Потрага за новим телефоном са ценом до 200€

Последњих пар месеци провео сам у лаганом истраживању и потрази за мобилним телефоном којим бих заменио стари (Alcatel OT995). Стратегија је била проста и ослањала се на перформансе које бих желео да видим на свом новом телефону. Стари телефон је имао процесор са једним језгром на 1,4 GHz, 512 MB радне меморије и 1 GB складишне меморије уз ICS Андроид оперативни систем. Циљ је био пронаћи боље карактеристике од ових уз потрошњу што мање новца (до 200 €).

Потрагу сам лако свео на два модела телефона:

 • MICROSOFT Lumia 535 Dual SIM 18.990,oo РСД
 • Lenovo A536 Single SIM 15.990,оо РСД

О Лумији (engl. Lumia) сам заиста чуо све најбоље, поред проблема са додирним екраном који је закрпљен кроз брзо ажурирање и закрпу. Кажу да, нисам пробао, Виндоуз телефони раде боље на 512 MB радне меморије него Андроид на дупло више. Ко ме прати на Твитеру могао је да види разговор и одговоре које сам добио:

Свидела ми се та идеја само зато што ми је Андроид досадио са кочењем услед недостатка радне меморије и честим пуцањем апликација, али опет нисам баш довољно био сигуран у Виндоуз. Уз то, није ми поуздано деловала та ситуација са додирним екраном и пропустом који је чак касније исправљен, нарочито због тога што нисам у прилици да тек испробавам и мењам телефоне (Шта ако будем морао да чекам 5 месеци на неку закрпу?).

На крају, пресудио је избор већине, и рекло би се, меинстрима. Одлучио сам се за Андроид телефон из породице Lenovo, модел A536. Ево шта сам видео у овом телефону:

 1. 1,3 GHz QuadCore процесор – искрено, за моје потребе и више него довољно, одлично
 2. 1 GB радне меморије – телефон са више од тога и не треба да буде телефон, ако је мало и нека је
 3. 8 GB складишне меморије – и осмина од тога на прошлом телефону ми је била више него довољна
 4. 5″ екран – доста читам, истражујем и користим телефон за администрацију блога, одлично
 5. 2000 mA батерија – није превише, али не може да буде лоше с обзиром на то да исти модел са две SIM картице користи исту батерију
 6. KitKat издање Андроида – довољно ново, довољно хваљено
 7. Lenovo – довољно поуздано за мене, па неће ваљда да пакују фалш хардвер

Мој нови QuadCore, 1 GB RAM, Android телефон

Морам да поменем да у почетку нисам видео да се може бирати између A536 модела са једном и две SIM картице. Пошто не морам да користим два броја телефона одлучио сам се за модел са једним. Харвер је идентичан, као и батерија. Сео сам у деветку (Петроварадин-Ново Насеље) и правац Gigatron у Меркатору. Пошто је цена ниска (у поређењу са сличним карактеристикама других брендова) морао сам да телефон узмем у руке и испробам га. Своје сумње поделио сам са љубазним продавцима и испоставило се да је продат велики број ових телефона уз 0 (нула) рекламација. Још један плус, што се мене тиче. Купио сам га и следило је двонедељно испробавање, пре него што напишем баш овај текст.

Хардверски склоп –  ARM | Mediatek | Mali

Конкретно, ако погледате на Гигатроновом сајту можете видети следеће податке:

 • Тип процесора: ARM | Quad-core 1.3 GHz Cortex-A7
 • Чипсет: Mediatek MT6582M
 • Графика: Mali-400 MP2

Листу хардвера и софтвера можете видети овде: Gigatron – Lenovo A536

Ако извршите претрагу на интеренету пронаћи ћете разна мишљења и спецификације. Оно што је мени битно је да ми телефон помаже у свакодневним задацима и да не посустаје за мном. Могао сам за ову сврху да пронађем и преведем гомилу бенчмарк тестова или да позајмим тестове које су већ превели наши портали, али нисам. Могу, ради површног поређења, да пренесем да iPhone 4 користи неку верзију Cortex-A8 ARM процесора и да је то био довољно добар избор за Епл (енгл. Apple) па зашто не и за Леново. Једини проблем који сам приметио је да ја посустајем за телефоном, али исправићемо то.

