Da li nam stvarno stalno trebaju novi mobilni telefoni? Samsung, Xiaomi, iPhone, Huawei

Posvećujem ovaj tekst mom prijatelju Andriji sa idejom blistavog pogleda na posao koji vodi i koji radi dobro u dr Mobil-u i koji će trajati još dugo računajući na sve procene ljudskih potreba i prihvatanja.

Šta mislite da li je moguće da ova Bogom dana napredna civilizacija nastanjena na planeti Zemlji kaže sledeće:

Ajde da napravimo jedan uređaj koji će nam služi da se čovek sa čovekom čuje glasom, pošalje sliku, razmeni tekst (neka to bude elektronska pošta) i da time rešimo tu potrebu čovečanstva.

Kada to pitanje rešimo, možemo isto tako da rešimo i druga pitanja koja civilizaciju nepotrebno opterećuju novitetima, prestižem, hvalisanjem i kvalitetima koji nam zaista ne povećavaju kvalitet života.

Naravno da može, ali neće. Sva ova žurba i utrkivanje čiji je mobilni čas veći pa čas manji, pa 5G, 6G, 7G nije tu zato što će ova ljudska potreba da traje večno.

Žuri se jer će upravo da traje kratko i koristi se samo trenutna zainteresovanost da se zaradi što više novca od onih koje ova pomama i trka privlači.

Hoću da kažem da će sve ovo oko društvenih mreža, marketinga, tehnologije i nepotrebnih drangulija da prođe i ostane negde u prošlosti, odmah nakon što ljudi reše da se vrate sopstvenom razvoju.

Proterana veštačka inteligencija

Čitam evo već sedmi deo nastavka Dina serijala od Frenka Herberta i zaintrigiran sam društvom iz tog dalekog svemira odakle je proterana veštačka inteligencija u korist razvoja ljudskog uma.

Kod Herberta, mašine i kompjuteri su svedeni na težak hardver gde kompjuter mehanički odrađuje ponovljivi posao, a sva problematika oslanja se na ljudski um i razvoj čovečijih sposobnosti koje rešavaju i najsloženije zadatke.

Znači tu prestiža u kupovini nema, niti zarade od štancovanja novih, boljih, bržih modela bilo čega.

Znači tu posla za popravke mobilnih telefona definitivno ima, eto Andrija 🙂

Putovanje sa jednog kraja svemira na drugi kroz savijeni prostor, složeni matematički proračuni, pamćenje nama nezamislivih količina podataka, bankarski sistemi.. sve oslonjeno na ljudski um.

Nije se do toga lako došlo, u pitanju su hiljade godina i jedan Batlerijanski džihad koji je odneo pobedu na strani čovečanstva.

Lično smatram da je Herbert vizionarski bolje od svih drugih uspeo da oseti kako će izgledati budućnost ljudskog roda, ali ajde da se vratim na temu.

Uhvatilo nas je loše društvo?

Tamo negde 2001. godine imao sam Siemens c25 ili s25, ne mogu da se setim.

dr mobil

Tada mi je telefon trebao da pošaljem SMS, pozovem nekoga, javim se nekome, da dobijem ili prenesem važnu informaciju ili dogovorim sa nekim gde treba da se nađemo.

Danas mi telefon treba za isto to, međutim, danas taj telefon košta mnogo mnogo više nego što je koštao te 2001. godine, baterija mu traje mnogo mnogo kraće i ne može da stane u džep pa još vukljam torbicu oko vrata kao da me je neko vezao.

Ne računa u taj obračun i mnogo veće račune na ime interneta koji dolazi u paketu i minuta i poruka koje nikada ne potrošim.

Meni se čini, društvo nam jednu istu potrebu dvadeset godine kasnije zadovoljava po mnogo skupljoj ceni i sa lošijim kvalitetom.

Znaš ono kad ti baba kaže, pazi se da te ne uhvati loše društvo? Ja sam se i kroz školu i odrastanje sretao sa raznim grupicama “lošeg” društva, probao, video i nastavio dalje, pazio se, ali sam ovo društvo prevideo.

Uopšteno gledano, svi smo u lošem društvu i ne možemo da krivimo ni sebe ni nekog određenom pojedinca.

Ima li izlaza iz lošeg društva?

Da bi izašao iz lošeg društva, prvo treba da shvatiš da si u lošem društvu i zašto tebi to drugarstvo ne prija.

U suštini, izlaz nije lak, a ponekad čak i nema izlaza još neko vreme. Ti možeš da rešiš da odeš da živiš na selu, osloniš se na poljoprivredu, zakopaš telefon koji će da se razgradi za par hiljada godina i miran si.

Međutim, ako ta poljoprivreda ne ide lako, treba ti posao. Na poslu ti treba mobilni, često i slušalice jer radiš nešto dok ti šef javlja šta da skineš iz magacina, pa se šalju obaveštenje na mejl, Vajber i slično.

Dodatno, imaš i decu pa idu u školu, a učiteljica sve javlja preko Vajber grupe, na tvoj mejl, na detetov mejl i opet kreće vrteška. Druga deca imaju i bolje mobilne, pa i tu nekada postoji problematika i razgovori, nove kupovine i td.

Što bi se reklo, ne možeš van sveta dok si u sistemu.

Nije ovo samo naš sistem, ovo je sistem koji vlada u celom svetu. Onda kada je nastupio, prihvatili smo to. Onda kada se povuče, prihvatićemo i to isto onako kao kada je neprimetno ušao u naše živote.

Još će mnogo posla imati Dr Mobil

Dr Mobil je Vaš prijatelj u ovom lošem društvu jer Vam omogućava da iznova popravljate već skupo plaćene telefone, umesto da ponovo kupujete nove i nove uređaje koji su sve skuplji i zahtevniji.

Dr Mobil je servis mobilnih telefona sa kojima radim već par godina i mogu da garantujem da rade to dobro, stručno i posvećeno.

S obzirom na društvene prilike, trajaće njihov posao još dugo i biće posla. I treba, zaslužili su 🙂

Аутор: Иван Благојевић

Радим као Engineering Lead у Адриахосту. Највише времена проводим на Линукс серверима.

Помажем људима да реше проблеме и да одаберу прави хостинг за свој сајт. Овде је моја радна биографија.

Пишем овде у слободно време.

Други текстови са блога: