Photoshop – Retuširanje fotografije lice za početnike

Retuširanje (engl. retouch) fotografije je manipulacija fotografijom sa ciljem da se dobije željeni efekat, poboljša vidljivost ciljanih i smanji vidljivost neželjenih detalja. U ovom postupku ne postoji standard. Cilj je poslati kvalitetnu, jasno prepoznatljivu i dopadljivu poruku.

Za retuširanje se može koristiti bilo koji softver za obradu fotografije koji poseduje opcije za uređivanje i izvoz proizvoda u željenom formatu. Neki od napoznatijih su:

  • Adobeov Fotošop (engl. Adobe Photoshop)
  • GIMP (engl. GIMP)
  • Krita (engl. Krita)

Šta se nalazi na ovoj stranici?

Ovo je uputstvo za uređivanje fotografije na kojoj se nalazi lice sa kog treba izbaciti sitne nepravilnosti i poboljšati celokupan prikaz. Za ovaj postupak nije vam potrebno predznanje iz oblasti obrade fotografije ali rezultat koji ćete na kraju dobiti može se porediti sa fotografijama koje viđate na veb-sajtovima ili časopisima.

Celo uputstvo rađeno je u Photoshopu. Detalji koju su izloženi ispod i koraci sa slikama primenjivi su i odnose se na ovaj uređivač digitalne fotografije.

Savet: Preterivanje u bilo čemu uvek vodi suprotnosti

Najbolji fotografi koriste alate za obradu fotografije i to nije tajna niti treba da bude. Svi koriste fotomanipulaciju da dobiju najbolje rezultate. Iskusni fotografi se trude da koriste Photoshop (ili neki drugi alat) u najmanjoj mogućnoj meri. Koriste ga za sitne detalje i nepravilnosti koje je nemoguće izbeći podešavanjem svetla ili šminkom. Tu su i detalji kao što su bore, bubuljice i karakter kože.

Preterivanje u ulepšavanju, čišćenju i izmenama može da odvede u krajnost, neukus i kič. Plastično lice imaju lutke. Živa bića imaju bore, pore i sitne nepravilnosti koje u sklopu sa ostalim crtama daju rezultate i unikatnu lepotu.

Imajte to na umu kada krenete da radite.

Čišćenje lica u Photoshopu

Pokrenite Photoshop i otvorite sliku koju želite da obradite. Idite na File-Open ili istovremeno stisnite tastere Ctrl+O. U otvorenom prozoru pronađite sliku, odaberite je i otvorite klikom na odgovarajuće dugme.

Retusiranje u Photoshopu - uputstvo slika 1Bitan je kvalitet slike. Što je kvalitet veći to je lakše uraditi i primeniti manipulaciju bilo koje vrste.

Retusiranje u Photoshopu - uputstvo slika 2

Sada, kada je slika otvorena i spremna pritisnite tastere Ctrl+J da biste duplirali originalnu fotografiju (nikada ne radite izmene na originalu, uvek na kopiji). Nazovite je imenom koje će vas asocirati na ono što radite sa njom. Možete joj dati ime “retuširanje”. Ime sloja menjate tako što u odeljku Layers (slika ispod), kliknete dva puta na podrazumevano ime sloja (Layer “neki broj”).

Retusiranje u Photoshopu - uputstvo slika 3Na ovom sloju, u primeru na slikama nazvanom “retuširanje”, treba izvesti ispravke detalja. Nije bitno da li su to bore, bubuljice, promenjena boja kože ili sitne svetlosne nepravilnosti. Svaku grešku treba obrisati u meri koja ne narušava samu prirodu lica.

Retusiranje u Photoshopu - uputstvo slika 4Za tu svrhu može se koristiti Spot Healing Brush Tool i Healing Brush Tool.

Retusiranje u Photoshopu - uputstvo slika 5Za sitne tačkice i tanke linije najbolje je ( i najlakše) koristiti Spot Healing Brush Tool. Podesite veličinu četkice (slika ispod) tako da bude tek malo veća od površine detalja koji uklanjate i kliknite na detalj.

spot healing brush toolOd količine detalja koje uklanjate zavisi i vreme koje će biti uloženo u ovaj posao. Što bolje i pažljivije obavite ovo čišćenje, rezultati će biti bolji. Za tačkice kliknite za uklanjanje, za bore i linije držite taster miša i vucite dužinom.

Original i fotografija nakon upotrebe Spot Healing Brush alata vide se ispod. Nemojte preterivati.

