Photoshop uputstva na srpskom jeziku

Photoshop uputstva i tutorijali na srpskom jeziku. Sva uputstva sadrže korak po korak objašnjenja i detaljne slike kako biste lako naučili da radite u Photoshopu.

Photoshop uputstva: Retuširanje za početnike

Photoshop uputstva: Retuširanje za početnike

Retuširanje (engl. retouch) fotografije je manipulacija fotografijom sa ciljem da se dobije željeni efekat, poboljša vidljivost ciljanih i smanji vidljivost neželjenih detalja. U ovom postupku ne postoji standard. Cilj je poslati kvalitetnu, jasno prepoznatljivu i...

Photoshop uputstvo: Airbrush za početnike

Photoshop uputstvo: Airbrush za početnike

Lica glumaca, fotomodela i modela iz časopisa ponekada izgledaju savršeno. Krivci nisu kreme i preparati, već su to obično neke od tehnika obrade fotografije. O nekim tehnikama sam pisao, pa ih možete pronaći u izborniku na vrhu ekrana. U ovom tekstu opisaću...

Najbrži način za selekciju kose i brisanje pozadine slike

Najbrži način za selekciju kose i brisanje pozadine slike

Cilj je sledeći: Imate fotografiju sa koje treba izdvojiti osoba sa kosom (zajedno sa kosom), obrisati pozadinu i eventualno postaviti novu pozadinu. Problem je što je kosu obično teško odabrati, naročito ako je u pitanju kovrdžava kosa kroz koju se vide delovi...

Kako da napravim Photoshop četkicu

Ovo je brzo, jednostavno i praktično uputstvo za kreiranje četkice koju možete koristiti u Photoshopu. Od dodatnog predznanja potrebno je da umete da otvorite aplikaciju u kojoj ćemo praviti četkicu i da prepoznate alate koji će biti opisani i prikazani na slikama ispod.

Retuširanje odvajenjem frekvencija boja i detalja

Otvorite fotografiju koju želite da retuširate. Ukoliko ne umete to da uradite, možda je bolje da za početak pogledate ranije radove na ovu temu gde možete videti kako se to radi. Za razliku od prošlog uputstva Retuširanje fotografije lica u Photoshopu za početnike, u ovom ćemo koristiti malo napredniju metodu.

Crtanje obrva u Photoshopu – najjednostavniji način [1]

U prošlim uputstvima za retuširanje nisam pominjao da i obrve, kao i oči, trepavice, kosa, uši takođe čine oblast na fotografiji koju treba retuširati (ukoliko ima potrebe ili je to zadatak). Nakon ovog uputstva uslediće i jedno složenije, bolje i sa mnogo više mogućnosti kada je ovaj deo ulepšavanja lica na fotografijama u pitanju.

Uputstvo za dodavanje pahulja snega u Photoshopu

Otvorite fotografiju na kojoj želite da izvršite dodavanje pahulja snega. Idite na File-Open ili iskoristite tastereCtrl+O. U prozoru koji se otvori pronađite planiranu sliku i odaberite je. Pogodno je da to bude zimska fotografija sa snegom koji je napadao i vidi se u pozadini. Cilj je napraviti realističnu scenu u meri koju uslovi dozvoljavaju.

Photoshop – Crtanje obrva

U prošlom uputstvu Crtanje obrva u Photoshopu– Najjednostavniji način, objašnjena je prosta metoda običnim crtanjem uz male izmene na četkici daje verodostojni izgled obrva. Sama primena takvog načina traži vreme ako morate da dodate ili pojačate 50-100 ili više vlasi. Tada bi to značilo da morate da napravite najmanje isto toliko pokreta rukom, ako ne i više.

Photoshop – Retuširanje fotografije lice za početnike

Retuširanje (engl. retouch) fotografije je manipulacija fotografijom sa ciljem da se dobije željeni efekat, poboljša vidljivost ciljanih i smanji vidljivost neželjenih detalja. U ovom postupku ne postoji standard. Cilj je poslati kvalitetnu, jasno prepoznatljivu i dopadljivu poruku.

Photoshop – Promena boje očiju

Promena boje očiju se radi obično iz zadovoljstva ili radi poboljšavanja, isticanja i naglašavanja poruke koju posmatraču treba preneti. Oči su magične. Stranice na kojima su prikazane oči zadržavaju pažnju. Oči na slikama podsvesno pokreću mehanizam u ljudima koji im govori da se ispred njih nalazi živo biće iako je u pitanju internet stranica koju trenutno pregledaju.

Photoshop retuširanje – Frekvencije 2

U jednom od prošlih uputstava pisao sam o sličnom postupku retuširanja. Razlika je u dodatnom zamućenju pojedinih delova fotografije i u samoj filozofiji pristupa izmenama. Pošto sam sa uputstvima za retuširanje fotografije lica krenuo od najlakšeg i najdestruktivnijeg (po originalni izgled) može se reći da je ovo uputstvo, ne najsloženije i najnaprednije, ali sigurno ono sa najviše mogućnosti.