Photoshop – Promena boje očiju

Kada se radi promena boje očiju na fotografiji?

Promena boje očiju se radi obično iz zadovoljstva ili radi poboljšavanja, isticanja i naglašavanja poruke koju posmatraču treba preneti. Oči su magične. Stranice na kojima su prikazane oči zadržavaju pažnju. Oči na slikama podsvesno pokreću mehanizam u ljudima koji im govori da se ispred njih nalazi živo biće iako je u pitanju internet stranica koju trenutno pregledaju.

Alati koji se mogu instalirati na telefonu nisu dovoljno dobri za promenu boje očiju i nemaju dovoljno opcija i sitnih podešavanja uz pomoć kojih se ovaj posao možete obaviti perfektno. Mnogi alati sa filterima za Instagram nude ovu opciju, ali nisu dovoljno tačni i podesivi. Funkcionišu po princiju “ili može ili ne može”.

Za svaki ozbiljniji rad i najbolje rezultate treba koristiti alat za digitalnu obradu fotografija. Neki od poznatijih su:

  • Adobeov Photoshop(engl. Adobe Photoshop)
  • GIMP (engl. GIMP)
  • Krita (engl. Krita)

O čemu pišem ovde?

Ovo je uputstvo za promenu boje očiju u Photoshopu korišćenjem Hue/Saturation maske, četkice i jednog Blending moda. Ovo uputstvo može da isprati svaki početnik bez predznanja iz oblasti digitalne obrade fotografije. Ako dobro savladate uputstvo, rezultat koji ćete dobiti može se porediti sa fotografijama koje viđate po modnim časopisima ili internet stranicama, zato pažljivo čitajte.

O kvalitetu fotografija koje obrađujete

Birajte što veće, osvetljene i oštre slike slikane fotoaparatom ili boljim telefonom. Bolji kvalitet originalne slike garantuje dobar kvalitet završnog proizvoda.

Fotografije na kojima su oči suviše daleko ili u senci teško se može izvesti promena boje očiju. Nije nemoguće, ali jeste neukusno jer u tom slučaju morate da ističete oči i dodajete jarke boje kako bi postale vidljive.

Trudite se da oči izgledaju što prirodnije i sa svim detaljima koje inače imaju (ne prekrivajte). Možete obojiti oči i u neku neprirodnu boju, ali gledajte da količinu boje i isticanje postavite na što prirodniji način. Opet, sve zavisi i od okruženja, osvetljenja i kvaliteta slike. Stalno ponavljanje i vežbanje je ono što ne možete zaobići ukoliko želite da budete dobri u onome što radite.

Promena boje očiju uz pomoć Hue/Saturation maske

Otvorite fotografiju na kojoj se nalaze oči čiju boju želite da uredite. Idite na File-Open ili iskoristite kombinaciju testera (stisnite ih istovremeno) Ctrl+O. U prozoru koji se otvori pronađite fotografiju i otvorite je.

Promena boje ociju u Photoshopu slika 1Kvalitet ove manipulacije zavisi od samog kvaliteta slike. Zavisi i od položaja, veličine i izloženosti očiju. Ukoliko su oči tamne ili u senci, mnoge izmene mogu biti kontraproduktivne ukoliko odudaraju od okoline i svetlosnih uslova koji vladaju na slici.

Promena boje ociju u Photoshopu slika 2

Koristite alat za zumiranje da sliku uveličate do mere u kojoj ćete lako moći da radite sa detaljima kao što su oči. Prečica na tastaturi za ovaj alat je taster Z.

Promena boje ociju u Photoshopu slika 3 zoom toolDovoljno je da slika bude uveličana tako da detalji u oku budu potpuno vidljivi:

Promena boje ociju u Photoshopu slika 4Napravite kopiju slike kombinacijom tastera tastature Ctrl+J (nikada ne radite izmene na originalu). U paleti slojeva (engl. Layers) pojaviće se novi sloj i možete mu dati ime Radna kopija ili bilo koje drugo opisno ime.

Promena boje ociju u Photoshopu slika 5Pre nego što bilo šta drugo preduzmete postavite Foreground i Background na podrazumevane vrednosti. Dovoljno je da iskoristite prečicu na tastaturi – taster D. Podrazumevano odnos boja (crna i bela) vidi se na slici ispod.

Promena boje ociju u Photoshopu slika 6Kliknite na ikonicu Set new fill or adjustment layer. Nalazi se ispod palete Slojeva:

set new fillU izborniku koji će se otvoriti odaberite Hue/Saturation:

Promena boje ociju u Photoshopu slika 7U paleti slojeva pojaviće se novi sloj (maska) i u paleti alata otvoriće se opcije za podešavanje novog sloja. Ako odmah sada označite opciju Colorize, videćete da se promena boje javlja na celoj slici(možete probati). Ono što je potrebno dalje je da ta promena bude vidljiva samo na očima. Ako ste označili opciju Colorize, isključite je.

Promena boje ociju u Photoshopu slika 8Kliknite na Layer Mask Thumbnail, odnosno na belu površinu – pravougaonik u Hue/Saturation masci u paleti slojeva:

Promena boje ociju u Photoshopu slika 9Iskoristite kombinaciju tastera na tastaturi Ctrl+Backspace da ispunite masku crnom bojom:

Promena boje ociju u Photoshopu slika 10Zašto? Dok je maska u beloj boji kao na početku, sve izmene koje budemo radili u Hue/Saturation sloju odražavaće se na celu sliku. Sada kada je maska u crnoj boji, šta god budemo radili u ovom sloju neće biti vidljivo, osim ako ne napravimo male proreze za oči. I to ćemo uraditi. Tačno tamo gde se nalaze zenice na fotografiji napravićemo oblasti u kojima će promene biti vidljive. Evo kako:

Uključite Brush Tool (prečica na tastaturi – taster B). Tamo gde bude primenjena četkica promene će biti vidljive jednom kada krenemo da podešavamo odnose boja u Hue/Saturation masci.

Promena boje ociju u Photoshopu slika 11Podesite veličinu četkice tako da tačno zauzima površinu irisa oka. Možda je najbolje da iskoristite Soft Round četkicu (isprobajte je dok ne shvatite kako radi jer nema oštre ivice).

Promena boje ociju u Photoshopu slika 12Veličinu četkice uklopite podesite da tačno prekriva iris oka. Ukoliko četkica prelazi na gornji ili donji očni kapak zanemarite taj detalj, a ja ću objasniti kako da to sredite. Dakle, neka četkica (njen krug) prati linije irisa.

Promena boje ociju u Photoshopu slika 13Zamenite sada poziciju Foreground i Background boja koristeći taster X ili kliknite na strelicu u panelu alata (slika ispod). Na početku smo postavili podrazumevane vrednosti tasterom D.

promena pozadineKliknite po jednom na svako oko četkicom koju ste odabrali i podesili. Ako ste sve dobro uradili na panelu slojeva u Hue/Saturation masci pojaviće se dve tačkice (tačno tamo gde ste kliknuli na oči) na masci sloja:

Promena boje ociju u Photoshopu slika 14Sve promene koje sada budete radili sa bojama biće vidljive samo na očima. Svi drugi detalji ostaće nepromenjeni. Kliknite sada na Layer Thumbnail (vidi sliku ispod) da bi se otvorila podešavanja.

Promena boje ociju u Photoshopu slika 15Ako sada ponovo čekirate opciju Colorize videćete promenu na očima. Pomerajte klizače Hue, Saturation i Lightness da pronađete odgovarajuću nijansu boje koju želite da primenite na očima.

Promena boje ociju u Photoshopu slika 16

Isprobajte nekoliko varijanti. Resetujte postavke klikom na taster Reset to adjustment defaults ako niste zadovoljni i probajte ponovo.

