Добри програми за снимање ГИФ слика за Убунту и Виндоуз 10

Записао сам овде која два програма користим на Убунту и Виндоуз системима за снимање екрана у гиф (.gif) покретним сликама. На овај начин можете снимати екран и показати одређене радње на рачунару, као када је пишем неко упутство или можете снимити неки смешан гиф (одете на Youtube и снимите део неког смешног видео снимка, нпр).

У питању су два проста, бесплатна и корисника програма која завршавају посао када вам то треба. У питању је Пик (енгл. Peek) за Убунту и СкринТоГиф (енгл. ScreenToGif) за Виндоуз.

Програм за снимање гифа на Убунту

За снимање гифа на Убунту потребно је да најпре инсталирате Пик програм. Инсталирајте га додавањем спољне ризнице софтвера, па отворите Терминал и куцајте једну по једну команду за додавање ризнице софтвера, ажурирање базе доступних програма и команду за инсталацију програма:

sudo add-apt-repository ppa:peek-developers/stable
sudo apt update 
sudo apt install peek

Одмах након инсталације можете покренути Пик и снимати све што вам треба на вашем Убунту директно у гиф покретну слику. Ево овако то буде када се снимe новитети у Убунту 18.04:

Када покренете програм за снимање гифа отвориће се прозор чију величину коригујете према делу екрана који желите да снимите. Када подесите оно што желите да снимите само кликнете на дугме за почетак снимања. Када желите да завршите снимање, кликните поново на исто дугме. Чување се врши аутоматски, док ће бити потребно и да означите где желите да слика буде сачувана.

Програм за снимање гифа на Вондоузу

ScreenToGif је програм за снимање гиф слика али и истовремено и напредан програм за обраду тих (или других) већ снимљених гифова. Потребно је да прво преузмете програм одавде Преузими СкринТоГиф а затим и да програм инсталирате на начин на који се то иначе ради на Виндоузу.

Коришћење је прилично једноставно. Отворите програм и одаберите опцију Recorder да бисте подесили величину прозора – зону снимања. Зону снимања подешавате исто као и на Пику, једноставном променом величине прозора.

Ево како изгледа када се сними баш ово што пишем сада:

Одмах након што кликнете на Стоп отвара се и прозор са свим опцијама за уређивање гиф снимка. Овде можете прегледати фрејм по фрејм и подешавати додатне разне опције. На крају овде и чувате снимљени гиф:

СкринТоГиф обилује опцијама оптимизације гифова, па се могу и додавати различити ефекти, уклањати непотребни фрејмови, скраћивати и обрађивати по потреби. Све је прилично једноставно и логично.

Само два добра програма за снимање гифа

Користим управо ова два програма на Убунту и Виндоузу. Овај текст није текст о 5, 10, 15 добрих програма за снимање гифова, а све то из простог разлога – нисам испробавао друге програме. Друге нисам испробавао само зато што ова два раде свој посао, бесплатни су и лаки за коришћење.

Аутор: Иван Благојевић

Радим као Engineering Lead у Адриахосту. Највише времена проводим на Линукс серверима.

Помажем људима да реше проблеме и да одаберу прави хостинг за свој сајт. Овде је моја радна биографија.

Пишем овде у слободно време.

Други текстови са блога: