Photoshop – промена боје очију

Када се ради промена боје очију на фотографији?

Промена боје очију се ради обично из задовољства или ради побољшавања, истицања и наглашавања поруке коју посматрачу треба пренети. Очи су магичне. Странице на којима су приказане очи задржавају пажњу. Очи на сликама подсвесно покрећу механизам у људима који им говори да се испред њих налази живо биће иако је у питању интернет страница коју тренутно прегледају.

Алати који се могу инсталирати на телефону нису довољно добри за промену боје очију и немају довољно опција и ситних подешавања уз помоћ којих се овај посао можете обавити перфектно. Многи алати са филтерима за Инстаграм нуде ову опцију, али нису довољно тачни и подесиви. Функционишу по принцију “или може или не може”.

За сваки озбиљнији рад и најбоље резултате треба користити алат за дигиталну обраду фотографија. Неки од познатијих су:

  • Адобеов Фотошоп (енгл. Adobe Photoshop)
  • ГИМП (енгл. GIMP)
  • Крита (енгл. Krita)

О чему пишем овде?

Ово је упуство за промену боје очију у Фотошопу (енгл. Photoshop) коришћењем Hue/Saturation маске, четкице и једног Blending moda. Ово упутство може да испрати сваки почетник без предзнања из области дигиталне обраде фотографије. Ако добро савладате упутство, резултат који ћете добити може се поредити са фотографијама које виђате по модним часописима или интернет страницама, зато пажљиво читајте.

О квалитету фотографија које обрађујете

Бирајте што веће, осветљене и оштре слике сликане фотоапаратом или бољим телефоном. Бољи квалитет оригиналне слике гарантује добар квалитет завршног производа.

Фотографије на којима су очи сувише далеко или у сенци тешко се може извести промена боје очију. Није немогуће, али јесте неукусно јер у том случају морате да истичете очи и додајете јарке боје како би постале видљиве.

Трудите се да очи изгледају што природније и са свим детаљима које иначе имају (не прекривајте). Можете обојити очи и у неку неприродну боју, али гледајте да количину боје и истицање поставите на што природнији начин. Опет, све зависи и од окружења, осветљења и квалитета слике. Стално понављање и вежбање је оно што не можете заобићи уколико желите да будете добри у ономе што радите.

Промена боје очију уз помоћ Hue/Saturation маске

Отворите фотографију на којој се налазе очи чију боју желите да уредите. Идите на File-Open или искористите комбинацију тестера (стисните их истовремено) Ctrl+O. У прозору који се отвори пронађите фотографију и отворите је.

Promena boje ociju u Photoshopu slika 1Квалитет ове манипулације зависи од самог квалитета слике. Зависи и од положаја, величине и изложености очију. Уколико су очи тамне или у сенци, многе измене могу бити контрапродуктивне уколико одударају од околине и светлосних услова који владају на слици.

Promena boje ociju u Photoshopu slika 2

Користите алат за зумирање да слику увеличате до мере у којој ћете лако моћи да радите са детаљима као што су очи. Пречица на тастатури за овај алат је тастер Z.

Promena boje ociju u Photoshopu slika 3 zoom toolДовољно је да слика буде увеличана тако да детаљи у оку буду потпуно видљиви:

Promena boje ociju u Photoshopu slika 4Направите копију слике комбинацијом тастера тастатуре Ctrl+J (никада не радите измене на оригиналу). У палети слојева (engl. Layers) појавиће се нови слој и можете му дати име Радна копија или било које друго описно име.

Promena boje ociju u Photoshopu slika 5Пре него што било шта друго предузмете поставите Foreground и Background на подразумеване вредности. Довољно је да искористите пречицу на тастатури – тастер D. Подразумевано однос боја (црна и бела) види се на слици испод.

Promena boje ociju u Photoshopu slika 6Кликните на иконицу Set new fill or adjustment layer. Налази се испод палете Слојева:

set new fillУ изборнику који ће се отворити одаберите Hue/Saturation:

Promena boje ociju u Photoshopu slika 7У палети слојева појавиће се нови слој (маска) и у палети алата отвориће се опције за подешавање новог слоја. Ако одмах сада означите опцију Colorize, видећете да се промена боје јавља на целој слици(можете пробати). Оно што је потребно даље је да та промена буде видљива само на очима. Ако сте означили опцију Colorize, искључите је.

Promena boje ociju u Photoshopu slika 8Кликните на Layer Mask Thumbnail, односно на белу површину – правоугаоник у Hue/Saturation масци у палети слојева:

Promena boje ociju u Photoshopu slika 9Искористите комбинацију тастера на тастатури Ctrl+Backspace да испуните маску црном бојом:

Promena boje ociju u Photoshopu slika 10Зашто? Док је маска у белој боји као на почетку, све измене које будемо радили у Hue/Saturation слоју одражаваће се на целу слику. Сада када је маска у црној боји, шта год будемо радили у овом слоју неће бити видљиво, осим ако не направимо мале прорезе за очи. И то ћемо урадити. Тачно тамо где се налазе зенице на фотографији направићемо области у којима ће промене бити видљиве. Ево како:

Укључите Brush Tool (пречица на тастатури – тастер B). Тамо где буде примењена четкица промене ће бити видљиве једном када кренемо да подешавамо односе боја у Hue/Saturation масци.

