Najbrži način za selekciju kose i brisanje pozadine slike

Cilj je sledeći: Imate fotografiju sa koje treba izdvojiti osoba sa kosom (zajedno sa kosom), obrisati pozadinu i eventualno postaviti novu pozadinu.

Problem je što je kosu obično teško odabrati, naročito ako je u pitanju kovrdžava kosa kroz koju se vide delovi pozadine slike. Mogućnosti su sledeće:

  1. Da provedete sate selektujući dlaku po dlaku i smišljajući način kako da izbacite pozadinu
  2. Da žrtvujete deo kose i isečete je zajedno sa pozadinom
  3. Da pročitate ovaj tekst do kraja i naučite kako da odvojite pozadinu od kose za 2-3 minuta

Selekcija kose u Photoshopu

Otvorite sliku na kojoj treba selektovati kosu i na taj način je odvojiti od ostatka slike. Možete to uraditi uz pomoć prečice Ctrl+O ili u izborniku na vrhu ekrana File-Open:

Slika koju otvorite prikazaće se kao osnovni sloj u paleti slojeva:

Kliknite na osnovni sloj i napravite njegovu kopiju uz pomoć prečice Ctrl+J (ova kopija nema ulogu u našem uputstvu ali vam može dobro doći ako pogrešite):

Odaberite sloj sa kojim želite da nastavite rad, i kliknite na tab Channels:

Odaberite Blue kanal koji ima najveći kontrast:

Kada je sloj plavog kanala odabran duplirajte ga (odaberite ga i u opcijama na desnom kliku odaberite dupliranje). Otvorite Levels postavke prečicom na tastaturi Ctrl+L.

Pomerajte klizače označene na slici iznad sve dok ne napravite što veći kontrast između pozadine i kose. Obratite pažnju da pri tome ne izgubite delove kose, odnosno, vodite računa da ostanu vidljivi i jasni i tanji delovi.

Obratite pažnju na sliku ispod. Sve unutrašnje delove možete obojiti četkicom crne boje (oči, svetliji delovi kose). Cilj je stvariti idealnu situaciju za selekciju.

Kada sve lepo podesite, sadržite taster Ctrl i kliknite na kanal:

Vratite se na radne slojeve klikom na tab Layers:

Odaberite radni sloj:

I na kraju stisnite taster Delete i pozadina će biti obrisana (isključite bekap sloj inače će se pozadina tog sloja i dalje videti):

Rezultat je savršeno i brzo eliminisana pozadina:

U zavisnosti od uslova i slike sa kojom radite, postoji mogućnost da ćete morati da korigujete neke detalje ili da nećete moći da primenite ovo uputstvo u potpunosti. Verovatno ste i primetili da je slika koju sam ja korisnio jednostavna i da je lako napraviti kontrast, pa je iz tog razloga lako i iseći pozadinu. U radu to nije uvek slučaj.

Na internetu postoji dosta različitih uputstava pa toplo preporučujem da isprobate nekoliko kako biste sakupili određeno iskustvo i znali kada koje treba primeniti, ili kada je potrebno iskombinovati trikove iz više uputstava i primeniti ih u radu.

Planiram da zapišem još nekoliko sličnih uputstava na temu selekcije i opsecanja pa povremeno svratite na ovaj blog.

Аутор: Иван Благојевић

Радим као Engineering Lead у Адриахосту. Највише времена проводим на Линукс серверима.

Помажем људима да реше проблеме и да одаберу прави хостинг за свој сајт. Овде је моја радна биографија.

Пишем овде у слободно време.

Други текстови са блога: