wordpress.org и wordpress.com Која је разлика?

У једном ранијем тексту WordPress: Покретање првог блога већ сам поменуо разлике, али у овом ћу се конкретно и кратко осврнути на основну разлику између ове две заjeднице корисника.

Генерално, ово је разграничење намењено почетницима који би тек да крену у креирање свог првог веб-сајта. Пишем га јер често наилазим на погрешне представе о томе шта је чему намењено или једноставно људи и не знају да су у питању две различите платформе када је организација у питању (иако је софтвер исти). Па да кренем редом, од једноставнијег:

Шта је wordpress.com?

Napraviti besplatan blog

wordpress.com је унапред припремљена платформа (софтвер за сајт је већ инсталиран) која је након регистровања налога и уношења основних података корисника већ спремна за писање блога, презентације, портфолиа или конкретно – стварање садржаја веб-сајта.

Дакле, све што је потребно за једно веб присуство појединца или заједнице овде можете пронађи по цени од 0,оо динара. Ништа не плаћате (уколико не желите више опција), све је бесплатно уз одређена ограничења. Ако сте почетник, тек учите или планирате да кренете ово је идеално решење. Овде можете направити свој сајт бесплатно.

Једно, видљиво, препознатљиво ограничење је адреса вашег сајта која ће гласити овако:

mojsajt.wordpress.com

mojsajt je ime vašeg sajta koje sami birate i koje je poddomen domena wordpress.com. Naravno, ukoliko želite da imate svoj domen (bez nastavka wordpress.com) koji će glasite mojsajt.rs možete to uraditi tako što ćete platiti aktivaciju ove usluge.

Конкретно: добијате хостинг простор и адресу сајта потпуно бесплатно, свако проширење плаћате додатно и засебно. Плаћате уколико желите своју адресу, плаћате уколико желите да инсталирате додатке, плаћате ако желите да имате слободу по питању инсталирања тема којих нема у званичном извору.

Шта је wordpress.org?

Preuzeti WordPress CMS softver za instalaciju

wordpress.org је заједница програмера и корисника која се бави развојем WordPress CMS платформе. WordPress CMS (енгл. Content Management System) је софтвер који вам омогућава креирање веб сајта, односно, омогућава вам да управљате веб сајтом.

На овој локацији, дакле, бесплатно преузимате софтвер неопходан за креирање, оджавање и управљање будућим сајтом кога ћете инсталирати на свом (закупљеном) простору и под својом (регистрованом) адресом.

За разлику од wordpress.com платформе, овде морате закупити сопствени хостинг простор и морате регистровати домен, односно адресу сајта. Уколико се још нисте одлучили добро је да и једну и другу услугу купите код једног провајдера. Што се мог искуства са провајдерима тиче, ја од 2012. године користим и препоручујем Adriahost хостинг. Ви можете сами истражити и упоредити који вам више одговара.

Код овог начина вођења сајта плаћате једино закуп хостинга и регистрацију домена, све остало можете наћи бесплатно.

Конкретно: Овде преузимате софтвер који ћете инсталирати на хостингу кога ви одаберете и под адресом коју сами региструјете.

Да резимирамо

  • На wordpress.com адреси можете направити свој бесплатни блог уз регистовани налог. Свака додатна могућност (адреса без наставка wordpress.com, инсталација додатака, инсталација додатних тема…) се плаћа.
  • На wordpress.org  адреси преузимате WordPress CMS софтвер који инсталирате на хостинг простору и на интернет адреси коју сами проналазите и региструјете. Имате сву слободу да радите и инсталирате све што вам је неопходно за хоби или посао. Не плаћате активацију опција које желите да користите.

Аутор: Иван Благојевић

Радим као Engineering Lead у Адриахосту. Највише времена проводим на Линукс серверима.

Помажем људима да реше проблеме и да одаберу прави хостинг за свој сајт. Овде је моја радна биографија.

Пишем овде у слободно време.

Други текстови са блога: