Photoshop – Исцртавање обрва

У прошлом упутству Цртање обрва у Фотошопу – Најједноставнији начин, објашњена је проста метода обичним цртањем уз мале измене на четкици даје веродостојни изглед обрва. Сама примена таквог начина тражи време ако морате да додате или појачате 50-100 или више власи. Тада би то значило да морате да направите најмање исто толико покрета руком, ако не и више.

У овом послу то није пуно, стрпљење и време често означавају добар резултат, али постоји и лакши и бржи начин да урадите овај задатак и то без губљења на квалитету.

Лакше и брже уз посебну четкицу за Фотошоп

Ако узмете обичну меку четкицу са подешавањима које сам навео у прошлом тексту (линк на почетку) и повучете једну кратку линију добићете једну влас обрве. Међутим, ако направите четкицу са подешавањима која ће вам омогућити да једним покретом исцртате 10-15-20 власи које се распоређују тако да не чине препознатљиви шаблон, притом прате покрет руке тако да улазе у одређени угао када ви закривите покрет и може се додатно кориговати…

Управо то можете научити да примените коришћењем ове странице. Дакле:

 1. Направићемо четкицу која ће нам уштедети велики део времена
 2. Научићемо да је подешавамо према потреби
 3. Применићемо је

Ево како:

Кориговање и цртање обрва у Фотошопу

Ово упутство помоћиће вам да урадите те три ставке које сам навео пар редова изнад. Па идемо редом. Отворите слику на којој се налази лице на коме треба извршити кориговање обрва.

Идите на File-Open (или користите комбинацију тастера Ctrl+O), одаберите слику и отворите је. Одаберите Pen Tool, пречица на тастатури за овај алат је тастер P (latinica). Повуците једну линију тако да она што више личи на једну влас обрве.

Obrve u Photoshop slika 2

Ако до сада нисте користити овај алат може вам изгледати компликовано али није. Кликните мишем једном на повшину изнад обрве. Појавиће се мали квадрат и то је почетак линије. Кликните мало даље поново (за дужину просечне власи обрве) немојте пустати клик и повуците мишем или оловком тако да добијете закривљење линије. Игноришите праву линију која се појављује јер нам она служи за оријентацију и корекције. Користите праву линију за додатано закривљење.

Obrve u Photoshop slika 1

Одаберите сада Brush Tool, пречица на тастатури је тастер B (latinica).

Obrve u Photoshop slika 3

Одаберите меку четкицу и подесите је тако да што боље приказује једну влас обрве. Можете видети како се то ради у прошлом упутству: Цртање обрва у Фотошопу – Најједноставнији начин

Obrve u Photoshop slika 4

Одредите боју четкице тако што ћете кликнути на део или влас обрве истовремено држећи тастер Алт (начин за узимање узорка боје).

Obrve u Photoshop slika 4aОтворите Brush Panel

Crtanje obrva u Photoshopu slika 5

Укључите Shape Dynamics и за Size Jitter поставите Control: Pen Pressure. Укључите Smoothing. У екрану за преглед видећете како ће изгледати четкица, односно ефекат њеног коришћења.

Obrve u Photoshop slika 4b

Направите нови слој кликом на одговарајуће дугме у Палети слојева или користећи комбинацију тастера Shift+Ctrl+N.

Obrve u Photoshop slika 5

У Палети слојева кликните на језичак Paths.

Obrve u Photoshop slika 6

Ту можете пронаћи путању коју смо повукли Pen алатом на почетку. Кликните десним кликом на ту путању и одаберите опцију Stroke Path…

Obrve u Photoshop slika 7

Користећи овај начин задатом путањом извршићемо аутоматско повлачење четкицом са подешавањима које смо јој одредили. Није толико компликовано, не брините.

У прозору који сте отворио (Stroke Path прозор) у пољу Tool поставите Brush и обавезно чекирајте поље Simulate Pressure (извршиће симулацију притиска оловке на графичку таблу) и кликните на дугме ОК.

Obrve u Photoshop slika 8

Вратите се на слојеве тако што ћете кликнути на језичак Layers.

Obrve u Photoshop slika 9

Погледајте сада путању коју смо извукли на почетку. Њеном дужином направљена је једна савршена влас обрве. Ако се не види влас од путање укључите Move Tool тастером V на тастатури и повуците у страну.

Obrve u Photoshop slika 10

Или једноставно кликните на путању десним кликом и одаберите опцију [symple_highlight color=”red”]Delete Path[/symple_highlight]. Путања нам више није потребна.

Obrve u Photoshop slika 11

Ако се сећате од почетка, направили смо нови слој у једном тренутку и симулација покрета оловке коју смо урадили уз помоћ путање налази се на овом слоју. Ако му нисте мењали назив зове се Layer 1 и налази се у палети слојева. Кликните десним кликом на њега и одаберите опцију Duplicate Layer. Идемо сада да направимо нову четкицу од ове једне власи коју смо нацртали.

Obrve u Photoshop slika 12

У прозору који се отворио, из изборника Document одаберите New.

Obrve u Photoshop slika 13

Можете уписати и назив новог документа који ће бити направљен. Овај документ састојаће се само од једном слоја, односно, од једне власи која се налази на том слоју. Кликните на ОК.

Obrve u Photoshop slika 14

Нови докумет отвориће се одмах поред.

Obrve u Photoshop slika 15

Држите тастер Ctrl на тастатури и кликните на Layer 1 у палети слојева новог документа. На овај начин извршићете одабир власи која се налази у том слоју.

Obrve u Photoshop slika 16

Идите на Image, одаберите Crop опцију.

Obrve u Photoshop slika 17

Сва сувишна површина новог документа нестаће (биће опсечена). Остаје нам један мали документ-слика са једном власи обрве.

Obrve u Photoshop slika 18

Идите на Edit и одаберите Define Brush Preset…

Obrve u Photoshop slika 19

Унесите име нове четкице коју сада сами креирате, односно коју сте управо креирали и кликните на ОК.

Obrve u Photoshop slika 20

Сада можете затворити нови документ јер нам више није потребан. Обришите и слој Layer 1 који се налази у главном документу.

Obrve u Photoshop slika 21

Пронађите своју нову четкицу међу осталим четкицама. Вероватно је последња.

Obrve u Photoshop slika 22

Ако је одаберете и кликнете на слику неколико пута видећете да ћете добити резултате који се виде испод:

Obrve u Photoshop slika 23

Међутим, ако кликнете и вучете видећете да се повлаче линије које никако не личе на оно што желимо да постигнемо.

Obrve u Photoshop slika 24

Оно што желимо да постигнемо је да повлачењем четкице исцртавамо форму коју највише личи форми власи целе или дела обрве. Ево како ћемо то урадити подешавањем четкице коју смо направили.

Одаберите четкицу коју сте направили по инстрикцијама изнад (ако је још увек нисте одабрали). Отворите Brush Panel и активирајте Shape Dynamics уз следеће поставке:

 • Size Jitter – 80%
 • Control – Pen Pressure
 • Minimum Diameter – 15%
 • Angle Jitter – 1%
 • Control – Direction

Овде ставке можете схватити као ставке које треба кориговати, али вредности које сам ја поставио немојте доживети као законитост које ће бити примењива на свакој фотографији. Истражујте и тражите вредности за сваку слику коју будете радили.

На слици испод, у горњем левом углу можете видети тест који је изведен на слоју Layer 1 који ће након тестирања бити обрисан. Исто можете радити и ви док тестирате и подешавате четкицу. Касније га обришите.

Obrve u Photoshop slika 25

Повуците потез четкицом. Видећете да скретање које чините руком аутоматски коригује угао сваке власи. Ако су власи сувише густе кликните на Brush Tip Shape и коригујте Spacing. Ја сам користио вредност од 27% и можете видети испод резултат, односно, изглед потеза четкицом.

Obrve u Photoshop slika 26

Кликните сада на Scattering и укључите ову опцију. Поставите Scatter на око 57-60%, али обавезно испробајте ефекат ових вредности. Циљ је поставити вредност која ће извшити разбацивање власи тако да губе “фабриковани” шаблон и делују природно и спонтано. Најбоље је да меру пронађете сами у зависности од саме слике и жеље.

Obrve u Photoshop slika 27

Кликните на Transfer и укључите ову опцију. Под Flow Jitter поставком за Control опцију поставите Pen Pressure, са минимумом од око 60%. Ово ће нам обезбедити да и притисак оловке има утицај на четкицу, односно, тамо где се власи укрштају биће видљива тамнија, гушћа боја, баш као и на природним сликама.

Obrve u Photoshop slika 28

Вратимо се још једном на Brush Tip Shape, овде можете употребљавати опцију Flip X онда када будете желели да прикажете власи да расту одозго на доле или одоздо на доле, и додатно можете кориговати угао окретањем точкића (видите слику испод).