Retusiranje u Photoshopu - uputstvo slika 6

Ako ste završili sa ovim prepravkama dodajte novi sloj klikom na dugme New Layer ili kombinacijom tastera Shift+Ctrl+N.

novi slojNovi sloj možete nazvati “koža” ili imenom koje će vas asocirati na ono što ćete raditi.

Retusiranje u Photoshopu - uputstvo slika 7Odaberite sloj koji ste upravo napravili i idite na Edit-Fill…

Retusiranje u Photoshopu - uputstvo slika 9

U prozoru koji se otvori odaberite 50% Gray, zatim kliknite na dugme OK.

Retusiranje u Photoshopu - uputstvo slika 10Iznad spiska slojeva nalazi se polje za odabir i zadavanje Blendig Mod-a. Kliknite na njega i u padajućem izborniku odaberite Overlay.

Retusiranje u Photoshopu - uputstvo slika 8Uveličajte prikaz na 200 ili 300 ili 400% koristeći alat za zumiranje.

Retusiranje u Photoshopu - uputstvo slika 11Da li vidite detalje koji se manifestuju kao svetle i tamne tačke grupisane naizmenično? To su pore kože i treba umanjiti isticanje kako tamnih tako i svetlih tačaka.

Retusiranje u Photoshopu - uputstvo slika 12

Da umanjite svetle i tamne tačke koristite Dodge i Burn Tool.

Retusiranje u Photoshopu - uputstvo slika 13Odaberite najpre Dodge Tool i njime obradite tamne tačke i predele uz sledeće postavke:

  • Range: Midtones
  • Exposure: 4%Retusiranje u Photoshopu - uputstvo slika 14

Veličinu četkice birajte po potrebi. Sa istim postavkama koristite i Burn Tool i njime tretirajte svetle predele. Koristite ova dva alata naizmenično i postepeno kako biste uklopili tamne i svetle predele.

 

Napravite ponovo novi sloj kombinacijom tastera Shift+Ctrl+N. Nazovite ga “sjedinjavanje” jer ćemo sada obaviti sjedinjavanje svih delova koji se ističu – odskaču od svoje okoline.

Retusiranje u Photoshopu - uputstvo slika 15Odaberite Brush Tool:

Retusiranje u Photoshopu - uputstvo slika 16Odaberite četkicu. Birajte neku od Soft Round četkica.

Retusiranje u Photoshopu - uputstvo slika 17Ukoliko imate grafičku tablu i olovku za crtanje, kliknite na ikonicu Toggle the brush panel:

Retusiranje u Photoshopu - uputstvo slika 18Odaberite Transfer u odeljku Brush Tip Shape i pod opcijom Control postavite PenPressure.

Retusiranje u Photoshopu - uputstvo slika 19

Ako koristite miš za ovaj posao eksperimentišite sa opcijom Opacity(slika ispod). Isprobajte nekoliko nivoa ali možete najpre probati sa 35%.

opacity cetkice misem

Odaberite Eyedropper Tool i uz pomoć ovog alata biraćete boje sa lica koje obrađujete. Najpre odaberete boju koja dominira u određenoj oblasti. Za to je dovoljno da kliknete na tu oblast.

Retusiranje u Photoshopu - uputstvo slika 20

Nakon odabira boje, odaberite Brush Tool (sa podešavanjima koje sam naveo iznad) i lagano osenčite deo (nrp. najsvetliji deo čela) bojom koja inače dominira u njemu. Cilj je da se istom bojom popune sitne nepravilnosti izazvane lošim svetlom ili teksturom kože. Ne preterujte. Trudite se da izgleda što suptilnije i prirodno.

Olovka sa grafičkom tablom je mnogo korisnija kod ovih detalja jer se količina odabrane boje nanosi u zavisnosti od pritiska na tablu (olovka registruje nivoe pritiska), dok se mišem boja nanosi sa nanosom od 100% i zato treba korigovati Opacity na način pomenut napred u tekstu.

Retusiranje u Photoshopu - uputstvo slika 21

Rezultat

Evo poređenja originalne slike i obrade u Photoshopu izvršene tačno onako kako je napred opisano.

Retusiranje lica u Photoshopu poredjenjeMoj lični stav, iako me niste pitali, je da ne treba ići previše daleko od prirodnog i postojećeg – istinitog. Konture i nijanse, tamno i svetlo, gorko i slatko čine kompletan doživljaj neponovljivim i originalnim. Uplitanjem preko zdrave mere stvara se opasnost da će postignuti sklad biti narušen, a unikatnost pretvorena u šablon. Tada sve gubi smisao. Čuvajte se te mere i vežbajte, učite i ponavljajte sve što znate.