Било да сте студент, бизнисмен, мушкарац или жена, а бавите се блоговањем, инспирација за писање и стварање је поље где свако повремено постаје рањив. Инспирација долази и одлази. Рекло би се да никада немамо потпуни утицај на њу и да је свака контрола само привид. Често чујемо за људе који поседују неисцрпну инспирацију и који чак инспиришу друге. Оно што код таквих људи не примећујемо и о чему можда и не размишљамо је развој њихове креативности . Чујемо тек за њих када постану славни и не замарамо се детаљима њиховог пута до славе. Управо због тога добијамо утисак да су они рођени инспирисани и да је за нас већ касно.

Оправдања да не уложимо сав труд у сврху постизања успеха има много, док путева ка успеху има мало, у ствари, само један – право напред.

Клавир инспирација

Овакав назив извукао сам из сцена цртаних филмова које сам гледао у детињству које сада могу послужити као добар образац. Ево и како. Ходате улицом у тренуцима када инспирацију немате већ толико дуго да сте заборавили и како изгледа. Изненада, на вас се сручи клавир са неког спрата зграде поред које пролазите. Ни мање, ни више него клавир. Постоји много ствари које можете урадити почев од тога тренутка и ево их неколико:

  • Ако сте блогер и немате инспирацију, схватићете да је коначно је почело да се догађа нешто о чему бисте могли да пишете. Само напред.
  • Ако сте архитекта, може вам синути идеја за дизајнирање грађевине која ће онемогућити овакве падове предмета на људе који ходају поред.
  • Ако сте писац или илустратор, ето вама добрих сцена за ваш посао (питам се да ли су тако настале и сцене које су мене инспирисале за ово писање).
  • Ако имате среће, преживећете и причати о томе.  Одлучићете да живот наставите на пешчаним плажама где су највише грађевине сунцобрани од трске и мреже за спавање.

Детелина са три листа

Не треба тежити сензационализму. Можете се навићи и више никада нећете бити задовољни ако ваш текст није такав.  Нема сврхе чекати или тражити детелину са четири листа. Уместо тога створите једну по вашој жељи која ће имати и један, два, три, пет или дванаест листова. Све потребно од алата је ваш ум, мало времена и ваше омиљено радно окружење.

Научите себе да спознате посао, живот, љубав, учење у свему што вас окружује и чека да постане инспирација. Шољица кафе, маказе на столу, отпало лишће са цвећа у углу и неправилности у линијима паркета могу изазвати праву лавину креативности ваше маште ако им обезбедите услове за то. Срећа у свему је што је ум поље које се може косити изнова. Тренирајте свој ум стално. Седите, лезите и опустите се, спремите папир и оловку и почните да пишете о првој теми која вам падне на памет. Напишите причу о трулој јабуци или напуклом нокту. Напишите добру причу, претворите досадне свакодневне детаље у експедицију на Северном полу. Згужвајте папир и баците га. Одрекните се добре приче и напишите још бољу, одличну. Истренирајте ум да ствара ни из чега, њему ће то добро ићи.

Немислећа инспирација

Ако сте гледали филм „Последњи самурај“, могли сте да видите дечака који помаже Тому Крузу да савлада мачевање саветујући га да не мисли. Исто тако, док сам тренирао аикидо, дошао сам до источне литературе која говори о „немислећем стању ума“. То је стање у коме ум једноставно делује и ради рефлексно оно чему је научен. Стање толико просто, али истовремено генијално и тешко доступно.

Човеку је неопходно да прође један део живота и искуства да би научио да се бори са лошим, неупотребљивим, сметајућим мислима. Мисли прожимају све добро и све лоше. Мисли изазивају ментални притисак, страх и бојазан од пораза. Оне блокирају креативност и инспирацију. Чак је и инспирација мисао и то може бити добро колико и лоше, али све зависи од вас. Пробајте да не мислите и ухватићете себе да мислите о томе како да не мислите. Тешко је зауставити их, али контролисати их, то је већ друга прича. Створите филтере за мисли који ће вас водити кроз Клавир инспирацију и Детелину са три листа и видећете колико је лако једном када постигнете право усмерење.

Оваква врста тренирања инспирације није лака и тражи време, посвећеност и одређени начин размишљања. Готово да је једна филозофија, али то сте одабрали. Писци, блогери и ствараоци…