Photoshop – Ретуширање фотографије лица за почетнике

Ретуширање (енгл. retouch) фотографије је манипулација фотографијом са циљем да се добије жељени ефекат, побољша видљивост циљаних и смањи видљивост нежељених детаља. У овом поступку не постоји стандард. Циљ је послати квалитетну, јасно препознатљиву и допадљиву поруку.

За ретуширање се може користити било који софтвер за обраду фотографије који поседује опције за уређивање и извоз производа у жељеном формату. Неки од напознатијих су:

  • Адобеов Фотошоп (енгл. Adobe Photoshop)
  • ГИМП (енгл. GIMP)
  • Крита (енгл. Krita)

Шта се налази на овој страници?

Ово је упутство за уређивање фотографије на којој се налази лице са ког треба избацити ситне неправилности и побољшати целокупан приказ. За овај поступак није вам потребно предзнање из области обраде фотографије али резултат који ћете на крају добити може се поредити са фотографијама које виђате на веб-сајтовима или часописима.

[symple_box color=”blue” fade_in=”false” float=”center” text_align=”left” width=””]Цело упутство рађено је у Фотошопу. Детаљи коју су изложени испод и кораци са сликама примењиви су и односе се на овај уређивач дигиталне фотографије. [/symple_box]

Савет: Претеривање у било чему увек води супротности

Најбољи фотографи користе алате за обраду фотографије и то није тајна нити треба да буде. Сви користе фотоманипулацију да добију најбоље резултате. Искусни фотографи се труде да користе Фотошоп (или неки други алат) у најмањој могућној мери. Користе га за ситне детаље и неправилности које је немогуће избећи подешавањем светла или шминком. Ту су и детаљи као што су боре, бубуљице и карактер коже.

Претеривање у улепшавању, чишћењу и изменама може да одведе у крајност, неукус и кич. Пластично лице имају лутке. Жива бића имају боре, поре и ситне неправилности које у склопу са осталим цртама дају резултате и уникатну лепоту.

Имајте то на уму када кренете да радите.

Чишћење лица у Фотошопу

Покрените Фотошоп и отворите слику коју желите да обрадите. Идите на File-Open или истовремено стисните тастере Ctrl+О. У отвореном прозору пронађите слику, одаберите је и отворите кликом на одговарајуће дугме.

Retusiranje u Photoshopu - uputstvo slika 1Битан је квалитет слике. Што је квалитет већи то је лакше урадити и применити манипулацију било које врсте.

Retusiranje u Photoshopu - uputstvo slika 2

Сада, када је слика отворена и спремна притисните тастере Ctrl+J да бисте дуплирали оригиналну фотографију (никада не радите измене на оригиналу, увек на копији). Назовите је именом које ће вас асоцирати на оно што радите са њом. Можете јој дати име “ретуширање”. Име слоја мењате тако што у одељку Layers (слика испод), кликнете два пута на подразумевано име слоја (Layer “неки број”).

Retusiranje u Photoshopu - uputstvo slika 3На овом слоју, у примеру на сликама названом “ретуширање”, треба извести исправке детаља. Није битно да ли су то боре, бубуљице, промењена боја коже или ситне светлосне неправилности. Сваку грешку треба обрисати у мери која не нарушава саму природу лица.

Retusiranje u Photoshopu - uputstvo slika 4За ту сврху може се користити Spot Healing Brush Tool и Healing Brush Tool.

Retusiranje u Photoshopu - uputstvo slika 5За ситне тачкице и танке линије најбоље је ( и најлакше) користити Spot Healing Brush Tool. Подесите величину четкице (слика испод) тако да буде тек мало већа од површине детаља који уклањате и кликните на детаљ.

spot healing brush toolОд количине детаља које уклањате зависи и време које ће бити уложено у овај посао. Што боље и пажљивије обавите ово чишћење, резултати ће бити бољи. За тачкице кликните за уклањање, за боре и линије држите тастер миша и вуците дужином.

Оригинал и фотографија након употребе Spot Healing Brush алата виде се испод. Немојте претеривати.

Retusiranje u Photoshopu - uputstvo slika 6

Ако сте завршили са овим преправкама додајте нови слој кликом на дугме New Layer или комбинацијом тастера Shift+Ctrl+N.

novi slojНови слој можете назвати “кожа” или именом које ће вас асоцирати на оно што ћете радити.

Retusiranje u Photoshopu - uputstvo slika 7Одаберите слој који сте управо направили и идите на Edit-Fill…

Retusiranje u Photoshopu - uputstvo slika 9

У прозору који се отвори одаберите 50% Gray, затим кликните на дугме ОК.

Retusiranje u Photoshopu - uputstvo slika 10Изнад списка слојева налази се поље за одабир и задавање Blendig Mod-a. Кликните на њега и у падајућем изборнику одаберите Overlay.

Retusiranje u Photoshopu - uputstvo slika 8Увеличајте приказ на 200 или 300 или 400% користећи алат за зумирање.

Retusiranje u Photoshopu - uputstvo slika 11Да ли видите детаље који се манифестују као светле и тамне тачке груписане наизменично? То су поре коже и треба умањити истицање како тамних тако и светлих тачака.

Retusiranje u Photoshopu - uputstvo slika 12

Да умањите светле и тамне тачке користите Dodge и Burn Tool.

Retusiranje u Photoshopu - uputstvo slika 13Одаберите најпре Dodge Tool и њиме обрадите тамне тачке и пределе уз следеће поставке:

  • Range: Midtones
  • Exposure: 4%Retusiranje u Photoshopu - uputstvo slika 14

Величину четкице бирајте по потреби. Са истим поставкама користите и Burn Tool и њиме третирајте светле пределе. Користите ова два алата наизменично и постепено како бисте уклопили тамне и светле пределе.

 

Направите поново нови слој комбинацијом тастера Shift+Ctrl+N. Назовите га “сједињавање” јер ћемо сада обавити сједињавање свих делова који се истичу – одскачу од своје околине.

Retusiranje u Photoshopu - uputstvo slika 15Одаберите Brush Tool:

Retusiranje u Photoshopu - uputstvo slika 16Одаберите четкицу. Бирајте неку од Soft Round четкица.

Retusiranje u Photoshopu - uputstvo slika 17Уколико имате графичку таблу и оловку за цртање, кликните на иконицу Toggle the brush panel:

Retusiranje u Photoshopu - uputstvo slika 18Одаберите Transfer у одељку Brush Tip Shape и под опцијом Control поставите PenPressure.

Retusiranje u Photoshopu - uputstvo slika 19

Ако користите миш за овај посао експериментишите са опцијом Opacity(слика испод). Испробајте неколико нивоа али можете најпре пробати са 35%.

opacity cetkice misem

Одаберите Eyedropper Tool и уз помоћ овог алата бираћете боје са лица које обрађујете. Најпре одаберете боју која доминира у одређеној области. За то је довољно да кликнете на ту област.

Retusiranje u Photoshopu - uputstvo slika 20

Након одабира боје, одаберите Brush Tool (са подешавањима које сам навео изнад) и лагано осенчите део (нрп. најсветлији део чела) бојом која иначе доминира у њему. Циљ је да се истом бојом попуне ситне неправилности изазване лошим светлом или текстуром коже. Не претерујте. Трудите се да изгледа што суптилније и природно.

Оловка са графичком таблом је много кориснија код ових детаља јер се количина одабране боје наноси у зависности од притиска на таблу (оловка региструје нивое притиска), док се мишем боја наноси са наносом од 100% и зато треба кориговати Opacity на начин поменут напред у тексту.

Retusiranje u Photoshopu - uputstvo slika 21

Резултат

Ево поређења оригиналне слике и обраде у Фотошопу извршене тачно онако како је напред описано.

Retusiranje lica u Photoshopu poredjenjeМој лични став, иако ме нисте питали, је да не треба ићи превише далеко од природног и постојећег – истинитог. Контуре и нијансе, тамно и светло, горко и слатко чине комплетан доживљај непоновљивим и оригиналним. Уплитањем преко здраве мере ствара се опасност да ће постигнути склад бити нарушен, а уникатност претворена у шаблон. Тада све губи смисао. Чувајте се те мере и вежбајте, учите и понављајте све што знате.