WordPress локализација, ћирилица и латиница

Ако сте мислили да је тешко спровести локализацију WordPress сајта на наш језик и истовремено користити ћирилицу и латиницу са могућностима одабира писма, варате се.

Локализација и српски језик на WordPress сајту

И до сада су постојали начини за инсталацију локализованог WordPress-a, али од последње верзије под бројем 4.1 локализација је доступна као опција. Довољно је одабрати језик и сви потребни пакети биће преузети и инсталирани аутоматски.

Више о најновијем издању и брзој измени језика прочитајте у тексту: Шта је ново у WordPress 4.1 издању

Ако желите да видите како је то раније изгледало прочитајте упутство за инсталацију WordPress-a на српском језику.

Ћирилица и латиница на сајту са могућим бирањем писма

Оба писма могу бити успешно приказана на једном сајту уз понуђену опцију за читаоца који ће одлучити на ком писму жели да чита садржаје на сајту. Ово лако можете омогућити инсталацијом додатка под називом WP Translit. Овај додатак можете пронаћи у Додаци→Додај нови, тако што ћете извршити претрагу и инсталацију првог резултата који се појављује приликом потраживања wp translit:

wp translit

Овај додатак одржава Александар Урошевић. Додатак пресловљава ћирилицу у латиницу, а да би задатак био успешан потребно је да своје текстове пишете ћирилицом.

Једном када сте инсталирали додатак укључите га и додајте виџет у сајдбар или футер. Да додате виџет идите у Изглед→Виџети, пронађите један под називом WP translit и превуците га на место где желите да ваши читаоци бирају писмо.

wp-translit-wordpress-cirilica-latinica

Ово је једноставно подешавање

WordPress локализација и два писма на блогу сада су једноставне ствари које можете обавити у свега два-три минута. Иако многи говоре да ћирилица никоме није потребна они греше. Да је заиста тако, Гугл(енгл. Google), WordPress и други давно би укинули подршку за њу. Ситуација као што видимо иде у корист ћирилице и корист сваког другог писма кога људи желе да читају. Постоје људи који радије читају ћирилицу, постоје људи који радије читају латиницу. Ако изоставите једну опцију ви окрећете леђа једној од те две групе, што је велика грешка. Сваки посетилац је битан, сваки читалац и сва публика која дође до вас. На крају, за кога другог пишете свој блог ако не због људи који ће бити срећни што могу да причитају управо оно што траже и то писмом које њима одговара.

Аутор: Иван Благојевић

Радим као Engineering Lead у Адриахосту. Највише времена проводим на Линукс серверима.

Помажем људима да реше проблеме и да одаберу прави хостинг за свој сајт. Овде је моја радна биографија.

Пишем овде у слободно време.

Други текстови са блога: