Како да обришем Windows.old фолдер и ослободим простор

Брисање Windows.old фолдера може да потраје или се не заврши уколико се користи стандардно брисање, десни клик на фолдер Windows.old па клик на Delete. Овај фолдер може да заузима доста простора, али опет може бити и користан, па га обришите само уколико вам све ради како треба, а недостаје вам простор на диску.

брисање Windows.old
Windows.old фолдер

Пре него обришете: Шта је у Windows.old фолдеру?

Windows.old настаје након већих ажурирања Виндоуза и ту се налази копија старије верзије оперативног система у случају да затреба касније, ако update не прође како треба. Можете обрисати овај фолдер тек када испробате да ли све исправно ради на новој верзији Виндоуза. Уколико нешто не ради добро, враћање на претходну верзију Виндоуза можете радити из Recovery.

брисање Windows.old recovery

Имајте у виду и да ће систем након месец дана и сам обрисати овај фолдер, па ако вам није хитно не морате ви ништа да радите око тога.

Ево како обрисати Windows.old фолдер на Виндоуз 10

Отворите File Explorer и кликните десним кликом на C партицију.

брисање Windows.old

Ту одаберите опцију Properties:

брисање Windows.old

Кликните на Disk Cleanup:

брисање Windows.old

Овде такође можете обрисати неке сувишне фајлове, али прочитајте опис за сваку ставку коју желите да обришете. Да наставите до брисања Windows.old садржаја кликните на Clean up system files.

брисање Windows.old

И коначно смо ту. Ова стаква, Previus Windows installation(s), код мене заузима 16 GB. Да би била обрисана, потребно је штиклирати је и кликнути на ОК. Брисање може да потраје неколико минута, па не прекидајте овај процес све док се не заврши.

брисање Windows.old

Код мене брисање Windows.old фолдера има смисла пошто имам мало простора. Користим SSD од 120 GB па 16 GB може да затреба. Наравно, и ја сам испробао да обришем овај фолдер ручно, међутим, траје предуго и избацује грешке о немогућности брисања многих фајлова. Зато сам и на забележио ово упутство за брисање Windows.old фолдера.

Аутор: Иван Благојевић

Радим као Engineering Lead у Адриахосту. Највише времена проводим на Линукс серверима.

Помажем људима да реше проблеме и да одаберу прави хостинг за свој сајт. Овде је моја радна биографија.

Пишем овде у слободно време.

Други текстови са блога: