Šta da očekujem od iPhone 13 ako je poslednji za koji znam iPhone 6

Videh slučajno da je iPhone u iščekivanju verzije 13, dok sam ja ostao u nekom vremenu iPhone 6 modela kada sam ja poslednji put gledao iPhone telefone.

Nisam nikada koristio iPhone, jer sam više Andoid korisnik. Ustvari, ja sam više korisnik telefona koji ima SMS, možete da slika po koju sliku, može da mi javi da mi je stigao mejl koji ću otvoriti na kompu i tako neke sitnice.

iphone 13
(Image credit: Unbox Therapy/YouTube)

Meni je još ta 6-ica koju sam gledao bila prilično lepa, ali i skupa, pa se nisam previše zamarao da celu markicu za prevoz dam za 36-to mesečnu ratu za telefon, pa da posle iskačem kroz prozor kada uleti kontrola u bus.

Uglavnom, imao sam slobodnog vremena pa rekoh da vidim šta će to doći u verziji 13, odnosno posle nekih 7 verzija (i nekoliko među i pod-verzija) koje sam propustio. Evo šta sam našao:

Cena za iPhone 13

Ovo su navodno cene u SAD-u: $699, $799, $999 and $1,099. Računajte domaći porez i slogan naših prodavnica “ako zarada nije dupla neću ni da prodajem” pa će to kod nas biti malo skuplje, ali okvirno tu je to negde.

Nije sigurno da li će u verziji 13 izbaciti i iPhone Mini jer se, kako kažu, iPhone 12 Mini nije prodao najbolje, pa eto razmišljaju.

Koliko sam primetio, od kako je Stiv preminuo, novi menadžment često nešto razmišlja i smišlja, dok je Stiv to nekako lakše “presecao” i pravio odlučnije korake.

Kako će izgledati iPhone 13

Videh nešto na kratko neke pokušaje renderovanja izgleda, ali nisam se dugo zadržavao jer su u pitanju “procurele” fotografije za široke narodne mase. Znamo da uvek na kraju bude drugačije.

Ako Vas baš zanima evo nešto ovde:

iphone 13
(Image credit: EverythingApplePro)

Sudeći po sve većem broju kamera i njihovoj veličini, postoji tendencija da će se telefoni na kraju pretvoriti u kamere, pa će neki novi klinci ne znajući da su postojali telefoni govoriti “daj mi kameru da se javim mojima”, a roditelji će “javi se na kameru kad te zovem”.

iPhone 13 displej

Postoje najave da će iPhone 13 usvojiti konačno 120Hz ekrane koji imaju toliko brzu ratu osvežavanja. Ne znam kolika je rata osvežavanja na mom Huawei telefonu, ali mogu da kažem da uspešno vidim sve što mi treba.

Ono što vredi je što će izgleda novi iPhone imati LTPO ekrane. LTPO ekrani su poznati po tome što imaju izuzetne performanse ali štede bateriju čak i sa svim svojim zahtevima.

Ove ekrane je najpre počeo da koristi Samsung, a pretpostavka da će ih koristiti i iPhone dolazi od toga što je Samsung počeo da proizvodi određene potrebne delove i isporučuje ih iPhone-u.

Na slici ispod su navodno nove zaštite za ekran pa na osnovu toga možete i da pretpostavite raspored:

iphone 13
(Image credit: MacRumors)

iPhone 13 kamera

I ovde se navode sitne nadogradnje, navodno imaće mnogo šira ili na engleskom “ulta wide” sočiva. Sočiva će umesto dosadašnjih 5-elementnih biti 6-elementna.

Šira sočiva će imati uticaj i pri snimanju i fotografisanju u uslovima lošeg svetla.

iphone 13
(Image credit: Jermaine Smit/LetsGoDigital)

Jedan od glavnih dobavljača delova za kamere za iPhone, VCM (voice coil motor) dobio je zahtev da poveća proizvodnju do kraja juna, pa se očekuju i nove vesti – čim procure.

I mnoga druga poboljšanja za iPhone 13

Prilično me zamoriše razne pretpostavke oko modela procesa na koje sam naišao pa nisam hteo da pišem o tome. Vidim da generalno, ako ostane na svim pretpostavkama koje možete da nađete na netu, ništa specijalno se neće promeniti u odnosu na iPhone 12.

Naravno, promene su evidentne ali ne toliko drastične da bi trebalo brže bolje baciti iPhone 12 i kupovati novi. Naravno, mnogi će upravo to uraditi, ali lično mislim da je nepotrebno.

Rekao bih čak, verovatno grešim, da se nije mnogo promenilo čak i u odnosu na iPhone 6 kojeg poslednjeg pamtim, ali dobro, moji prohtevi nisu veliki kada su telefoni u pitanju pa možda i ne primećujem sve.

Svakako, ja i dalje ostajem na Androidu jer vidim da radi isto što i svaki iPhone.

U slučaju da Vi koristite iPhone i imate neke probleme, jedino što mogu jeste da preporučim odličan iPhone servis mobilnih telefona idoktor.rs. Posetite njihov sajt i zabeležite adresu u slučaju da Vam nekada zatreba.

Аутор: Иван Благојевић

Радим као Engineering Lead у Адриахосту. Највише времена проводим на Линукс серверима.

Помажем људима да реше проблеме и да одаберу прави хостинг за свој сајт. Овде је моја радна биографија.

Пишем овде у слободно време.

Други текстови са блога: