ja sam IVAN BLAGOJEVIĆ

Radim na #WebHosting, #BlogContent, #Google Ads Pišem ovde u slobodno vreme

Mogu da vam pomognem za: izrada WordPress sajta, pomoć kada je Divi tema za WordPress u pitanju, izrada landing stranice, pakovanje stranica, sređivanje teksta, slika i sajta generalno.

Radim u Adriahostu kao L2 tehnička podrška u održavanju servera. Dobar deo vremena provodim na Linux operativnim sistemima sa cPanel/WHM panelima.

Najnoviji tekstovi sa bloga:

Ovde su neki moji tekstovi za WordPress, o blogovanju, o programima koje koristim, po neki koristan savet i slično… dole ispod su uputstva za servere, hosting, kao nešto elementarno što vam treba da biste imali sajt, mejlove i postojali na internetu. Na kraju su uputstva za Photoshop.

pet malih odgovora na jedno pitanje:

Imam firmu, gde da počnem sa internetom?

Pet saveta o tome kako da počnete i šta vam treba da biste imali sajt, održavali priču na internetu, reklamirali se i zaradili od interneta:

1

Napravite sajt u WordPressu

Izrada sajta je prvi korak na internetu. Napravite ili neka vam neko napravi sajt u Vordpresu. Na sajtu morate da postignete da vi i vaš proizvod budete prikazani u pravom svetlu a potencijalni klijent-kupac treba ima svu udobonost da lako sazna sve o vama i o proizvodu koji mu treba kao i da vas lako kontaktira mejlom ili telefonom. Ako na sajtu ne napišete šta prodajete niko to neće da kupi preko sajta. Ako na sajtu ne ostavite mejl ili broj telefona, niko vas neće kontaktirati preko sajta. Neka vaš sajt ima smisao i lakoću za svakoga ko dođe na vaš sajt.

2

Održavajte vaš sajt u WordPressu

WordPress je rasprostranjen i ima veliki broj korisnika. Vordpres morate da održavate ako hoćete da imate sajt. Održavanje WordPress sajta možete da radite sami uz malo truda i učenja ili ako nemate vremena, lako možete da pronađete nekoga ko će za vas raditi održavanje WordPress sajta povoljno. Obratite pažnju na to da sajt morate održavati ispravnim u tehničkom, sigurnosnom i vizuelnog smislu, odnosno, potrebno je da sajt bude funkcionalan, bezbedan i prijatan za svakoga ko dođe na vaš sajt.

3

Pišite tekstove za vaš sajt

Kada napravite sajt, potrebno je da osmislite lepe i jasne tekstove koji će na ispravan način da prikažu šta vi nudite, zašto je to dobro i zašto neko treba da kupi nešto baš od vas. Takođe, tekstovi su vam potrebni da bi Google znao šta vi imate na sajtu i postavio vas u pretragu kada neko traži to što vi imate. Što su vaši tekstovi bolji veća je šansa da ćete biti na prvoj stranici Googleove pretrage kada neko traži ono što vi nudite na sajtu.

4

Reklamirajte se na Google i Facebooku

Sada kada ste napravili lep i funkcionalan sajt, a zatim napisali dobre tekstove, možete da uložite u reklamu. To će pomoći ljudima da  kod vas pronađu ono što traže. Na primer, Google ima opciju da platite oglas koji će se pojaviti u Google pretrazi kada neko traži ono što vi nudite i vaš sajt će se tada pojaviti na prvoj strani među prvih rezultatima. Facebook ima nešto slično, pa lako možete prikazati reklamu ljudima koji traže baš ono što vi i prodajete.

5

Aktivno brinite o svemu

Ništa od napred navedenog nije tako lako, treba vremena, volje, novca i znanja da se sve lepo uklopi i vodi ispravnim pravcem. Ukoliko vi nemate volje i vremena da učite korak po korak i plaćate znanje novcem i greškama, dobro razmislite i platite nekog ko će to da radi za vas umesto vas jer to može da vas izađe jeftinije. Ukoliko platite nekog da vodi vaš sajt, vi ćete imati više vremena da se bavite vašim proizvodom i isporučite kvalitet koji će biti dobro predstavljen na internetu.

Kako da instaliram Ubuntu terminal na Windows 10

Kako da instaliram Ubuntu terminal na Windows 10

Windows 10 ima mogućnost da korisnik instalira Ubuntu i tako ga koristi. Za ovo nije potreban Virtualbox ili slično. Ovde nemate Ubuntuov grafički interfejs, ali imate Terminal sa kojim na Windows-u možete da radite operacije koje biste radili na Linuksu. Ako vam je...

Photoshop u Srbiji, jel to može da se kupi?

