courses prepared by CloudLinux University. The mail is more informational in nature, where the user's opinion is still...

Wacom Intuos CTL480 – Графичка табла, преглед и препорука

Ако вам је током рада у програму за цртање или обраду фотографије миш постао непрецизан и крут алат за изражавање свих потеза руком и прецизности коју бисте иначи имали при цртању обичном оловком  по папиру, то значи да је време да купите графичку таблу.

Зашто је графичка табла боља од миша?

Просто је. Узмите папир и оловку и нацртајте кућицу, дрво, облак, сунце. Пробајте да исто то сада урадите у било ком програму за цртање коришћењем миша без подешавања опција, само слободном руком повлачењем миша.

Проблем са мишем је што је непрецизан и ради по принципу 0 и 1. Нула (0) је када миш не ради – нисте кликнули и повукли линију. Један (1) је када кликнете и повучете линију, односно, када миш ради са циљем цртања. Нема ничега између нуле и јединице, или ради или не ради.

Mis ili graficka tabla

Са оловком која долази у пакету са графичком таблом је другачија прича. Оловка ради по принципу 0 и 1024 (зависи од оловке). Између нуле и 1024 постоји много нивоа. Нула је када оловка не ради и када не повлачите линију уз помоћ ње, а 1024 је управо толико нивоа осетљивости и прецизности.

Оловка, њен врх, је осетљива на притисак. Ако тек мало повлачите оловком по табли, она шаље сигнал програму да исцрта тек сенку линије на дигиталном радном простору, ако притиснете мало јаче сенка постаје приметна линија, јачим притиском линија постаје све дебља и видљивија.

Дакле, миш у односу на оловку са графичком таблом није прецизан и то је чињеница. Ако сте видели моја упутства за ретуширање фотографије лица, пробајте да урадите благо сенчење или поправите шминку коришћењем миша. Није немогуће али одузима превише времена и живаца, враћања уназад и понављања.

Као што смо рекли на почетку, време је за графичку таблу.

Wacom Intuos CTL480 – добра прва табла

Wacom Intuos blog post slika 1

Данас се графичка табла може пронаћи и за 3-4000 динара. Пре него што сам купио ову из наслова спровео сам претрагу и читао искуства корисника. На основу њиховог искуства (ја нисам испробао различите марке) може се закључити да је Wacom број 1 и да се не треба пуно премишљати. Није ту било неког непотребном наклапања око нивоа притиска и прецизности, већ искуства која говоре да су се друге табле једноставно квариле или грешиле у најосновнијим задацима. Највише лоших коментара било је на адресу Genius-a, али напоменућу још једном, ја нисам испробао и не могу да судим.

Wacom Intuos blog post slika 2

Графичка табла коју сам пазарио коштала ме је 10.000 динара и можда који динар мање, не сећам се тачно јер је сада већ прошло неколико месеци од куповине. Можда вам ова цифра делује и превише за једну оловку и таблу, али ако реално сагледамо какве смо навике прихватили као егзистенцијалне и колико новца беспотребно и свакодневно трошимо, 10.000 за хардвер који ће нам омогућити да научимо много и можда нешто зарадимо, заиста није толико скупо.

Иначе, када је цена у питању износи се крећу од горе поменутио 3-4.000 па све до пар стотина хиљада динара. У зависности од потреба и професионалности, вашег буџета и жеља можда можете потражити и неку таблу у горњем рангу. Новцем се у овом случају може купити много више опција, више удобности, прецизности и дугмића, али исти посао можете радити и на овој о којој ја данас пишем. Највише тога зависи од вас самих, жеље за учењем и мало талента, рекло би се од свега по мало.

Wacom Intuos blog post slika 3

Шта се добија у пакету?

Добијате кутију у кутији од јако финог картона са лепим дизајном (прва слика горе). Када уклоните спољну кутију дочекаће вас најпре натпис INTUOS, а затим и културно и пријатно Welcome испод поклопца црне кутије. Подигните још један поклопац и видећете графичку таблу, испод ње је диск са драјверима и резервни делови, односно, тракица за оловку и гумица у другој боји (плава и црна) за место не коме стежете зубима оловку док је држите у устима. Наравно, ту је и оловка. Дакле:

 • Графичка табла
 • Диск са драјверима
 • Кабл
 • Оловка
 • Тракица и гумица-облога за оловку (плави прстен на слици испод који се налази при горњем делу оловке)
Wacom Intuos blog post slika 4

Све у свему, једно лепо спаковано издање хардвера који ће вам требати за посао којим се бавите. Све је лепо углављено и увезано. Од каблова, преко оловке која је поред картона углављена у сунђерасте прстенове, табле која се налази у меканој тканини, па до диска са драјверима и упутствима који су спаковани у скромно дизајнираном паковању.