Obrve u Photoshop slika 29

Да бисте све ове поставке сачували за следећи пут како не бисте изнова подешавали кликните на дугме за опције у горњем десном углу прозора и одаберите New Brush Preset…

Obrve u Photoshop slika 30

У поље Name упишите назив за под којим ће се појавити нова четкица, односно, четкица са другачијим подешавањима. Кликните на ОК.

Obrve u Photoshop slika 31

Нова четкица је сада сачувана.

Уколико имате проблема са креирањем нове четкице, кликом на банер испод можете преузети четкицу коју сам направио специјално за ову сврху:

Besplatne Photoshop cetkice 2016

Прочитајте и опште упутство за креирање нових Фотошоп четкица: Како да направим четкицу за Фотошоп?

Да ствар буде јаснија, на слици испод види се четкица 75 и четкица 92. 75 је четкица коју смо направили од нуле, док је четкица 92 иста та четкица али са другачијим подешавањима. Када повлачимо четкицу 92 добијамо ефекат обрве, што није случај са четкицом 75.

Зашто се сада појавила нова четкица?

Зато што смо сачували подешавања која смо напред поставили. На исти начин можете направити неколико варијанти исте четкице и примењивати их онда када за то будете имали потребе.

Obrve u Photoshop slika 32

Направите нови слој кликом на иконоцу за креирање новог слоја (видели смо на почетку како се то ради) или искоритите пречицу на тастатури да направите нови слој, Shift+Ctrl+N.

Ако сте од почетка већ креирали нове слојеве за тестирање поставки четкица, сада их можете обрисати. И направити овај нови у коме ћемо доцртати – кориговати обрве.

Искористите све трикове и идеје које имате да направите што веродостојније обрве. Обратите пажњу на облик. Ако ту ти тамо штрчи која влас оставите за касније, објаснићу како да поправите. Битно је да буде веродостојно и да формира што лепши облик.

Боју за четкицу можете подесити тако што ћете док је четкица укључена држати тастер Алт и кликнути на боју на слици коју желите да користите за додавање нових власи обрва.

Obrve u Photoshop slika 33

Ако на оригиналној слици постоје делови који нарушавају облик можете их избацити. Кликните на оригинални слој, Background, и направите његову копију комбинацијом тастера Ctrl+J. Копија ће се појавити као слој под називом Background copy, одаберите тај слој кликом.

Obrve u Photoshop slika 35

На том слоју извршите ретуширање свих делова обрве које не желите на слици. Запамтите да сте четкицом цртали нови облик обрве у слоју Layer 1 и да промене у слоју Background copy неће имати утицај на цртање у слоју Layer 1.

[symple_box color=”green” fade_in=”false” float=”center” text_align=”left” width=””]На линковима испод можете пронаћи комплетна упутства са сликама која ће вам помоћи у томе:[/symple_box]

Једноставно одстраните све што вам се не свиђа и што не желите да буде на слици. Кориговаћемо и делове власи које смо додали четкицом. Ти делови се налазе у Layer 1 слоју и немојте покушавати да их уклоните у слоју Background copy.

Obrve u Photoshop slika 36

Хајде сада да уклонимо све што штрчи у власима које смо исцртали четкицом. Одаберите гумицу, Eraser Tool, пречица на тастатури је тастер Е.

Obrve u Photoshop slika 37Одаберите слој Layer 1 јер се ту налазе доцртане власи и полако гумицом отклоните све што штрчи и нарушава облик обрве.

Напомена: док сте у слоју Layer 1, гумицом можете обрисати само делове које сте исцртали четкицом. Све остале корекције оригиналне слике радите у Background copy слоју.

Obrve u Photoshop slika 38a

Овим је завршена корекција обрве а ви сте научили следеће:

 1. Како да направите четкицу за Фотошоп
 2. Како да подесите четкицу и сачувате је за будуће коришћење
 3. Како да брзо и лако исцртате и коригујете обрве на слици уз помоћ четкице коју сте сами направили.

Ово упутство користи се у склопу ретуширања фотографије целог лица. Остале туторијале за ретуширање фотографије у Фотошопу можете пронаћи на линковима испод, довољно је да кликнете:

 1. Цртање обрва у Фотошопу – Најједноставнији начин [1]
 2. Ретуширање фотографије лица – одвајање фреквенције боје и детаља [1]
 3. Ретуширање фотографије раздвајањем фреквенције боје и детаља [2]
 4. Промена боје очију у Фотошопу за почетнике
 5. Ретуширање фотографије лица у Фотошопу за почетнике

Комплетну архиву са свим упутствима можете пронаћи овде:

Ево и поређења изгледа пре и после корекције:

Pre i posle iscrtavanja obrva pregled