Promena boje ociju u Photoshopu slika 17Hajde sada sredimo one detalje koji zbog okrugline četkice prelaze na gornji ili donji očni kapak.

Promena boje ociju u Photoshopu slika 18Kliknite ponovo na masku Hue/Saturation u paleti slojeva. Onako kako smo malo ranije omogućili vidljivost promena četkicom, tako sada treba i suziti tamo gde te promene prelaze na očne kapke.

Promena boje ociju u Photoshopu slika 19Odaberite četkicu Brush Tool , zamenite ponovo položaj Foreground i Background boja pritiskom na taster X. Ovde možete i smanjiti veličinu četkice. Lagano pređite četkicom preko delova gde ne želite da vidite promenu boje (očni kapak).

Da pojasnim ovaj deo sa Foreground i Background bojama. Tamo gde budete povukli četkicom dok je Foreground boja bela tamo će biti vidljiv efekat i sve promene koje budete radili u Hue/Saturation masci. Dok je za Foreground crna boja, gde god budete povukli četkicom tamo efekat neće biti vidljiv. Kada crnom četkicom prevučete preko kapka, efekat nestaje i to i želimo da postignemo u ovoj oblasti.

Promena boje ociju u Photoshopu slika 18Lagano obradite sve delove tako da dobijete efekat vidljiv samo preko površine irisa oka.

Promena boje ociju u Photoshopu slika 20Ja lično, volim da obradim oko tako da se vidi tamna linija koja okružuje iris (slika ispod). Vi to ne morate, ali možete probati da vidite šta će ispasti. Svi detalji zavise i od kvaliteta same slike, osvetljenosti i boje očiju.

Promena boje ociju u Photoshopu slika 21Kliknite na Layer Thumbnail da otvorite opcije u kojima treba podesiti boju. Vratite Lightness na početnu vrednost (0-nula).

Promena boje ociju u Photoshopu slika 22Isprobavajte i vežbajte. Kombinujte vrednosti sva tri klizača (Hue, Saturation, Lightness) sa uključenom Colorize opcijom.

Promena boje ociju u Photoshopu slika 24Nemojte preterivati u bojama i jačini. Trudite se da sve bude prirodno i čisto. Trudite se da bude lepo.

Promena boje ociju u Photoshopu slika 23

Hajde da probamo još nešto. Kliknite na izbornik u kome se bira Blending mod. U padajućem izborniku odaberite Overlay.

Promena boje ociju u Photoshopu slika 25

Koju god boju da ste odabrali ranije sada će ona imati prirodniji i lepši ton. Ove dve slike ispod identične su primerima koje sam postavio iznad ali sa jednom razlikom – uključen je Overlay blend mod.

Promena boje ociju u Photoshopu slika 26Isto tako je i sa zelenom bojom.

Promena boje ociju u Photoshopu slika 27

Na isti način možete obratiti i druge slike. Lepo je uklopiti oči sa drugim detaljima slike, kosom ili pozadinom:

Promena boje ociju u Photoshopu slika 28

Kada završite posao, sliku sačuvajte tako što ćete otići na File-Save As.

Ako ne umete sami zovite

Ovo upustvo ne zahteva značajno predznanje u Photoshopu, ali neko osnovno poznavanje (uvoženje fotografije, gde se nalaze alati, rad sa slojevima) nije suvišno. Ukoliko i dalje niste sigurni šta treba da radite, možete mi pisati u komentarima ispod ili preko stranice za kontakt. Ukoliko imate jednu fotografiju na kojoj želite da primenite promenu boje očiju, a nemate Photoshop, ja ću vam uraditi. Javite mi.

Ako vam se ovo upustvo dopalo, pročitajte i naučite kako da retuširate lice na fotografiji uz pomoć ovog teksta: Retuširanje fotografije lica u Photoshopu za početnike.