Ne znam da li je neko uspeo da kupi Photoshop iz Srbije i kako, ali znam da ja nisam uspeo. Photoshop se i dalje koristi kao "slobodan softver" međutim, pri pokušaju da se legalno kupi Adobe Photoshop, dobija se sledeći odgovor: Setih se Draže kompjuteraša, kad kaže...

Kako snimati gif na Mac-u

Kako snimati gif na Mac-u

Snimanje gifa na Mac-u (ili bilo kom drugom sistemu) je odličan način da zabeležite snimak ekrana ili bilo čega sa ekrana u pokretnim slikama. Prednost u odnosu na video snimak je u tome što ne zauzima mnogo prostora i ne treba vam video plejer - gif je jednostavno...

Uputstva za hosting, servere i slično:

Ovde su teme: izrada sajta, serveri, hosting, dosta toga o ovome pišem i na Adrihostovom blogu, pa potražite i tamo. Ja nisam sistem administrator, ali znam šta vam treba da bi sajt radio dobro, znam da prepoznam kada ne radi dobro, zašto ne radi i kako da to bude bolje. Na primer, ako nekome pravim sajt, mogu odmah da vidim da li će to raditi dobro na hostingu koji je odabrao i savetujem ispravnu kupovinu.

Linux direktorijumi čiste CentOS 6 instalacije na serveru

Linux direktorijumi čiste CentOS 6 instalacije na serveru

Upravljati serverom znači upoznati se i upravljati operativnim sistemom koji se na serveru nalazi. Hajde da vidimo kako izgleda server nakon čiste instalacije CentOS operativnog sistema i čemu služe linuks direktorijumi koji se tu nalaze. Ovde je sve još uvek prilično...

Osnovna podešavanja za CentOS 6 na serveru

Osnovna podešavanja za CentOS 6 na serveru

Ovde su neka osnovna podešavanja koja radite nakon što dobijete server sa CentOS 6 Linuksom koji je instaliran. Ažuriraćemo sistem, promenićemo root lozinku, napravićemo novog korisnika i dodati mu privilegije, promenićemo SSH port i malo restartovati sshd. Krećemo...

Server, CentOS 6 i WordPress instalacija

Server, CentOS 6 i WordPress instalacija

Ovo je uputstvo za pripremu CentOS 6 Linuksa na serveru kako bi na njemu mogao da radi Wordpress. Ovde nema cPanel-a, PHPMyAdmin-a, sve se radi iz konzole dok će vam na kraju trebati i internet pregledač da biste instalirati Wordpress i proverili da li sve radi....

Uputstva za Photoshop:

Ovde su uputstva za Photoshop, retuširanje i obrada fotografije. Ako na Google ukucate ”photoshop uputstva Ivan” treba da vidite ovaj sajt među prvim rezultatima. Ne bavim se više aktivno ovim, Photoshop mi sada služi za optimizaciju i pripremu slika za izradu sajtova, ali ostala su ova uputstva.

Photoshop uputstva: Retuširanje za početnike

Photoshop uputstva: Retuširanje za početnike

Retuširanje (engl. retouch) fotografije je manipulacija fotografijom sa ciljem da se dobije željeni efekat, poboljša vidljivost ciljanih i smanji vidljivost neželjenih detalja. U ovom postupku ne postoji standard. Cilj je poslati kvalitetnu, jasno prepoznatljivu i...

Photoshop uputstvo: Airbrush za početnike

Photoshop uputstvo: Airbrush za početnike

Lica glumaca, fotomodela i modela iz časopisa ponekada izgledaju savršeno. Krivci nisu kreme i preparati, već su to obično neke od tehnika obrade fotografije. O nekim tehnikama sam pisao, pa ih možete pronaći u izborniku na vrhu ekrana. U ovom tekstu opisaću...

Najbrži način za selekciju kose i brisanje pozadine slike

Najbrži način za selekciju kose i brisanje pozadine slike

Cilj je sledeći: Imate fotografiju sa koje treba izdvojiti osoba sa kosom (zajedno sa kosom), obrisati pozadinu i eventualno postaviti novu pozadinu. Problem je što je kosu obično teško odabrati, naročito ako je u pitanju kovrdžava kosa kroz koju se vide delovi...

Ukratko čime se bavim i odakle dolazim

Radim u Adriahostu. Radim i kao frilenser. Najbolje se osećam u polju pisanja, WordPressa i Photoshopa. Ove tri ključne reči se i najviše pominju na ovde na blogu.

Pravim sajtove u WordPressu. Dosta koristim Divi temu i odlično poznajem Divi bilder. Znam kako radi hosting, Gogle i Fejs. Znam kako da postavim sajt.

Rođen sam i odrastao u srpskoj pravoslavnoj porodici. Tako i danas živim. Poštujem tuđe tradicije i trudim se da ne zaboravim svoju. Imam i svoje beleške gde olovkom beležim bitne stvari.

Brzi kontakt mejlom:

15 + 8 =