Wacom Intuos blog post slika 5

Спецификација – технички детаљи

Лично и не волим да залазим превише у бројеве и ознаке, али вреди поменути следеће:

 • Радна површина табле је 152 x 95 mm – све мање од тога мени не би било пријатно, ако имате прилику да бирате тражите ову величину или већу (што већу)
 • Резолуција: 2540lpi – ово не знам шта значи, али ако ви знате ето податка
 • Осетљивост на притисак: 1024 нивоа – и овде такође важи правило што више то боље. У раду ћете тешко осетити и применити свих 1024 нивоа појединачно, али добро је знати да је оловка осетљива. Наравно, ако сте супер талентовани можда можете често да примените притисак од 523.нивоа када сенчите Јупитеров месец у заласку за… нешто.
 • Брзина читања: 133pps – ни за ово нисам сигуран да знам шта значи, али ако је брзина очитавања покрета у питању, ја нисам приметио изостанак при раду
 • Оперативни системи: пише да су подржани Windows и Mac – ја сам је користио на Windows 8.1 и Windows 10 и у оба случаја ради одлично са свим драјверима.
 • Оловка је бежична – можда треба поменути
 • Оловка без батерије – напаја се љубављу
 • Оловка нема гумицу за брисање – једноставно нема
 • Табла има 4 брза тастера – могу се подешавати по жељи и потреби корисника
 • Оловка има 2 тастера – и ови тастери се могу подешавати по жељи и потреби корисника
Wacom Intuos blog post slika 6

Оловка не троши батерије – велики плус

Ово сам намерно издвојио јер сам видео да постоје модели других произвођача којима треба мењати батерије. Колико сам успео да прочитам, INTUOS модели (поред овог о коме пишем), вероватно сви Wacom-ови, не користе батерије што је више него одлично с обзиром на то колико ми је живаца попио бежични миш + одласци по снегу и ветру по нове батерије. Углавном, трошак мање у будућности.

Резервни врхови за оловку налазе се испод табле (3 комада)

У оловци добијате већ постављен врх (комада 1) и додатна три који се налазе испод табле, односно у њој. Окрените таблу и скините мали поклопац. Окрените поклопац и видећете три резервна врха учвршћених у самом поклопцу. Ово је такође детаљ око којег се људи најчешће забуне, јер проблеми крену када потроше тај један врх који долази са оловком. Наравно, уловио сам овај детаљ читајући форуме и искуства других људи, ни сам нисао знао да постоји резерва.

Када потрошите све врхове – нибове (енгл. nib, nibs) можете их наручити овде по цени која док ово пишем износи $4.95: https://www.wacom.com/en-us/store/nibs/standard-nibs

Алат за уклањање потрошених врхова такође је испод

Још један детаљ за који сам сазнао читајући по интернету. Поклопац у коме се налазе резервни нибови уствари скрива алат за уклањање потрошеног ниба. Тај алат у углављен у саму таблу (не скида се) и у питању је обична рупица у металу са оштрим ивицама. Када потрошите врх оловке скоро до самог краја, завуците остатак у ту рупицу, накрените оловку колико да се ниб заглави и повуците полако. На место старог ниба убаците нови који се налази у поклопцу.

Инсталација драјвера

Само пратите упутства која сте добили уз графичку таблу. На интернету можете пронаћи и препоруке да најпре преузмете најновији драјвер са званичног сајта, али ако не желите да се замарате тиме слободно инсталирајте драјвер са диска и он ће свакако повући најновији приликом првог ажурирања. Потребно је и регистровати се уз код који се такође налази у паковању са диском и упутствима.

Препорука?

Вероватно се у целом тексту види да вучем у корист ове графичке табле. Наравно, заслужено. Овај модел је заиста добар у смислу да нисам имао проблема, кочења, отказивања, мешања опција, поскакивања курсора или било који проблем који можете пронаћи по форумима. Користим је већ сигурно добрих пола године, сва упутства за Фотошоп (енгл. Photoshop) која сам писао овде и freelance послове које радим дугују захвалност овој графичној табли. Настављам свој рад са овом таблом и топло је препоручујем свима. Уживајте!

Аутор: Иван Благојевић

Радим као L2 техничка подршка у одржавању хостинга (дељени и наменски хостинг сервери). Добар део времена проводим на Линукс оперативним системима са cPanel/WHM панелима.

Пишем овде у слободно време.

Други текстови са блога:

How to install WordPress on Alma Linux 8 – 2023

How to install WordPress on Alma Linux 8 – 2023

If you are using Alma Linux 8 on your server then you need to know how to install WordPress on Alma Linux 8 if you want to use WordPress on your server. The instruction is simple, but you need to know the basics of the following knowledge: Connecting to the server via...

Find all files by extension on Linux, CentOS, Alma, Ubuntu

Find all files by extension on Linux, CentOS, Alma, Ubuntu

Any administrator may often need a command that can find all files by extension on Linux. This is especially useful if you're cleaning up a site and want to find all the files that have a specific extension. For example, I often clean WordPress for my clients and one...

How to check my laptop WiFi frequency on Linux 2023

How to check my laptop WiFi frequency on Linux 2023

Here are some useful Linux commands you need if you want to determine what frequencies your computer supports and check if you can use 5G WiFi. This command will show you all the channels supported by your network card and on which frequency they work. Let's first...

How to use 5G WiFi if your laptop only supports 2.4 GHz frequency

How to use 5G WiFi if your laptop only supports 2.4 GHz frequency

There is an easy way to enable 5G Wifi on your laptop without buying a new card on your old laptop. The problem with 5G internet is that old network cards don't support it. That is, there are network cards that only support a frequency of up to 2.4 GHz, and to work...

Best Linux Video Editor for Beginners and all users 2023

Best Linux Video Editor for Beginners and all users 2023

For beginners as well as for advanced ones, I recommend Shotcut Linux video editor for all work with video material. Here is my experience and some helpful details. Shotcut is a free, open source, cross-platform video editor for Windows, Mac and Linux. Major features...

CloudLinux courses at CloudLinux University

CloudLinux courses at CloudLinux University

I recently received an email notification about CloudLinux courses prepared by CloudLinux University. The mail is more informational in nature, where the user's opinion is still being researched. CloudLinux courses will definitely take off, but CloudLinux probably...