Како да направите сложене лозинке које се лако памте

У времену учесталих рачунарских напада, крађе података и отимања онлајн идентитета, лозинка често има пресудну улогу у заштити од оваквих акција. Међутим, уколико онлајн сервис који користите није ажуран по питању сигурносних стандарда чак ни најкомпликованија лозинка неће бити имуна на кракерски упад, јер неће бити ни неопходна да би се дошло до осетљивих података.

Сигурна лозинка на сигурном сервису

Наравно, не треба ни превише бити параноичан па ћемо претпоставити да користите сигуран и сервис који је ажуриран у складу са најновијим сигурносним закрпама. То би конкретно значило да сервис примењује контрамере и мере опреза које су у складу са последњим регистрованим методама напада на интернету. У таквој ситуацији лозинка заиста може да спречи упаде уколико је довољно сложена и не може се претпоставити како она гласи.

По неком неписаном правилу добра лозинка треба да садржи следеће елементе који ће је учинити довољно јединственом:

 • мала слова (а,б,в,г,д…)
 • велика слова (А,Б,В,Г,Д…)
 • симболе (~,!,#,%,&,/,@{})
 • бројеве (1,2,3,4,5…)

Користити ова четири елемента у једној лозинки заиста изгледа тешко за памћење, нарочито ако се прави другачија за сваки онлајн налог. Памтити пет оваквих лозинки није лако, а њихово записивање може да буде кључ који се лако може пронаћи. Како онда направити добру, сложену и тешко проваљиву лозинку, а истовремено и лаку за памћење? Тачније, како направити двадесет компликованих лозинки и лако их забележити у глави?

Ево једне идеје која вам може помоћи у стварању добрих лозинки

У питању је трик који користим већ неколико година, а осмислио сам га док сам тражио начин да обезбедим себи добре лозинке за мноштво налога које нећу морати да записујем, али ни да их памтим. Кренућу редом и ево једне добре лозинке која окупља све оне елементе наведене напред и коју ја лако памтим, тачније и не морам да је памтим:

iva.vic..MAH…014

ево још једне подједнако лаке:

wor(ess)ARK@009

Овако на прво читање можда изгледају сложено, али ако вам кажем да сам прву правио за пријаву на мој блог и да ми је подсетник за њу адреса (ivanblagojevic.com) из које уз помоћ лаког шаблона извлачим лозинку коју не морам да памтим.

А ево и како. Поделићемо прву наведену лозинку на седам делова:

iva    .    vic    ..    MAH    …    014 

 1. Прва три слова узео сам из адресе мог блога. [слог од три слова]
 2. Убацио сам симбол пре следећих слова. У питању је једна тачка. [симбол]
 3. За другу реч користим последња три слова адресе не рачунајући .com. [слог од три слова]
 4. Опет долази на ред симбол, па сам убацио две тачке. [симбол]
 5. Трећу реч исписујем увек великим словима и то може да буде реч коју користим у свим лозинкама. Ви можете узети неку коју ви лако памтите. [слог од три слова]
 6. Опет симбол. Пошто сам већ имао једну тачку после прве речи, две после друге, после треће ставио сам три тачке. [симбол]
 7. Број 014 представља број слова у адреси без www и com. [број]

Ако погледате поново прву наведену лозинку и адресу странице коју управо читате, лако можете проверити како сам добио лозинку за чије подсећање користим адресу на којој се и пријављујем.

Ако погледате другу лозинку, поклапање можете пронаћи у адреси www.wordpress.com.

На овакав начин памтим само шаблон за прављење лозинке. И све што морам да упамтим је редослед који иде овако:

[реч] [симбол] [реч] [симбол] [РЕЧ] [симбол] [број] 

и начин на који образујем речи и број. Овако могу лако да направим велики број различитих лозинки (за сваки налог) и да их истовремено лако памтим користећи адресу налога као подсетник.

Шаблон који сам навео дао сам само као пример, немојте га користити, а нарочито га немојте користити ако неко зна да сте прочитали овај чланак (можда сте га делили на Фејсу или Твитеру). Уместо наведеног, осмислите свој шаблон који вам је лак за памћење, осмислите и начине на које узимате слова из адресе, реч са великим словима и ређање симбола.

Надам се да ће вам овај чланак користити колико и начин описан у њему који ја већ дуже време употребљавам.

Аутор: Иван Благојевић

Радим као Engineering Lead у Адриахосту. Највише времена проводим на Линукс серверима.

Помажем људима да реше проблеме и да одаберу прави хостинг за свој сајт. Овде је моја радна биографија.

Пишем овде у слободно време.

Други текстови са блога: