Stremio – Popcorn Time алтернатива док не стигне Butter

 

Stremio - Popcorn Time filmovi online

Пре пар месеци написао сам Popcorn Time – бољи начин за гледање филмова онлајн – чланак о овом ванредно употребљивом програму за обављање управо и само оног што се од њега очекује – гледање филмова. Текст је данас употребљив само у сврху сећања.

Ако сте користили овај популарни програм за гледање филмова преко интернета и пратили све што се дешава око њега, онда знате и да је пројекат притискан, гушен и коначно угашен. Popcorn Time је престао са радом, али уместо њега развија се нови под именом Butter у склопу Butter Project-a. Нови пројекат биће легалан, односно неће бити законски рањив (по речима људи који га воде).

Ако сте их пратили на Твитеру, могли сте да видите последњу објаву:

 

Замена за Popcorn Time

Не могу да кажем да имам пуно времена за филмове, али повремено могу да издвојим пар сати за гледање. Тада волим да има при руци програм који ће ми то лако омогућити. Пошто Popcorn-a више нема, а док не стигне Butter, тражио сам замену.

Једино што сам узимао у обзир је програм за гледање филмова преко интернета без пуно непотребно смарајућих опција. Филмове не преузимам на рачунар јер ме мрзи да их скидам, пакујем, чувам… а и кажу да то ускоро ни код нас неће бити легално. Дакле, програмчић сличан Popcorn Time-у би ми сасвим задовољио све потребе и жеље.

Укуцао сам у Гугл претрази: “popcorn time alternatives” и добио занимљиву понуду. Испробао сам пар програма и решио да задржим Stremio.

Popcorn alternativa - Stremio

Stremio – гледање филмова online

Одлучио сам се за Stremio из следећих разлога:

  1. Једноставан је
  2. Брже учитава филм од Popcorn Time-a (није пресудно али вреди поменути)
  3. Омогућава и гледање серија, цртаних…чак и неких ТВ канала
  4. Ради само оно што треба и не пита ништа
  5. Има опцију кеширања (2+GB и може се искључити)
  6. Поседује опис, IMDB оцену и могућност гледања трејлера
  7. Може се бирати SD или HD квалитет

Инсталација је лака. Најпре преузети пакет за инсталацију одавде: http://www.strem.io/

Доступни су пакети за Linux, Windows i Mac. Након инсталације довољно је покренути програм, одабрати филм и авантура може да почне.

Stremio - gledanje filmova online

Додавање превода

Није било преке потребе да напишем упутство за комплетно коришћење овог плејера. Скренуо бих само пажњу на додавање превода које се обавља тек када филм крене (овај програм се још увек развија, можда ће бити конкретнијег подешавања касније) кликом на иконицу SUB за превод и одабиром језика.

Prevod za filmove online

Тренутни недостаци

На сајту стоји званично обавештење које каже:

“Hello everybody! Due to the overwhelming amount of new users, we’re in the process of upgrading our infrastructure, so keep in mind that some parts may not be working. Thank you!”

Укратко, да не преводим сваку реч, кажу да неки делови неће радити због наглог увећања броја корисника (знате и зашто). Оно што је нама битно је да је унапређење у току. Примера ради, јуче нисам могао да додам-одаберем превод нити да поставим подразумевани језик, данас већ имам у понуди српски језик и опције бирања хрватског или босанског (није их било јуче у списку понуђених језика).  Stremio - Zamena za Popcorn TimeНа жалост, нема верзије за Андроид што је Попкорн имао. Међутим, у наредних неколико месеци, како пише на блогу http://blog.strem.io/, мобилна апликација ће бити направљена.

Препорука?

Да, дефинитивно. Распитајте се само како стоје ствари по питању легалности овог програма и начина на који добавља (стримује) филмове да не буде “Иван нам рекао…” јер, као и Попкорн Тајм, и Стремио довлачи филмове који су на торенту. Ако вам је то етички прихватљиво, припремите кокице, воду, ништа газирано (никако сокове) и частите себе тренуцима мира уз неки добар филм или серију.

Аутор: Иван Благојевић

Радим као Engineering Lead у Адриахосту. Највише времена проводим на Линукс серверима.

Помажем људима да реше проблеме и да одаберу прави хостинг за свој сајт. Овде је моја радна биографија.

Пишем овде у слободно време.

Други текстови са блога: