Цртање обрва у Фотошопу – Најједноставнији начин [1]

У прошлим упутствима за ретуширање нисам помињао да и обрве, као и очи, трепавице, коса, уши такође чине област на фотографији коју треба ретуширати (уколико има потребе или је то задатак). Као и до сада, идемо редом и једноставним путем. Након овог упутства уследиће и једно сложеније, боље и са много више могућности када је овај део улепшавања лица на фотографијама у питању.

Упутство за цртање обрва у Фотошопу

Цртање обрва у Фотошопу је једноставно. Много једноставније уколико имате оловку заједно са таблом за цртање. Ово упутство можете пробати и коришћењем миша, али за сваки озбиљнији рад биће вам потребна оловка и графичка табла. Запамтите једну ствар:

Најјефтинија графичка табла боља је од најскупљег миша

Ако користите миш испратите упутство пажљиво јер ћу посебно нагласити како треба подесити четкицу да би ефекат исцртавања успео.

Најпре отворите слику коју сте одредили за ретуширање и на којој, између осталог, треба уредити и обрве. Идите на File – Open, или користите пречицу на тастатури држећи истовремено тастере [symple_highlight color=”green”]Ctrl+O[/symple_highlight].

Crtanje obrva u Photoshopu slika 1

Отворили сте фотографију. Биће приказана као слој под називом Background. Направите нови слој кликом на дугме Create a New Layer.

Crtanje obrva u Photoshopu slika 2

Одаберите четкицу (Brush) из палете алата. Обавезно, свако даље исцртавање овом четкицом радите у слоју који је управо направљен (Layer 1), не у слоју где се налази оригинална слика (Background).

Crtanje obrva u Photoshopu slika 3

Ја обично користим меку четкицу, за почетак то можете урадити и ви. У зависности од величине слике подесите и величину четкице (поље Size).

Crtanje obrva u Photoshopu slika 4

Отворите Brush Panel за подешавање четкице.

Crtanje obrva u Photoshopu slika 5

Укључите Shape Dynamics. За оловку, у опцији Control поставите Pen Pressure (у зависности од притиска оловке на графичку таблу). У зависности од величине фотографије, поставите и Minimum Diameter. Код мене је то 9%. Испробајте сами и поставите вредност која ће дати да линија коју будете цртали визуелно највише личи на влас обрве.

За миша у опцији Control поставите Fade, али можда ћете морати да смањите величину четкице, испробајте неколико пута док не добијете облик који одговара изгледу власи обрве.

У истим подешавањима имате и преглед линије, обратите пажњу.

Crtanje obrva u Photoshopu slika 6

Доцртајте (додајте) нове власи у обрви. Некада је довољно појачати постојећи облик, али се облик на овај начин може и променити уколико вам је то циљ. Користите узорак боје тако што ћете, док је четкица укључена, држати тастер Alt и кликнути на боју коју желите да користите за доцртавање.

Пошто сам ја за овај пример желео мало тамније обрве, држећи тастер Alt кликнуо сам на тамну боју у оку. На тај начин узео сам узорак боје који је примењен и код комплетног исцртавања.

Уз сва наведена подешавања напред, циљ је додавати власи кратким покретима који задају нове линије и тиме додатно обликују обрву. Буквално доцртајте нове власи.

Crtanje obrva u Photoshopu slika 7

Једном када завршите са доцртавање, кликните на слој Background и направите његову копију (никада не примењујте измене директно на оригиналну слику) користећи тастере Ctrl+J.

Crtanje obrva u Photoshopu slika 8Одаберите сада слој под именом Background copy и на њему примените неки од поступака за ретуширање коже које сам објаснио у претходним упутствима. Пошто се овај слој налази испод слоја Layer 1 у коме смо доцртали обрве можете бити слободни да уклоните све ивице и власи обрве које штрче на оригиналном изгледу слике. Зато што овај део обављате у слоју Background copy, слој у коме сте радили на додавању власи неће бити оштећен.

Прошла упутства за ретуширање можете пронаћи овде:

Пошто је мала вероватноћа да ћете кориговати само обрве на одређеној фотографији ова упутства за измењу детаља лица ће вам сигурно требати.

Уколико желите, можете чак променити и боју очију уз помоћ упутства:

Crtanje obrva u Photoshopu slika 9

Ево како то изгледа пре и после ретуширања и доцртавања обрва у мом примеру и током припреме овог упутства, а овавезно се вратите и на насловну фотографију на врху ове странице и погледајте изглед са комплетним ретуширањем околине ока и тог дела лица.

Crtanje obrva u Photoshopu Pre i Posle