Promena boje ociju u Photoshopu slika 11Подесите величину четкице тако да тачно заузима површину ириса ока. Можда је најбоље да искористите Soft Round четкицу (испробајте је док не схватите како ради јер нема оштре ивице).

Promena boje ociju u Photoshopu slika 12Величину четкице уклопите подесите да тачно прекрива ирис ока. Уколико четкица прелази на горњи или доњи очни капак занемарите тај детаљ, а ја ћу објаснити како да то средите. Дакле, нека четкица (њен круг) прати линије ириса.

Promena boje ociju u Photoshopu slika 13Замените сада позицију Foreground и Background боја користећи тастер X или кликните на стрелицу у панелу алата (слика испод). На почетку смо поставили подразумеване вредности тастером D.

promena pozadineКликните по једном на свако око четкицом коју сте одабрали и подесили. Ако сте све добро урадили на панелу слојева у Hue/Saturation масци појавиће се две тачкице (тачно тамо где сте кликнули на очи) на масци слоја:

Promena boje ociju u Photoshopu slika 14Све промене које сада будете радили са бојама биће видљиве само на очима. Сви други детаљи остаће непромењени. Кликните сада на Layer Thumbnail (види слику испод) да би се отворила подешавања.

Promena boje ociju u Photoshopu slika 15Ако сада поново чекирате опцију Colorize видећете промену на очима. Померајте клизаче Hue, Saturation и Lightness да пронађете одговарајућу нијансу боје коју желите да примените на очима.

Promena boje ociju u Photoshopu slika 16

Испрoбајте неколико варијанти. Ресетујте поставке кликом на тастер Reset to adjustment defaults ако нисте задовољни и пробајте поново.

Promena boje ociju u Photoshopu slika 17Хајде сада средимо оне детаље који због округлине четкице прелазе на горњи или доњи очни капак.

Promena boje ociju u Photoshopu slika 18Кликните поново на маску Hue/Saturation у палети слојева. Онако како смо мало раније омогућили видљивост промена четкицом, тако сада треба и сузити тамо где те промене прелазе на очне капке.

Promena boje ociju u Photoshopu slika 19Одаберите четкицу Brush Tool , замените поново положај Foreground и Background боја притиском на тастер X. Овде можете и смањити величину четкице. Лагано пређите четкицом преко делова где не желите да видите промену боје (очни капак).

[symple_box color=”green” fade_in=”false” float=”center” text_align=”left” width=””]Да појасним овај део са Foreground и Background бојама. Тамо где будете повукли четкицом док је Foreground боја бела тамо ће бити видљив ефекат и све промене које будете радили у Hue/Saturation масци. Док је за Foreground црна боја, где год будете повукли четкицом тамо ефекат неће бити видљив. Када црном четкицом превучете преко капка, ефекат нестаје и то и желимо да постигнемо у овој области. [/symple_box]

Promena boje ociju u Photoshopu slika 18Лагано обрадите све делове тако да добијете ефекат видљив само преко површине ириса ока.

Promena boje ociju u Photoshopu slika 20Ја лично, волим да обрадим око тако да се види тамна линија која окружује ирис (слика испод). Ви то не морате, али можете пробати да видите шта ће испасти. Сви детаљи зависе и од квалитета саме слике, осветљености и боје очију.

Promena boje ociju u Photoshopu slika 21Кликните на Layer Thumbnail да отворите опције у којима треба подесити боју. Вратите Lightness на почетну вредност (0-нула).

Promena boje ociju u Photoshopu slika 22Испробавајте и вежбајте. Комбинујте вредности сва три клизача (Hue, Saturation, Lightness) са укљученом Colorize опцијом.

Promena boje ociju u Photoshopu slika 24Немојте претеривати у бојама и јачини. Трудите се да све буде природно и чисто. Трудите се да буде лепо.

Promena boje ociju u Photoshopu slika 23

Хајде да пробамо још нешто. Кликните на изборник у коме се бира Blending мод. У падајућем изборнику одаберите Overlay.

Promena boje ociju u Photoshopu slika 25

Коју год боју да сте одабрали раније сада ће она имати природнији и лепши тон. Ове две слике испод идентичне су примерима које сам поставио изнад али са једном разликом – укључен је Overlay бленд мод.

Promena boje ociju u Photoshopu slika 26Исто тако је и са зеленом бојом.

Promena boje ociju u Photoshopu slika 27

На исти начин можете обратити и друге слике. Лепо је уклопити очи са другим детаљима слике, косом или позадином:

Promena boje ociju u Photoshopu slika 28

Када завршите посао, слику сачувајте тако што ћете отићи на File-Save As.

Ако не умете сами зовите

Ово упуство не захтева значајно предзнање у Фотошопу, али неко основно познавање (увожење фотографије, где се налазе алати, рад са слојевима) није сувишно. Уколико и даље нисте сигурни шта треба да радите, можете ми писати у коментарима испод или преко странице за контакт. Уколико имате једну фотографију на којој желите да примените промену боје очију, а немате Фотошоп, ја ћу вам урадити. Јавите ми.

Ако вам се ово упуство допало, прочитајте и научите како да ретуширате лице на фотографији уз помоћ овог текста: Ретуширање фотографије лица у Фотошопу за почетнике.