Плашио сам се Mediatek чипсета

Приметио сам су сви уређаји са овим чипсетом (склоп чипова) јефтинији у односу на друге произвођаче. На Фејсбуку сам добио савет и мишљење да овај чипсет пружа мању снагу од оне изражене на папиру. Приближно, ако је снага процесора овог телефона изражена као 4×1,3 GHz, реална снага коју уређај може да изгура је 4×1,0 GHz. Ако је само то проблем, мени то ни мало не смета. Након неколико недеља коришћења, нисам приметио нити један знак посустајања, кочења или успорености при извршавању било ког задатка. Лако ми је сада да кажем да је овај страх у почетку био неоправдан.

Радна меморија AKA RAM од 1 GB

До сада сам био приморан да се уклапам у 512 MB, па ми просто нестварно делује да видим да у сваком тренутку заузеће меморије не прелази 600 MB(од укупно 1024 MB) уз активно мрежно повезивање, аутоматску синхронизацију, Твитер, Фејсбук, Гугл+, Trello, Еvernote, Гугл Хром са константно данима отвореним неколико табова са мојим омиљеним сајтовима, Dropbox, Instagram… и све стандардне сервисе који остају учитани у радној меморији и кеширани. И поред тога, Lenovo се потрудио и убацио виџет под називом Clean Up и који иде у пакету уз апликацију Security. Служи за чишћење радне меморије и има опцију прављења беле листе апликација на које овај чистач неће имати утицаја.

Камера

Карактеристике камере нису на завидном нивоу, али ко не планира да телефон користи за професионално фотографисање(ако је то могуће телефоном) неће приметити ништа што не би могло да задовољи стандардне потребе.

Примарна (задња) камера

5 MP (мегапиксела) уз резолуцију фотографија од 2592 x 1944 и није толико лоше, нарочито ако се уклони фабричка заштитна фолија са задње камере што сам ја у почетку заборавио. Од могућности има аутофокус, LED блиц, гео таговање, детектовање лица уз стандардни KitKat алат који долази у овој верзији Андроида. 

Секундарна (предња) камера носи сензор од 2 MP (мегапиксела) и није потребно много полемисати око њених карактеристика. Рећи ћемо да ради свој посао.

Испод можете видети слику насталу у првим данима испробавања без скидања заштитне фолије са камере. 🙂

IMG_20150304_091614

Батерија

Не бих вас превише оптерећивао бројкама и прорачунима које понекада ни сам не разумем. Споредно је да је у питању Li-Po батерија снаге 2000 mAh . Сасвим битно је, и оно што вас више интересује, је да батерија може да издржи и до два дана под пуним оптерећењем у шта спада комплетна услуга аутоматске синхронизације мејлова, Фесјбук, Твитер и Гугл+ налога и све оно што сам поменуо у пасусу посвећеном радној меморији.

Издржљивост је потпуно задовољавајућа. Првих неколико дана је пуњење трајало мало краће, али након устаљивања и калибрације, издржљивост је стабилна и већ сада даје своје резултате.

Не могу да гарантујем за игрице

Нисам чак ни испробао игрице које долазе уз телефон, а нове сигурно нећу инсталирати. Можда ће се наћи неко ко ће забележити податак да овај телефон уз наведени чипсет кочи у одређеном тренутку нивоа неке захтевне игре. Ја то нећу бити сигурно, :). Верујем да се потрошња батерије уз оптерећење свих других ресурса увећава са играма, гледањем филмова и свим оним операцијама којима телефон није намењем првенствено. Извините због тога, али телефон није за играње игрица.

 Општи утисак

За 15.990,оо РСД нисам могао да пронађем бољи телефон. Ако мало истражите понуду, нећете то моћи ни ви. Неометан рад без „пуцања“ апликација онда када су најпотребније и батерија о којој не морам да бринем чине Lenovo A536 корисним алатом. Новија верзија Андроида и измене које је сам произвођач унео чине комплетан доживљај и коришћење пријатним. Леново се потрудио да уз неколико својих апликација запакује и фабричку заштитну маску која савршено пристаје(вероватно никада нећу купити другу), додатну заштитну фолију за екран и слушалице (поред пуњача).

Оно што сматрам још једном добром опцијом је што се може бирати између модела са једном или две SIM картице. Постоји модел у белој (мој избор) и црној боји.

Од мене, након две (можда већ и три) недеље коришћења, добијате све препоруке за куповину овог телефона.